Nieuws 2018

Nieuwe foodtrends in 2019

Het jaar is weer bijna ten einde, waardoor er weer volop vooruitgekeken wordt naar de trends voor 2019. Ook op het gebied van voedsel, en met name fastfood, wordt hier volop naar gekeken. De hamburgertrend is nog steeds in volle gang en zal ook in 2019 voortgezet worden bij menig frietwagen. Maar ook restaurants haken hierop in. Daarnaast blijft streetfood belangrijk en populair maar ook vegetarische gerechten, zoals vegatarische hamburgers, zullen volop te zien zijn bij menig mobiel frituur.

Een trend die we zeker terug gaan zien komend jaar is de hotdog. De hotdog wordt gezien als de hamburger van de toekomst. Een aantal jaren geleden zagen klanten de hamburgers van de frietwagen nog als ongezond en vol kunstmatige toevoegingen. Tegenwoordig vind je bij menig restaurant zeer hoogstaande hamburgers op het menu en de frituurwagen volgt deze trend ook op de voet. De hotdog zal komend jaar ook deze transformatie ondergaan en al snel een snack worden waar menig variaties van op de markt komen.

De chocolade kroket

Naast de frikandel is de kroket de meest traditionele snack in de frituurwagen. De kroket wordt vaak tezamen met frieten gegeten, maar ook op een broodje is deze erg populair. En uiteraard wordt de kroket ook zo uit de hand gegeten. Omdat de kroket zo populair is, wordt er tegenwoordig ook door menig mobiel frituur geëxperimenteerd met de vulling. Zo komt een frietwagen uit Nederland nu met een kroket met chocolade vulling. Eerder kwamen ze ook al met het frietje met red velvet saus.

De choco-krok is samen met een banketbakker ontwikkeld. In plaats van bouillon is er chocolademelk gebruik en is er een rode peper doorheen gemengd voor de extra pittige smaak. De meningen over deze nieuwe snack zijn nogal verdeeld. De ene vindt de combinatie erg lekker, terwijl de ander vindt dat de snack geen kroket meer genoemd mag worden. Mocht je toch liever een traditionele kroket met een portie versgebakken friet willen eten, dan ben je van harte welkom in onze frietwagen.

Friet met Nutella verrassend lekker

In Lichtervelde kun je voortaan een frietje met Nutella bestellen. De eigenaar van de frietwagen wil zijn klanten regelmatig verrassen met nieuwe, aparte smaken. Sinds afgelopen week hebben ze twee nieuwe smaken in het assortiment, namelijk Friet Nutella en Frietje Emmental. De combinatie friet met chocolade lijkt heel vreemd, maar is al vaker een succes gebleken.

Bij het frietje Nutella krijgt de klant bovenop de friet een grote schep Nutella. De combinatie van zout met het zoet bevalt heel veel mensen erg goed. De eigenaar van de mobiel frituur zal dit gerecht vooral als dessert voor kinderen promoten. Een klein bakje met Nutella na het hoofdgerecht moet kunnen volgens de eigenaar. In de toekomst kunnen de klanten van deze frituurwagen vaker aparte combinaties uitproberen.

Week van de friet weer van start

Ook dit jaar is er weer de “Week van de Friet”, waarbij friet een hele week goed in het zonnetje wordt gezet. “De Week van de Friet” wordt dit jaar voor de negentiende keer georganiseerd en is van 26 november tot en met 2 december. Dit jaar wordt opgeroepen om in deze periode met gezelschap de frietwagen te bezoeken, want “samen smaakt een frietje beter”.

Uiteraard is er deze keer ook een wedstrijd aan gekoppeld. Wie deel wil nemen aan de wedstrijd moet een foto maken van zijn/haar frietmoment met gezelschap en deze delen op social media met de hashtag #BestFrietFriends. De hoofdprijs is een groot frietfeest voor de winnaar met 99 Facebookvrienden. En wees nu eerlijk; wie wil er nu niet zo’n mooie prijs winnen van de frietwagen.

Hamburger nog ouder dan gedacht

Er bestaan veel verschillende verhalen over wanneer de hamburger precies ontstaan is, maar één van de verhalen is dat er in 1763 in The Art of Cookery al een recept staat voor “Hamburgh Sausages”. De hamburger is dus nog ouder dan gedacht. De term Hamburger kwam destijds waarschijnlijk tezamen met de Duitse immigranten de Atlantische Oceaan over. Vanaf die tijd beginnen cafés en restaurants ook met het serveren van hamburger steaks. Dit is gehakt rundvlees dat tot een platte bal werd gevormd. In die tijd ook nog geserveerd zonder broodje.

Waarschijnlijk zijn de lunch wagons, wat nu de frietwagen of foodtruck is, de pioniers geweest die de hamburger steaks tussen broodjes zijn gaan verkopen aan de fabrieksarbeiders. In 1904 wordt de hamburger sandwich in ieder geval als noviteit aangeboden op de St Louis World Fair. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er nog een poging gedaan om het broodje om te dopen tot “Liberty Sandwich”, maar dit is mislukt. Tot op de dag van vandaag staat het broodje bekend als broodje hamburger, echter komt deze lekkernij pas in 1967 naar Nederland, alwaar deze meteen aanslaat en bij menig frietwagen te verkrijgen is. Ook in Amerika kun je bij elke frietwagen het broodje hamburger bestellen.

Hamburgers eten zonder te knoeien

Iedereen die weleens een hamburger heeft gegeten bij een frietwagen of in een restaurant kent het wel; de hamburger valt uit elkaar tijdens het eten, waardoor je op je kleding knoeit. De klodders saus en uien vallen er zo tussenuit. Dit hoeft echter niet het geval te zijn als je de hamburger maar op de juiste manier eet.

De beste manier om een hamburger te eten zonder te knoeien, is deze ondersteboven te eten. Volgens diverse vloggers en hamburger kenners klopt dit inderdaad. Vaak zie je dat de onderkant van het broodje zacht is en daardoor uit elkaar valt. Dat komt omdat deze doordrenkt is door de saus. De bovenkant van het broodje is dikker en kan hier dus veel beter tegen. Een extra bijkomstigheid is dat je tong de onderkant van de burger eerder proeft. Indien je de burger op zijn kop eet, dan proef je de lekkere uitjes, spekjes en dergelijke als eerste. De volgende keer wanneer je een burger bestelt bij de fritwagen kun je het knoeien dus omzeilen door deze gewoon op zijn kop te eten.

