Nieuws 2015
Frietje kaviaar in Amsterdam
Week 52 - 2015
In Amsterdam-Zuid bij de Frietboutique kun je sinds kort een patatje kaviaar bestellen. Dit is een frietje met 10 gram kaviaar en een schepje crème fraîche en is opgenomen in het standaard assortiment.
Voor dit bijzondere patatje worden biologische frieten gebruikt die nog in de schil zitten. De patat wordt daarna bestrooid met zout van Sal de Ibiza en krijgt een toefje crème fraîche. Daar bovenop komt als hoogtepunt 10 gram kaviaar van House of Caviar & Fine Food.
Na één dag waren er al 15 stuks verkocht in de luxe cafetaria en volgens één van de medewerkers zijn de reacties zeer enthousiast. Mensen moeten er even aan wennen, maar iedereen die het geproefd heeft vond het heel lekker. De combinatie met crème fraiche zorgt ervoor dat de friet niet te zout van smaak wordt. De smaak blijft echter wel sterk en zeer herkenbaar.
Een patatje kaviaar kost wel € 17,50 per portie en is dus niet voor iedereen toegankelijk. Wil je een betaalbaar frietje, dan kun je het beste naar je plaatselijke frituurwagen gaan. Ook hier vind je natuurlijk heerlijke vers gebakken frieten.
Hollandse friet in Polen
Week 51 - 2015
Voor de Zoetermeerse ondernemer Kris Florek is zijn droom uitgekomen. Hij verkoopt vanaf nu Hollandse frietjes in zijn vaderland Polen. In het hart van Warschau kunnen de inwoners kennis maken met een patatje oorlog.
Het idee om friet te gaan verkopen in Polen is niet zomaar ontstaan. Er zijn grote verschillen tussen de gefrituurde snacks in de diverse landen. In Polen komt vrijwel alle patat uit de diepvries en verse frieten zoals in Holland en België is er alleen in bepaalde periodes per jaar. De aardappelen die hiervoor geschikt zijn, zijn namelijk niet altijd te krijgen.
Maar er zijn meer verschillen, want in Polen wordt vaak achter gesloten deuren gebakken. Kris Florek gaat dit anders doen, want er wordt gebruik gemaakt van een mobiel frituur waarbij iedereen binnen kan kijken en dus kan zien wat er gebeurt in de keuken. Daarnaast hangen er videocamera's boven de frituur van de frituurwagen waarop gasten kunnen zien hoe de friet gebakken wordt. Deze beelden komen ook online te staan, zodat geïnteresseerden kunnen zien hoe zij te werk gaan.
Omdat in Polen niet altijd aardappelen beschikbaar zijn voor het doel dat Kris Florek voor ogen heeft, transporteert hij Nederlandse aardappels naar Polen. Een lokale boer zorgt voor de opslag en het schillen van de aardappels. Deze gaan vervolgens naar Polen en daar worden er reepjes van gesneden die gebakken gaan worden in de olie. De verkoop zal gebeuren vanuit een oranje foodtruck die speciaal voor dit project ontworpen is.
Naast Hollandse friet kan men hier ook terecht voor Nederlandse sapjes uit blik en de sausjes voor over de friet komen ook uit Nederland. Satésaus is in Polen nog onbekend en ze laten de mensen daar graag met deze heerlijke saus in aanraking komen.
117 euro voor een portie friet
Week 50 - 2015
Na een afwezigheid van 10 maanden hebben vestigingen van McDonald's in Venezuela eindelijk weer frieten in de aanbieding. De reden van deze schaarste was het gevolg van de massale devaluatie van de lokale Bolivar, die elke aankoop van in het buitenland gekweekte aardappelen onmogelijk maakte.
De Venezolanen moesten sinds januari al genoegen nemen met frieten die uit maniok worden geproduceerd. Eindelijk heeft Arcos Dorados, het bedrijf dat McDonald's franchises in het land uitbaat, daar een oplossing voor gevonden. Ze bieden nu opnieuw frieten aan die gemaakt worden van aardappelen, die van lokale boeren gekocht worden. De prijs blijft echter extreem hoog. Eén portie kost namelijk 800 Bolivar. Dit is een bedrag dat overeenkomst met circa 10,7 % van het gemiddelde jaarloon. Wanneer dit omgerekend wordt naar Euro's betekent dit dat men circa 117 Euro moet betalen voor een portie friet.