Invoerbelasting op bevroren friet

Het Zuid-Amerikaanse land Colombia heeft aangekondigd een invoerbelasting te gaan heffen op bevroren friet uit Nederland, België en Duitsland. De Colombianen zijn boos omdat Nederland, België en Duitsland bevroren friet tegen bodemprijzen dumpen op de Colombiaanse markt. Hierdoor zijn deze producten goedkoper dan de friet die in eigen land is geproduceerd. De lokale boeren zijn hier de dupe van, omdat menig frietwagen kiest voor friet uit Europa en de boeren hun aardappelen niet meer kwijt kunnen.

Om de fritwagen weer te laten kiezen voor de friet uit eigen land, heeft Colombia aangegeven invoerbelasting te gaan hanteren. Volgens de VAVI (Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie) klopt het verhaal van de dumpprijzen echter niet. Europese aanbieders kunnen veel efficiënter aardappelen produceren waardoor ze deze dus goedkoper aan kunnen bieden dan Colombiaanse boeren. Naast Colombia hebben Zuid-Afrika en Brazilië in 2013 en 2017 ook al aangegeven een tax te gaan hanteren op Nederlandse frieten. Men vreest voor een domino effect en dat nu heel Zuid-Amerika gaat volgen. Voor nu is deze invoerbelasting in Colombia echter nog niet doorgevoerd, dus is de kans groot dat je hier gewoon een versgebakken frietje van Nederlandse, Belgische of Duitse makelij bij een frituurwagen kunt halen.

Hondenrestaurant met frietje voor baasje en hond

In een frietwagen en een bepaald restaurant in Nederland is het mogelijk om je hond mee te nemen voor een lekker etentje. In veel restaurants zijn honden niet toegestaan, maar in dit restaurant komen veel fietsers, wandelaars en hondenbezitters. De keuze om honden toe te laten in het restaurant was dus niet heel erg moeilijk. Als hond hoef je niet bang te zijn dat je afgescheept wordt met een bak water, want luchtige frietjes (gemaakt van maismeel en aardappelmeel), gedroogde reepjes hertenvlees en een verfrissend hondenbiertje zijn voor de trouwe viervoeter te bestellen. Uiteraard zijn de gerechten dusdanig aangepast dat ze gezond zijn voor de hond.

Omdat het nog steeds een net restaurant is, dienen de honden wel van de grond te eten en mogen dus niet aan tafel zitten. En dienen de honden uiteraard ook niet in de weg te liggen. Er komen immers ook gasten bij de fritwagen die wellicht minder met honden hebben. Naast een eetgelegenheid hebben ze ook een aantal kamers waar de honden welkom zijn. Ook voor mensen die verder weg wonen is het dus mogelijk om de hond mee te nemen en een nachtje te blijven slapen.

De frikandel in het verleden, het heden en de toekomst

De frikandel is al lange tijd de meest populaire snack in het assortiment van de mobiel frituur. Zelfs zó populair dat er afgelopen week een frikandel contest werd georganiseerd door een bistro uit Eindhoven. Deze contest werd gehouden naar aanleiding van de Dutch Design Week. Het thema was verleden, heden en toekomst van ons eten. Een opvallende uitvinding was de frikandel-pil. Het idee hierachter is dat je in de toekomst geen tijd meer hebt om te eten of een frituurwagen te bezoeken, waardoor je gewoon een frikandel in de vorm van een pil neemt.

Verder waren er uitvindingen zoals de veganistische frikandel, waarvan de smaak ook erg goed was volgens de jury, en de Pekingeend frikandel. Deze frikandel ziet er uit als een gewone frikandel, maar smaakt naar Pekingeend. Qua uiterlijk vielen de frikandel klok, kalender en zandloper ook erg op. Of één van deze uitvindingen ooit bij de mobiel frituur verkrijgbaar zal zijn valt nog te bezien, maar de contest was in ieder geval geslaagd.

Na frikandellenvlaai nu ook frikandelpizza

Voor wie gek is op frikandellen, maar zijn wekelijkse bezoek aan de frietwagen een keer wil afwisselen met iets anders, was de frikandelpizza wellicht een welkome snack. Deze snack was alleen tijdens de actiedagen op 13 en 14 oktober verkrijgbaar bij de supermarkt Lidl. De eenmalige variant was, zoals de naam al doet vermoeden, belegd met frikandellen, mayonaise en curry. Vervolgens werden er uitjes overheen gestrooid.

De pizza werd voor twee dagen geïntroduceerd tijdens de Hollandse streekweek omdat de frikandel door veel mensen als Hollands glorie wordt gezien. Tijdens de Hollandse streekweek kwam Lidl ook met zuurkoolkroketten. Deze snacks waren tijdens het weekend alleen verkrijgbaar in de fysieke winkels en niet online te bestellen. De frikandelpizza werd al eerder door een fritwagen opgepakt, maar of er meerdere zullen volgen is nog afwachten.

Carpaccio van frikandel in Nederlandse snackbar

Eens in de zoveel tijd duikt er weer een nieuwe snack op in frituurwagen land. Nu is carpaccio gemaakt van frikandel een veelbesproken versnapering. In een mobiel frituur in Veenendaal (Nederland) is deze bijzondere snack op dit moment te verkrijgen. Wie er precies met het idee kwam weet de eigenaresse niet meer. Tijdens een overleg met alle medewerkers is het idee gewoon ontstaan.

De carpaccio wordt gemaakt van anderhalve frikandel, welke uiteraard heel dun gesneden is. Deze wordt geserveerd met een mayo-curry saus, tomaat, komkommer en nog wat andere ingrediënten. De snack zal als salade op de menukaart van de frituurwagen te vinden zijn. Eerder had de zaak ook al succes met het frietje softijs dat veel door jongeren werd gekocht. Wat de volgende bijzondere snack wordt weet men nog niet, maar deze zal dan ongetwijfeld op social media te vinden zijn.

Nog 3 jaar wachten op hamburger van kweekvlees

De laatste tijd wordt er steeds vaker gesproken over vlees uit een laboratorium. Steeds meer mensen vinden dat dierenleed absoluut “not done” is en worden daarom vaak vegetarisch, ook al vinden ze een stukje vlees nog steeds heel lekker. Speciaal voor deze mensen is er goed nieuws. Over 3 jaar verschijnt waarschijnlijk de eerste lab-hamburger op de markt en dat is heel belangrijk voor het welzijn van dieren en milieu.

De startup Meatable heeft een methode gevonden waarbij het mogelijk is om met stamcellen vlees te kweken. Bij deze methode komt dus geen dierenleed kijken en het is milieuvriendelijk. Op moleculair niveau is het gewoon vlees en smaakt dus ook naar vlees. Het bedrijf wil het product over 3 jaar op de markt presenteren, maar het moet eerst nog aan een aantal eisen voldoen. Als het kweekvlees wordt goedgekeurd door de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid), dan kan het heel snel gaan en zal er binnen een mum van tijd bij iedere mobiel frituur en frituurwagen een hamburger verkrijgbaar zijn die in een laboratorium gekweekt is.