Friet van aardappelen is niet het enige product waar Venezuela een tekort aan heeft. Ook basisproducten, zoals toiletpapier, melk, boter, tandpasta en zeep is maar moeilijk aan te komen. Gelukkig kunnen wij in België voor een goed betaalbare portie friet naar onze plaatselijke mobiel frituur.
Frietrock wordt steeds groter
Week 49 - 2015
Net zoals Rock Werchter wordt ook Frietrock steeds groter. Dit is een rock-evenement dat in en om frituur den Horst in Retie wordt gehouden. Dit jaar duurde het festival 3 dagen en er speelden maar liefst 35 metal bands.
Afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag vond het rockfestival plaats in en om frituur Den Horst aan de Turnhoutsebaan in Retie. Er waren maar liefst 35 metal bands uit heel België, die hier gratis optraden. Dit jaar was de zevende editie van het lekkerste muziekfestival van het land. Frituuruitbaters Inge Daems en Jan Daneels, allebei metal-liefhebbers, hebben zelf maar weinig groepen live aan het werk gezien op hun eigen festival. De frituur was namelijk doorlopend geopend tijdens frietrock.
De opbrengst van de drank en de frituursnacks die verkocht worden in de frituurwagen gaan naar Music for Life van Studio Brussel. Als doel heeft Den Horst gekozen voor de strijd tegen de “Vampierenziekte”: een zeldzame stofwisselingsziekte waarbij de patiënten extreem allergisch zijn voor licht. Naast zonlicht kunnen ze ook geen kunstlicht verdragen. Eén van hun vaste klanten is een jonge twintiger uit het dorp die aan deze vreselijke ziekte lijdt. Zijn moeder komt elke week een frietje voor hem halen in de mobiel frituur.
Week van de friet in België
Week 48 - 2015
In de week van 23 tot 29 november is het de Week van de Friet in België. Dit jaar zet het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) in op de beleving van een frituurbezoek. VLAM liet een melodramatische tv-spot maken, maar daarnaast ook korte, grappige filmpjes waarin je iemand kan uitnodigen om een bezoek te brengen aan de frituur. Daarnaast maken klanten die een 'selfriet' insturen kans op een jaar lang gratis friet. Vorig jaar kreeg onze frietkotcultuur zelfs erkenning als immaterieel cultureel erfgoed. Maandelijks eet iedere Vlaming minstens één keer friet.
Zoals bekend zijn Vlamingen verzot op frietjes en kopen zij graag in een mobiel frituur. Dit kan zelfs aangetoond worden met cijfers. VLAM heeft dit laten onderzoeken door iVOX. Uit deze enquête over onze eet- en drinkgewoonten bleek dat op een willekeurige dag maar liefst 13 procent van de 15 tot 65-jarigen friet eten. Daarnaast eet 93 procent van de Vlamingen minstens één keer per maand friet en 46 procent gaat minstens één keer per maand naar de frituurwagen.
Dit enthousiasme voor patat wordt door VLAM aangewakkerd tijdens de Week van de friet. De tv-spot toont medeleven voor hen die wegens omstandigheden verstoken blijven van friet. De extra filmpjes kan iedereen gebruiken om een kennis uit te nodigen om samen naar de frituur te gaan. De korte filmpjes tonen gekke situaties die je kunt personaliseren met je eigen tekst. Daarnaast staat op de affiche en de website www.weekvanfriet.be een oproep om leuke selfies te maken in een frituur met een bak friet. Deze kun je insturen als 'selfriet' en komt op de campagnewebsite te staan. De leukste inzending wordt daarnaast beloond met een jaar lang gratis friet.
Beste hamburger van de wereld is vegetarisch
Week 47 - 2015
Een hamburger die gemaakt werd in New York is verkozen tot de beste burger ter wereld. Het opvallendste aan deze hamburger is dat er geen vlees is gebruikt bij het maken van de hamburger. Door het mannenblad GQ Magazine is de volledig vegetarische “Superiority Burger” uitgeroepen tot de lekkerste hamburger van de wereld. Een opvallende keuze en een indrukwekkende prestatie.
Mensen die de burger hebben geproefd reageren enthousiast over de smaak, maar ook over de textuur. Echter niemand weet precies wat er in het broodje verwerkt zit op het moment dat ze deze proeven. Pas op het moment dat bekend werd dat deze burger tot beste van de wereld was verkozen werd bekend gemaakt dat er geen koeien of andere dieren zijn verwerkt in deze lekkernij.
Voor deze heerlijke burger leg je 6 dollar neer. Je krijgt hier een broodje met ijsbergsla, augurk, tomaat en een heerlijke saus voor. De eigenaar van de burgerbar, Brooks Headly, houdt zijn recept geheim, zodat niemand aan de haal kan gaan met zijn ingrediënten. Headly is overtuigd van het belang van een vleesvrije burger. Hij geeft aan dat er geen vlees nodig is om het gevoel te hebben dat je een echte hamburger eet. Volgens hem is het eten van een hamburger iconisch en Amerikaans en het gaat niet alleen over het type vlees. Het draait ook om het krokante broodje, de frisse sla en de ketchup. Elk ingrediënt is belangrijk.
Mocht je toch liever een authentieke hamburger eten, dan kun je altijd langskomen bij onze mobiel frituur. Wij hebben heerlijke hamburgers die goed te combineren zijn met een vers gebakken patatje.
Pepernootkroket bij snackbar in Rosmalen
Week 46 - 2015
Eetpaleis 't Vosje in Rosmalen (NL) heeft een nieuw soort kroket op de markt gebracht. Sinds kort is er voor alle klanten van de snackbar naast de vertrouwde goulash- en kalfskroket ook een pepernootkroket verkrijgbaar.
De ietwat vreemde kroket ziet er hetzelfde uit als andere kroketten en wordt ook op dezelfde manier gemaakt. Een knapperig korstje en zacht van binnen. Echter bestaat de binnenkant niet uit ragout van vlees, maar uit een mengsel van kruiden en gemalen pepernoten. De eerste hap is even wennen, want iedereen verwacht een binnenkant van vlees, maar na een aantal happen raken de klanten van de mobiel frituur toch wel enthousiast.
Volgens de eigenaar van 't Vosje is de nieuwe pepernootkroket het lekkerste met een saus van chocolade. Na een aantal maanden over het nieuwe recept te hebben nagedacht heeft hij eindelijk de juiste receptuur voor de pepernotenkroket gevonden. Hij is nu iets vloeibaarder geworden en er zijn op het laatst nog iets meer kruiden aan toegevoegd. Om alle klanten van de frituurwagen de nieuwe kroket te laten proeven hebben ze ook pepernotenbitterballen gemaakt en de eigenaar hoopt dat deze nieuwe kroket aanslaat bij de klanten van zijn snackbar.
Het is overigens niet de eerste keer dat ze een bijzondere kroket verkopen, want eerder stond ook al de meelwormkroket op het menu. Het volgende project is een kroket met spitskool en spekjes en wordt in de periode na Sinterklaas op de markt gebracht.
Grijze hamburger bij McDonalds in China
Week 45 - 2015
In China heeft McDonald’s een hamburger met een speciale kleur ontwikkeld. Om precies te zijn heeft de burger nauwelijks kleur, want het broodje is grijs. De naam van deze burger is Modern China Burger, wat weinig flatterend lijkt voor de Chinese bevolking.
De nieuwe hamburger bestaat uit 2 hamburgers met verschillende laagjes spek, een gele dressing, een kleine hoeveelheid ijsbergsla en een grijs broodje. Het grijze broodje is onder andere gemaakt van zwarte sesamzaadjes. Met name over de betekenis van de kleur wordt druk gespeculeerd in China. Sommige mensen zien er graniet in, maar er zijn ook mensen, waaronder ook Time Out Beijing, die denken dat de hamburger de zware luchtvervuiling of smog moet uitbeelden.
Een aantal jaren geleden werd een zwarte en witte hamburger op de markt gebracht en toen is de fascinatie voor de Chinese McDonald’s begonnen. De grijze hamburger zal naar verwachting een Chinees experiment blijven en niet overwaaien naar andere landen en is tot ongeveer 3 november te koop in China. Tot op dit moment zijn er nog geen bijwerkingen ontdekt. In België en Nederland moet u voorlopig met de gewone hamburger van McDonald’s of een verse hamburger van de mobiel frituur genoegen nemen.
Kweekvleeshamburgers waarschijnlijk over 5 jaar in de winkels
Week 44 - 2015
Volgens professor Mark Post van de Universiteit Maastricht kunnen we wellicht over 5 jaar kweekvleeshamburgers in de winkels kopen. Twee jaar geleden verraste Post de wereld met een hamburger die was gemaakt van volledig in het laboratorium opgekweekte rundvleesvleescellen.
“We zijn een bedrijf aan het opzetten om de productie op te schalen en moeten uiteindelijk nog goedkeuring krijgen van de Voedsel- en Warenautoriteit”. Het bedrijf gaat Mosa Meat heten en uiteindelijk zal dit bedrijf heel veel tegelijkertijd moeten kunnen produceren. Dit moet uiteindelijk om vaten van 1.000, 5.000 en uiteindelijk 25.000 liter gaan.