Vreemde smaakcombinaties vaak populair

Tegenwoordig komen we steeds vaker vreemde smaakcombinaties tegen die desondanks toch ontzettend populair zijn onder het publiek. Een voorbeeld is friet met pindasaus. Dit is erg populair en is een bestseller bij menig mobiel frituur. Diezelfde combinatie bij pannenkoeken is dan veel minder populair. Hoe kan dat? Uit onderzoek blijkt dat bijna alles wat suiker en vet bevat lekker bevonden wordt door inwoners van Nederland en België.

Daarnaast is de juiste verhouding van suiker, vet en zout heel belangrijk. Een heel goed voorbeeld is het succes van karamelzeezout in chocolade of ijs of friet met chocoladesaus. De combinatie van zuur en bitter wordt daarentegen vaak niet lekker bevonden, omdat in de natuur meestal aan wordt gegeven dat een product niet eetbaar is wanneer deze zuur of bitter is. Ondanks alle kennis die is opgedaan tijdens het onderzoek is het niet te voorspellen welke smaakcombinaties het goed zullen doen. Het is dus nog maar de vraag welke variant je over een paar weken bij de frituurwagen op de kaart terug kunt vinden.

Amsterdam komt met antwoord op kapsalon

De Frietboutique uit Amsterdam komt weer met een opvallende special. Deze keer betreft het friet, welke ingelegd is in Kesbeke-zuur, en geserveerd met ossenworst, sambal-mosterd en rode ui, welke ook ingelegd is. Dit wordt ook wel het Amsterdamse antwoord op de kapsalon genoemd. De mobiel frituur die deze variant op de markt heeft gebracht heeft deze speciale friet “Het Sterrenfrietje” genoemd. Deze combinatie is beperkt verkrijgbaar en is uitsluitend verkrijgbaar bij deze frituurwagen.

De mix van vlees, de pittige saus en een heel klein beetje groen doet denken aan de kapsalon, maar is veel culinairder. Wel is het frietje echt Amsterdams door het Kesbeke-zuur en de ossenworst. Door het zuur krijgt de aardappel een frisse smaak en doordat de nieuwe oogst aardappelen minder suiker bevatten en dus minder smaak hebben wordt dit goed opgevangen door het zuur. Volgens de proevers is de smaakcombinatie erg geslaagd. Eerder kwamen zij al met geslaagde combinaties van friet met chocolade en het patatje red velvet op de markt, welke beiden ook goed ontvangen werden door de bezoekers. Wil je liever een versgebakken frietje met lekker mayonaise, dan ben je van harte welkom in onze mobiel frituur.

Friet met spruitjes bij Nederlandse frituur

In slechts één Nederlandse mobiel frituur kun je vanaf nu een patatje spruit kopen. Een ongewone combinatie die toch bij veel mensen in de smaak valt. Deze frituurwagen is het enige verkooppunt in Nederland en België waar dit speciale frietje verkrijgbaar is. De reden van deze combinatie is eenvoudig; zowel de aardappelen waar de friet van gemaakt wordt als de spruitjes worden geteeld in de regio waar ook de mobiel frituur vandaan komt.

Omdat spruitjes bekend staan om hun bittere smaak is de eerste reactie van mensen vaak negatief. Echter heeft de mobiel frituur die bittere smaak weten te verbloemen, waardoor ze veel minder bitter zijn, maar wel de echte spruitjessmaak behouden. De friet en spruitjes worden geserveerd met spekjes, peterselie en bechamelsaus. Voorlopig zal dit speciale frietje het laatste zijn wat in deze frituurwagen verkrijgbaar is, want ze gaan tijdelijk sluiten. Volgend jaar zullen ze wellicht opnieuw hun deuren openen en nieuwe combinaties uit gaan proberen.

Eerste plantaardige hamburger in Nederland

Bij hamburgerketen Thrill Grill van sterrenchef Robert Kranenborg wordt binnenkort de eerste plantaardige hamburger van Nederland verkocht. Deze is in nog geen enkele frituurwagen te koop in Nederland. De Beyond Meat burger is een hamburger gebaseerd op planten. Echter deze ziet eruit en bakt en smaakt als vlees. Tevens is de burger vrij van soja en bevat meer proteïne dan vlees. Voor het ontwikkelen van deze burger is 10 jaar onderzoek nodig geweest. Het product is ontwikkeld aan de universiteit van Missouri. Thrill Grill, de hamburgerketen die deze burger gaat verkopen, heeft voor deze hamburger gekozen, omdat men merkt dat er veel vraag is naar vleesvervangende gerechten.

De hamburgerketen zelf heeft ook een aantal jaren onderzoek gedaan naar het beste alternatief voor hamburgervlees. Uiteindelijk is men uitgekomen bij de plantaardige burger van Beyond Meat. De hamburgerketen laat de klanten kiezen uit vers vlees van de Hollandse weidekoeien of het vleesvervangend product. De komende tijd zal de vegetarische hamburger helaas nog niet verkrijgbaar zijn in de mobiel frituur, maar in Nederland alleen bij Thrill Grill.

Tegenvallende aardappeloogst geeft nog geen grote problemen

Door de droogte van de afgelopen tijd, zal in Europa de aardappeloogst tegenvallen. Het gevolg hiervan is dat de prijs voor friet zal stijgen. Buiten de hogere prijs, is de friet ook korter doordat de aardappelen kleiner zijn. Vooral in het noordwesten van Europa valt de oogst fors lager uit. De opbrengst is maar liefst 20-30% lager ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde. Vooral in gebieden waar een sproeiverbod opgelegd was, zijn grote verliezen duidelijk zichtbaar. Deze tegenvallende oogsten zullen ook merkbaar zijn in menig mobiel frituur, aangezien de friet in een frituurwagen waarschijnlijk duurder zal worden.

Twee jaar geleden had men in Nederland en België ook last van een tegenvallende oogst, maar destijds hadden Duitsland en Polen nog alternatieven die het tekort goed op konden vangen. Nu is er in deze landen ook een tegenvallende oogst, waardoor de tekorten van elders aangevuld moeten worden zoals bijvoorbeeld Zuid-Afrika of Amerika. Of dit mogelijk en nodig is, is nog niet duidelijk. Vooralsnog kan er in iedere frituurwagen gewoon een versgebakken frietje zonder problemen besteld worden. Zo ook in onze mobiel frituur!

Komt friet uit België of Frankrijk?

De eeuwigdurende discussie die maar niet over lijkt te gaan; waar werden de eerste frieten gebakken? Volgens een Franse chef-kok werden in Frankrijk de eerste frieten gebakken bij een mobiel frituur in de straten van Parijs. En zijn beweringen komen niet uit de lucht vallen. Hij voert zelfs literaire bronnen aan die aangeven dat frieten, zoals wij deze nu kennen, aan het begin van de 19e eeuw al verkocht werden bij frituurwagens in Parijs.

“Onzin”, vindt de Belgische frietfederatie. De federatie geeft aan dat je voor goede friet uiteraard ook goede aardappelen nodig hebt. Deze aardappelen werden voor het eerst in België gekweekt en dus werden er in België ook de eerste frieten mee gemaakt. De friet wordt volgens de frietfederatie al verkocht sinds 1830 (de Belgische onafhankelijkheid). Deze traditie is altijd gebleven! Waar de eerste friet ook gebakken werd, in onze frituurwagen kun je terecht voor heerlijke versgebakken Belgische frieten. Gemaakt van de beste aardappelen en met zorg bereid.

Kortere frieten en minder zakken chips

Zoals verwacht zal de aardappeloogst dit jaar tegen gaan vallen in Europa. Omdat de aardappelen minder groot zijn geworden dan voorgaande jaren, is de kans op kortere frieten en een lagere productie van chips erg groot. In Noordwest-Europa is de aardappeloogst ondertussen begonnen en de eerste opbrengsten vallen een beetje tegen. De kwaliteit en de opbrengst liggen lager dan voorgaande jaren. Dit betekent dat de kans op hogere prijzen voor consumenten ook nog aanwezig is. Helaas kwam de regen net iets te laat om de oogst helemaal te redden.

De opbrengsten kunnen volgens deskundigen 15 tot 25 procent lager uitvallen dan gemiddeld. Bij een bekende chipsfabrikant wordt de productie van een aantal smaken zelfs teruggeschroefd. De kans bestaat dus ook dat de prijzen van een versgebakken frietje van de mobiel frituur bij jou in de buurt ook hoger uit zullen vallen. Gelukkig is er nog wel genoeg voorraad om iedere frituurwagen van friet te voorzien. Boeren die getroffen zijn door de droogte hebben kans krapper bij kas te komen zitten. Mocht dit het geval zijn, dan kunnen ze bij de fiscus een aanvraag doen voor uitstel van betaling voor belastingen. Op deze manier probeert de overheid de boeren die tijdelijke betalingsproblemen hebben tegemoet te komen.

Nederlandse friet doet het goed in Italië

Italianen eten meestal pasta of pizza, maar toch doet friet als maaltijd of snack het goed in Italië. Vijf jaar geleden opende de eerste mobiel frituur en er volgden er snel meer. Voordat de eerste mobiel frituur geopend werd, was er nauwelijks friet te krijgen in dit land. De Italianen hadden nog nooit van frituurwagens gehoord; ze hadden McDonald's en dat was het. Het succes is te danken aan de opkomende populariteit van snacks. Voor een land als Italië, waar normaal meer tijd wordt genomen voor het eten, is dit wel heel opmerkelijk.

De marktleider in Italië is Queen's Chips uit Amsterdam. Zij hebben al ruim 40 filialen en er worden nog steeds nieuwe filialen geopend. Het bedrijf klinkt Nederlands, maar is in handen van Italianen. De link met Nederland is heel bewust gelegd volgens de eigenaar, want Nederland is een van de grootste aardappeltelers ter wereld. De producten die ze gebruiken komen uit Nederland, want de kwaliteit van deze producten ligt erg hoog. Daarnaast wordt de friet in twee fasen gebakken, zoals ook in Nederland gedaan wordt. De Nederlandse aardappelen worden geïmporteerd daarna versgesneden tot frieten en deze worden geserveerd met een echte Belgische saus. De vestigingen zitten op toeristische locaties, dus de kans is groot dat je deze tegenkomt wanneer je op vakantie bent in Italië.

Friet het meest gemist tijdens vakantie

De vakantieperiode is in volle gang en veel mensen gaan op vakantie naar het buitenland. Veel Belgen hebben op vakantie heimwee naar niets minder dan hun eigen frieten. Veel Belgen missen de frieten meer dan chocolade en bier. Van de ondervraagden gaf maar liefst 44,6% aan de mobiel frituur met versgebakken friet te missen op hun vakantiebestemming. De mannen waren, bijna als vanzelfsprekend, hierbij in de meerderheid.

Niet alleen Belgen missen de gerechten die ze thuis kunnen krijgen het meeste op vakantie. Onder de Nederlanders is ooit een dergelijke enquete gehouden en hieruit bleek dat Nederlanders typische Hollandse producten als jonge kaas en volkorenbrood het meest hebben gemist. In de top 10 van voedselproducten die het meest gemist worden door Nederlanders op vakantie bevinden zich brood, groenten, fruit, kaas en vleeswaren. Ook zoet beleg zoals hagelslag en pindakaas is een groot gemis van Nederlanders wanneer ze op vakantie gaan. Om dit gemis te voorkomen kun je ook op vakantie gaan in eigen land. Kun je tijdens de vakantie in het eigen België toch een bezoekje brengen aan een mobiel frituur voor een versgebakken portie friet.

Ondanks droogte wordt friet niet duurder

Er wordt volop gespeculeerd over de prijs van friet door de droogte waar we op dit moment mee te maken hebben. Door deze droogte gaan vele oogsten verloren en groeien aardappelen langzamer. Ondanks deze geruchten kan het ook zomaar zijn dat de prijs van friet bij de mobiel frituur helemaal niet zal stijgen.

In tegenstelling tot wat velen denken, ligt de prijs van de aardappelen al lang vast en wordt niet hoger naarmate er minder geoogst kunnen worden. Hierdoor staat het dus nog helemaal niet vast dat de prijs van friet hoger wordt. De kans bestaat zelfs dat de prijs verlaagd wordt, omdat de prijs per kilo lager is dan vorig jaar. Het kan zelfs zomaar zijn dat de oogst uiteindelijk gewoon goed is, doordat er een einde komt aan de droogte en de aardappelen nog kunnen groeien. Hoe de prijs zich uiteindelijk zal gaan ontwikkelen is dus nog even afwachten.

Nationale Week van de Friet bestaat 5 jaar

Dit jaar zal voor de 5e keer de Nationale Week van de Friet georganiseerd worden. Van zaterdag 29 september tot en met zondag 7 oktober zal deze campagneweek plaatsvinden. De Nationale Week van de Friet wordt georganiseerd door de Vereniging Professionele Frituurders. Uiteraard krijgen ze hierbij hulp van deelnemers, partners, sponsors en supporters en samen streven ze naar een verbetering van het imago van de frituurwagen en alle bijbehorende gefrituurde producten.

Een versgebakken frietje met bijbehorende snacks hebben bij veel mensen nog altijd een negatief imago. Veel mensen vinden dat friet ongezond en vet is. Echter de vakvereniging ProFi vindt dat dit product beter verdient. Tijdens de Week van de Friet wordt informatie gegeven over de herkomst en de verwerking van friet om mensen te laten zien dat een frietje niet zo ongezond is als men denkt. Wanneer je als mobiel frituur wilt deelnemen aan de Week van de Friet, dan zijn de kosten € 75,00 (€ 50,00 voor ProFi leden). Met deze bijdrage wordt een deel van de organisatiekosten betaalt. Het andere deel van de kosten wordt betaald door de vereniging.

Grote investering voor het bedrijf Mosa Meat voor productie kweekburgers

Mosa Meat is een Nederlandse start up voor kweekvlees en krijgt 7,5 miljoen euro als investering van het bedrijf M Ventures. Voor het Nederlandse bedrijf is dit de eerste keer dat er geïnvesteerd wordt. Mosa Meat doet al jaren onderzoek naar kweekvlees en in 2013 werd al de eerste gekweekte hamburger onthuld. Deze hamburger was gemaakt van de cellen van koeien in plaats van het vlees van een echte koe. Voor het ontwikkelen van deze hamburger was destijds 250.000 euro nodig.

Mosa Meat kweekburger

Een klein minpuntje van deze hamburger is dat deze nog niet verkrijgbaar is. In de komende jaren hoopt het bedrijf toestemming te krijgen van de autoriteiten om de hamburger te mogen verkopen op de Nederlandse en buitenlandse markt. Het bedrijf hoopt met de investering de productiecapaciteit te kunnen opschalen. Men verwacht in 2021 een productielocatie in Nederland te hebben waar de hamburger geproduceerd kan worden. Het zal helaas nog enige tijd duren voor je een gekweekte hamburger kunt bestellen bij je vertrouwde frituurwagen.

Hamburgers met aparte smaakjes

Giovanni Van Thielen is met zijn mobiel frituur al eerder in het nieuws geweest. Destijds omdat hij Vlaanderen liet kennismaken met friet met chocoladesaus. Veel mensen zijn speciaal naar de frituurwagen gekomen om dit te proeven, maar nog lang niet iedereen is al gewend aan deze bijzondere combinatie. Giovanni heeft echter niet stilgezeten en heeft de volgende “food-experimenten” al klaar staan.

Wat te denken van een rundsvlees hamburger met speculoospasta of een kipburger met mandarijntjes en andalousesaus. Volgens Giovanni passen deze smaken juist heel goed bij elkaar. Hartig en zoet is volgens hem een uitstekend combinatie. Je kunt tevens bij hem terecht voor een varkensburger met peper- en mangosaus en een quinoaburger voor de vegetarische eters. Mocht je toch liever een klassieke en traditionele hamburger willen eten, dan kun je deze halen in onze mobiel frituur.

Nederlandse hamburger op het WK

Nederlandse voetbalfans hebben het er lang moeilijk mee gehad dat het Nederlands elftal niet naar het WK in Moskou gaat. Er is echter een Nederlander, weliswaar geen voetballer, die wel naar het WK is gegaan. Chef Diego, de hamburgerkoning uit Den Haag, is wel op het WK voetbal geweest en heeft hier zijn eigen hamburger klaargemaakt.

Liefhebbers van hamburgers kennen Chef Diego van zijn duurste hamburger ter wereld, welke voorzien is van echt bladgoud. De chef was uitgenodigd door het biermerk Budweiser en er werd hem gevraagd of hij speciaal voor het WK een hamburger wilde ontwikkelen. Dit is uiteindelijk een burger geworden met daarop barbecuesaus op basis van Budweiser bier met daarbij uiencompote. Deze speciale hamburger was tijdens het openingsweekend in Rusland verkrijgbaar bij de mobiel frituur waar Chef Diego zijn heerlijke hamburgers stond te bereiden.

Speciale burgers tijdens het WK voetbal

Het WK voetbal is inmiddels begonnen en daardoor zijn er, zoals iedere keer, weer speciale burgers op de markt. Zo brengt een mobiel frituur uit Heist een ode aan Nainggolan door een hamburger naar hem te vernoemen. Na alle heisa rondom zijn afwezigheid op het WK, vonden de eigenaren van de snackbar het een goede idee om op geheel eigen wijze een eerbetoon aan de speler te brengen. De burger heet de “Smoking Hot Nainggolan Burger” en heet zo, omdat het een pittige speler is die een pittige burger verdient.

Een lunchbar uit Bornem heeft de WK-burger aan het menu toegevoegd. Een hamburger met opvallend rood broodje en gele kaas. De eigenaresse heeft het broodje de mooie rode kleur gegeven door rodebietenpoeder toe te voegen aan het brooddeeg. Wilt u ook lekker en makkelijk eten tijdens het WK, dan kunt u terecht in onze mobiel frituur voor een verse portie friet of heerlijke hamburger.

Patatje roti dé nieuwe zomerhit

Bij de Nederlandse frietketen Bram's Gourmet Frites hebben ze speciaal voor de zomermaanden een nieuwe frietvariant bedacht; het patatje roti stoof. De friet wordt geserveerd met kip Masala, een rotipannenkoek, een gekookt eitje en sambal. De combinatie van verschillende smaken zorgt voor een heerlijke smaaksensatie.

Dit recept is door de patatbakkers en het team van Herman den Blijker speciaal ontwikkeld voor de zomermaanden. De frieten worden gebakken in de schil en de combinatie met de andere ingrediënten zorgen voor het perfecte recept voor de warme zomermaanden. Vanaf 1 juni is deze variant verkrijgbaar bij de mobiel frituur in Nederland. Het is nog niet bekend hoe lang dit patatje roti in het assortiment blijft.

Boycot Nederlandse frieten in Rusland

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meldt op haar website dat Rusland overweegt om de grenzen te sluiten voor invoering van diepgevroren frieten uit westerse landen, waaronder Nederland. Nederland is op dit moment de grootste exporteur van frieten naar Rusland. Deze maatregel zou een reactie zijn op de sanctie die de Verenigde Staten en bondgenoten hebben opgelegd.

Op dit moment is Rusland nog heel erg afhankelijk van de westers landen voor de import van hun friet. 90% van de friet die vorig jaar gegeten werd in menig mobiel frituur of thuis, was afkomstig uit het buitenland. Daarvan komt het grootste deel uit Nederland gevolgd door Polen, Frankrijk en België. Volgens diverse Russische brancheorganisaties zal de boycot een goede invloed hebben op de werkgelegenheid, de economie en de aardappelproductie in Rusland. Of de boycot ook daadwerkelijk doorgaat is nog niet bekend.

Eigen mobiel frituur voor Belgische ambassades

Een aantal Belgische ambassades in Zuidoost-Azië krijgen een eigen frituurwagen. Met deze wagen kunnen ze op diverse evenementen gaan staan om op deze manier de Belgische frieten te promoten. Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel, vindt het belangrijk dat dit gedaan wordt om België op de kaart te zetten als het ultieme frietland. Deze vereniging reist zelf ook de wereld over met de “James Bint – Buy Belgian fries campagne” om meer bekendheid voor de Belgische frieten te verwerven.

Op dit moment zijn het vooral de lange Amerikaanse frieten ofwel French Fries die bekendheid hebben in Zuidoost-Azië. Daarom is er besloten om vijf ambassades in Maleisië, de Filipijnen, Indonesië, Thailand en Vietnam hun eigen mobiel frituur te geven waarmee ze dus op verschillende evenementen campagne kunnen voeren. Deze campagne is een initiatief van Belgapom in samenwerking met VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing.

Problemen voor aardappel Bintje

De toekomst van het bekende aardappelras Bintje is onzeker. Dit komt doordat dit ras te klein is voor de frietsoort waar wereldwijd de meeste vraag naar is. Daarnaast is dit ras erg ziektegevoelig, waardoor kwekers eerder andere soorten zullen kiezen. Waarschijnlijk zal Bintje plaats moeten maken voor nieuwe rassen die wereldwijd geëxporteerd zullen gaan worden.

Het Bintje is al een oud aardappelras dat in 1905 ontstond door een kruising van twee aardappelrassen. In 1910 kwam het ras voor het eerst in de handel. Dit aardappelras werd veel gebruikt voor het maken van friet en was in menig mobiel frituur te vinden. Omdat het Bintje heel gevoelig is voor ziektes wordt dit ras nagenoeg niet meer verkocht in supermarkten. Mede hierdoor en door de opkomst van betere en resistentere rassen zal Bintje langzaamaan geheel uit beeld verdwijnen. Gelukkig bestaan er nog voldoende andere goede aardappelrassen waarmee heerlijke verse frieten gemaakt kunnen worden.

Friet met red velvet chocoladesaus

De luxe frietzaak Frietboutique gaat een samenwerking aan met het bekende chocolademerk Hands off my Chocolate. Samen zetten ze een frietje met chocoladesaus weer op de kaart. Dit betreft geen normale chocoladesaus maar rode, red velvet chocoladesaus. Ze kwamen op het idee omdat het alweer enige tijd geleden is dat ze het eerste limited edition frietje met chocoladesaus op de markt brachten. Ze vonden dat het weer eens tijd werd, maar dit keert wel met een andere soort chocolade.

De red velvet chocoladesaus is een zoete, rode chocoladesaus en samen met de zoute smaak van de friet zorgt het voor een verrassende smaakcombinatie. Daarnaast is er knettersuiker toegevoegd aan de chocoladesaus, waardoor het een extra unieke ervaring wordt. Dit speciale frietje is vanaf 1 mei tijdelijk bij de Frietboutique verkrijgbaar. Of het ook in menig ander mobiel frituur te koop gaat komen is nog even afwachten.

Hamburger wint van stokbroodje in Frankrijk

Het traditionele stokbroodje is jarenlang het meest verkochte fastfoodgerecht van Frankrijk geweest. Het ging dan met name om de jambon-beurre; een baguette met gekookte ham en een dikke laag boter. De hamburger is de jambon-beurre het afgelopen jaar voorbij gestreefd als het gaat om het aantal verkopen.

Naast de verkoopcijfers is de opkomst ook duidelijk merkbaar aan de hoeveelheid restaurants waar de hamburger verkrijgbaar is. In zeker 85% van de ruim 145.000 restaurants is tegenwoordig een hamburger verkrijgbaar in verschillende smaken en uitvoeringen. Daarnaast is de hamburger uiteraard ook in menig mobiel frituur verkrijgbaar. Een verklaring van de stijging van de populariteit van de hamburger is dat Fransen graag vlees, brood en kaas eten en bij een broodje hamburger kunnen deze alledrie gecombineerd worden.

Vlaamse friet ook populair in Salt Lake City

Vlaamse friet van een frituurwagen is in eigen land natuurlijk erg populair maar ook buiten de grenzen van België zijn vele mensen gek op deze frieten. Onze nationale trots is zelfs in de Verenigde Staten een product waar mensen voor in de rij gaan staan bij frituur Bruges Waffles & Frites. In Salt Lake City zijn de Vlaamse frieten zelfs een echte hit. Uiteraard met tal van sausjes, waaronder Vlaams stoofvlees en met Belgisch vlaggetje.

De frieten slaan aan, maar niet alles is een succes. Zo kunnen de Amerikanen de puntzak niet echt waarderen. Het is in hun ogen niet praktisch en ze maken liever gebruik van een kartonnen bakje. Ondertussen zien de Amerikanen al wel dat de manier van bakken die in België gebruikt wordt, een veel lekkerder resultaat geeft dan het één keer bakken van de friet. Tevens ruilen ze zelfs hun geliefde sauzen zo in voor de typisch Belgische sauzen. De frituur maakt de sauzen allemaal zelf waardoor het gehele concept door de Amerikanen veelal als delicatesse gezien wordt. Een echte goudmijn zal het dus nooit worden, omdat men vooral langskomt bij een speciale gelegenheid. Een wekelijks bezoekje zoals de Vlaming dat doet zit er hier nog niet in, aldus de Amerikaanse frituur.

Nieuwe maatregelen omtrent acrylamide

Eerder was acrylamide in gefrituurd voedsel al in opspraak. Nu is besloten dat vanaf 11 april ondernemers in de horeca maatregelen moeten nemen om de hoeveelheid acrylamide terug te dringen. Dit zit in onder andere friet, tosti's, panini's en zelfgebakken brood. De Europese Commissie wil met deze maatregel de hoeveelheid acrylamide terugdringen, want een hoge inname van deze stof kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

Er zijn speciale regels gemaakt voor kleine en grote bedrijven die frieten of andere aardappelproducten frituren, zoals een mobiel frituur. Zo moeten ze frituurolie of vet gebruiken, waarmee op een lagere temperatuur gefrituurd kan worden. De frituurtemperatuur moet lager dan 175 graden blijven en er moet rekening gehouden worden met de voedselveiligheid. Daarnaast moeten regelmatig de verbrande restjes verwijderd worden. Met onder andere deze regels moet de hoeveelheid acrylamide verlaagd worden wat beter is voor de gezondheid. Koninklijke Horeca Nederland en de NVWA zijn bezig met een praktische handleiding voor de horeca. Dit zal waarschijnlijk eind april klaar zijn. Er zullen geen controles plaatsvinden tot de handleiding klaar en verspreid is.

Aviko speelt in op thuisbezorging

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die online eten bestellen en thuis laten bezorgen. Nog maar weinig bedrijven durven het aan om verse frieten bij mensen thuis te bezorgen, waardoor men nog steeds aangewezen is op de mobiel frituur. Aviko speelt slim in op deze markt, want zij introduceren SuperCrunch Fresh friet. Dit is friet die extra lang knapperig blijft en dus beter geschikt is voor thuisbezorging.

In een onderzoek gaven consumenten aan dat de knapperigheid van friet de belangrijkste eigenschap is. Net deze eigenschap blijkt lastig, want dit is een struikelblok voor veel bedrijven. Friet wordt snel zacht en slap wanneer er meer tijd tussen bakken en consumptie zit. Dit is vaak het geval bij bezorgen. Hoeveel bedrijven deze friet gaan gebruiken om thuis te bezorgen is nog even afwachten, maar de friet is vanaf 5 maart verkrijgbaar.

Friet uit Holland steeds populairder in Zuid-Korea

Friet is in Korea één van de snelst groeiende voedselproducten. Dit komt met name omdat verse aardappelen door regels vanuit Nederland niet mogen worden geëxporteerd naar Korea. Bewerkte aardappelen, dus bijvoorbeeld friet, valt buiten deze regels en mogen dus wel worden geëxporteerd. Hierdoor bevinden zich steeds meer Nederlandse bedrijven op deze markt. De Koreaanse aardappelen zijn vaak te duur en zijn niet geschikt om te gebruiken in de mobiel frituur.

De VS heeft het grootste aandeel in export van friet naar Korea, maar sinds 2012 zijn twee Nederlandse bedrijven actief op deze markt. Deze hebben keihard gewerkt om sindsdien het marktaandeel van Nederland te vergroten. Dit is gelukt en wordt steeds groter. De Amerikaanse bedrijven hebben al een goede naamsbekendheid in Korea, doordat ze al lang producten naar Korea exporteren. Daarnaast zijn er ook fastfoodketens die alleen Amerikaanse frieten gebruiken, waardoor het marktaandeel al snel heel groot wordt. Het wordt moeilijk voor Nederland om de Koreaanse markt te veroveren, maar het is niet onmogelijk en er is veel potentie voor. Kwaliteit en prijs van de Nederlandse frieten zijn zeer competitief met de friet uit de andere landen. Steeds vaker promoten Nederlandse bedrijven hun friet op diverse expo's en worden verschillende proeverijen georganiseerd. Ook de Nederlandse ambassade steunt de Nederlandse bedrijven hierbij. De kans is heel groot dat deze markt dus ook in de toekomst nog sterk zal groeien.

Vegetarische burger bij FEBO

Speciaal voor de Vegetarische Restaurantweek is FEBO vanaf 5 maart een week lang omgetoverd tot VEBO. Dit geldt voor de FEBO aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Dit omdat het snackbarmerk dit jaar meedoet met de Vegetarische Restaurantweek. Deze wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd.

Vegaburger van de Febo

De burger is ideaal voor vegetarische mensen, die ook na het stappen nog graag een vette hap willen hebben. Vanaf 5 maart is de burger verkrijgbaar en dit is een vegetarische variant van de zeer populaire grillburger. Deze burger is heel populair bij de stappers die graag een vette hap willen eten na het stappen. Nu is er dus ook een vegetarische burger op de markt. De burger bestaat uit tarwevezel, soja en kruiden. Op het moment is de burger van de frituurwagen nog niet vegan, maar hier wordt wel aan gewerkt. De burger is vanaf 5 maart permanent verkrijgbaar bij de FEBO.

Nationale week zonder vlees

Na de week van de friet wordt er nu ook een Nationale Week zonder Vlees gehouden. Deze wordt gehouden van 5 maart tot en met 11 maart. Deze week is in het leven geroepen, omdat de initiatiefnemers vinden dat het niet meer van deze tijd is om elke dag vlees te eten. Tegenwoordig is het ook helemaal niet meer moeilijk om vaker een vleesvervanger of vis te eten.

Wanneer je een dag geen vlees eet, dan bespaar je hiermee al 1476 liter water en 1600 gram Co2. Het is dus zeker de moeite waard om een dagje geen vlees te eten. Het initiatief krijgt veel steun vanuit verschillende partijen, waaronder de voedingsindustrie en de Green Protein Alliance. Wanneer u ook een dagje geen vlees wilt eten, dan kunt u natuurlijk nog steeds wel kiezen voor een heerlijk versgebakken portie friet uit onze mobiel frituur.

Eindhovense friet in Singapore

De mobiel frituur Zwerts uit Eindhoven - Nederland, gaat binnen internationaal. Eerder werd deze frituurwagen al meerdere keren uitgeroepen tot leverancier van beste friet van Nederland en binnenkort zal de friet ook te koop zijn in Singapore. De naam van de eigenaar, Martin Zwets, zal vanaf maart of april te zien zijn op de gevel van een pand in Singapore. Er zijn zelfs al plannen voor Korea, China en Amerika.

Vorig jaar april begon het allemaal, want toen werd de frituur benaderd door JayD Kim met een voorstel. Ze wilden de beste friet naar Singapore halen en aangezien Zwerts meerdere keren uitgeroepen is tot beste friettent van Nederland, kwamen ze al snel bij hem uit. Hierna ging het allemaal heel snel. Zakenpartner Kim kwam met een uitgewerkt businessplan, in tegenstelling tot andere geïnteresseerden, die Zwerts al eerder benaderd hadden. Kim is in Singapore al een succesvol ondernemer, want hij heeft bijvoorbeeld al 180 zaken en richt zich vooral op smoothies en koffie. Nu wordt friet daar ook aan toegevoegd. Naast friet zullen er ook echt Hollandse bitterballen verkrijgbaar zijn en zal Zwerts de mensen, die in de friettent gaan werken, zelf leren hoe ze kroketten moeten draaien.

Frietmarkt in China groeit hard

In de afgelopen periode is de frietmarkt in China enorm gegroeid. Vooral aan de oostkust van China neemt de welvaart toe, waardoor ook Westerse eetgewoonten steeds vaker te zien zijn. Waar minder goede welvaart is worden voornamelijk de lokale producten gegeten, omdat deze een stuk goedkoper zijn. Door het toenemen van de welvaart wordt friet steeds populairder, waardoor er meer vraag is naar friet. Aviko, een bekende producent van frietproducten, springt hier graag op in. In Nederland en België is Aviko een grote leverancier van friet, die in menig mobiel frituur geserveerd wordt.

Aviko heeft een fabriek in China en hier wordt de verwerkingscapaciteit aangepast. De capaciteit wordt verdubbeld, waardoor er 100.000 ton friet per jaar wordt geproduceerd. Uiteraard wil Aviko profiteren van de enorme groei en speelt hier dan ook graag op in. Met alleen de installatie van een nieuwe frietlijn ben je er nog niet, want de grondstofvoorziening is de meest kritische factor. In je eentje red je het niet, waardoor ze de aardappelteelt samen doen met hun lokale partner Snow Valley Agriculture. Naast friet worden ook andere aardappelproducten steeds populairder in China. Op dit moment worden deze aardappelproducten voornamelijk geëxporteerd vanuit Europa. Op termijn zal lokale productie ervan wellicht ook een optie zijn.

Ook in Gent & Brussel luxe frituren van Sergio Herman geopend

Sergio Herman heeft al eerder vestigingen van “Frites Atelier” geopend in Amsterdam en Antwerpen en nu zijn ook Gent en Brussel aan de beurt. Hiermee breidt Sergio Herman zijn imperium verder uit. Voor Amsterdam en Antwerpen werden ook zaken in Utrecht en Arnhem geopend en zoals bekend werd de eerste vestiging in Den Haag geopend in juni van 2017. Mensen die de zaak bezoeken hoeven geen standaard mobiel frituur te verwachten, want zelfs de frieten zijn niet zoals men gewend is.

Bij “Frites Atelier” wordt de friet gesneden uit verschillende aardappelsoorten en wordt geserveerd met zes verschillende sauzen. Deze sauzen zijn op basis van truffel, béarnaise, basilicum, mayonaise en peper. Naast de sauzen kun je ook kiezen voor “Specials on Top”. Dit zijn onder andere de Vlaamse Stoverij en New York Pastrami. De prijs van een portie friet ligt tussen € 3,50 en € 6,00. Wellicht prijzig voor een portie frieten, maar dan krijg je wel een sterrengerecht van Sergio Herman.

Aardappelen ophalen voor de voedselbank

Rond Kerst denken mensen altijd extra aan de medemens en zo ook dit jaar in Friesland, Nederland. Gedurende de hele maand december hebben de klanten van mobiel frituur “Boele's Friet Fabriek” veel aardappelen voor de voedselbank opgehaald. Vele gezinnen zijn genoodzaakt om de voedselbank te bezoeken, omdat ze kampen met armoede. Een ophaalactie zoals deze komt dan ook goed uit. Voor iedere verkochte puntzak friet of een zak afhaalfriet werd maar liefst 1 kilo aardappelen ingezameld voor de voedselbank. Dit heeft 750 kilo aardappelen opgeleverd.

Een deel van de aardappelen werd al voor Kerst bij de voedselbank afgeleverd, zodat mensen in december al voedselpakketten konden ophalen. Een welkome gift, want veel mensen waren hier heel blij mee. De overige kilo's zullen in januari en februari gebracht worden, zodat ook hier veel mensen blij mee gemaakt kunnen worden. Het initiatief is zo goed ontvangen dat de zaak heeft aangegeven deze actie in december 2018 ook weer te zullen organiseren.

McDonald's komt met McVegan Burger

Fastfoodketen McDonald's komt met de McVegan Burger. Deze hamburger is als een Big Mac, maar dan zonder vlees. Deze burger zal het eerste veganistische product zijn bij de fastfoodketen, maar zeer waarschijnlijk niet de laatste. Omdat ons voedingspatroon sterk verandert, zat een dergelijke burger eraan te komen. Ook het aantal veganisten groeit snel en McDonald's neemt hiermee als fastfoodketen het voortouw met het introduceren van vegan food in de restaurants. Op dit moment heeft McDonald's al een groenteburger in het assortiment, maar deze heeft geen veganistisch keurmerk, wat de McVegan wel heeft.

McVegan

De burger is gemaakt van soja en bevat geen kaas en heeft garnering van sla, ui en tomaat. In oktober werd de burger al getest en vanaf 28 december is deze in Finland bij de restaurants te koop. Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer deze bij andere restaurants verkrijgbaar zal zijn. Het is ook nog niet duidelijk of deze op korte termijn naar Nederland of België zal komen. Volgens kenners eten mensen steeds minder vlees en zal er over een aantal jaren ook bij menig mobiel frituur veel meer veganistisch voedsel op het menu staan.

Milieuvriendelijke friet

Het lijkt haast onmogelijk om friet te produceren zonder het milieu te belasten, maar toch is dit niet ver weg als het aan twee Brabantse agrariërs ligt. Jacob van den Borne en zijn broer zijn al jaren bezig met precisielandbouw en automatisering. Zo maken ze gebruik van een zelfrijdende tractor, die compleet zelfstandig over een groot stuk landbouwgrond rijdt. De tractor is ook al te zien in de reclamespot van KPN. Hiermee hopen ze alle friet die bij de mobiel frituur te koop is minder belastend voor het milieu te maken.

De tractor rijdt zonder problemen zelfstandig over de akker en keert zelf bij de akkerrand om en rijdt weer terug de andere kant op. De robottractor gebruikt sensoren om het watergehalte, de bodemdichtheid en aanwezigheid van zouten te meten. Daarnaast neemt de tractor monsters met een automatische grondboor op de plekken die extra meting nodig hebben. De tractor werkt geheel zelfstandig en is aan het einde van de dag klaar. Wanneer er iets fout gaat krijgt Van den Borne een melding op zijn mobiele telefoon. Door de metingen kunnen er analyses uitgevoerd worden waarmee bepaald kan worden hoeveel bemesting er daadwerkelijk nodig is. Hierdoor zal geen overbemesting plaatsvinden, waardoor het milieu minder belast wordt. Van den Borne hoopt dat er snel grotere stappen gezet kunnen worden en zal zijn systemen verder blijven ontwikkelen.




Bij De Honger Stiller kunnen wij aan al uw wensen voldoen. Neem voor bijzondere of speciale wensen contact met ons op per e-mail of telefoon.

KLIK HIER VOOR EXTRA MEER INFORMATIE!