Wanneer deze volumes geproduceerd gaan worden dan zal de prijs circa 60 euro per kilo zijn. Twee jaar geleden kostte de eerste burger nog 250.000 euro. Uiteraard is 60 euro per kilo nog steeds veel, maar wanneer de methode verbeterd wordt, zal de prijs ook verder dalen.
Professor Wim Verbeke van de Universiteit Gent is bezig met een onderzoek hoe consumenten het kweekvlees accepteren. Het blijkt dat consumenten er nog weinig vertrouwen in hebben. Ze vinden het product niet natuurlijk en dat het niet op echt vlees lijkt. Echter zien ze wel dat het goed is voor het dierenwelzijn. Toch gaan op dit moment de mensen nog liever naar de mobiel frituur in het dorp of op de hoek van de straat om een hamburger te halen.
Week van de friet was een groot succes
Week 43 - 2015
In Nederland vond van 3 t/m 11 oktober 2015 de tweede editie van de Week van de Friet plaats. Dit was opnieuw een initiatief van de Vereniging Professionele Frituurders. Volgens de organisatie is de week succesvol verlopen en hebben meer dan 600 frituurprofessionals zich ingezet om friet in een positiever daglicht te zetten.
Veel mensen denken dat een frietje niet in een verantwoorde levensstijl hoort, maar volgens voorzitter Frans van Rooij is dit niet waar. “We proberen mensen te vertellen dat een frietje prima in een verantwoorde leefstijl past. We zeggen niet voor niets “een frietje is altijd feest, maar het kan niet elke dag feest zijn”. “Het gaat juist om de juiste balans tussen voeding, beweging en levensstijl. Een goed gefrituurd frietje heeft een knapperig korstje dat ervoor zorgt dat het vet juist buiten het frietje blijft”, aldus Van Rooij. Men kan dus met een gerust hart een frietje halen bij de frituurwagen om de hoek.
Net als vorig jaar was de aftrap van de week op aardappelboerderij 'Leven van de wind' in de plaats Wieringerwerf. Ruim honderd belangstellenden maakten kennis met het proces dat nodig is om een aardappel tot frietje te maken. Ze mochten zelf aardappels rooien en daarnaast ook deelnemen aan diverse activiteiten. Verder werd er ook friet uitgedeeld. Volgens Van Rooij bestaat de kans dat er volgend jaar op meer locaties dergelijke activiteiten georganiseerd worden. Dit is afhankelijk van het aantal sponsoren en de totale bijdragen. Volgens de ProFri zal de Nationale Week van de Friet volgend jaar van zaterdag 1 tot en met zondag 9 oktober gehouden worden en groter zijn dan voorheen.
Fastfood na het sporten minder slecht dan gedacht
Week 42 - 2015
Uit onderzoek is gebleken dat fastfood na het sporten minder slecht is dan gedacht. Als je dus zin hebt in een vette hap van de mobiel frituur op de hoek, dan hoef je deze drang niet te onderdrukken. Fastfood is namelijk net zo goed voor het herstel van je lichaam als sportvoeding of sportdrank.
Elf mannelijke wielrenners in goede conditie werden onderzocht door onderzoekers aan de universiteit van Montana. Ze moesten eerst 1,5 uur sportieve inspanning verrichten, waarna ze energierepen moesten eten. Daarna moesten ze de sportieve inspanning herhalen en fastfood eten na deze inspanning. Ze kregen beide soorten voeding in 2 porties aangeboden: meteen na het sporten en 2 uur later. Tot 4 uur na het sporten werd het herstel van de spieren en de bloedwaarden gevolgd. Het bleek dat het herstel bij het eten van fastfood even goed was als na het eten van de sportvoeding.
Na het sporten is het belangrijk om de hoeveelheid glycogeen in onze spieren weer op peil te brengen. Glycogeen is vergelijkbaar met zetmeel in planten. Deze stof wordt in ons lichaam opgeslagen en dient als energievoorraad. Uit het experiment bleek dat fastfood het glycogeenpeil net zo goed en net zo snel herstelt als de typische sportvoeding die speciaal daarvoor ontwikkeld is.
Geniet wel met mate na het sporten van al het lekkers dat de frituurwagen te bieden heeft. Teveel fastfood zonder afwisseling in het voedingspatroon is uiteraard niet goed voor de gezondheid.
Ketchupmakarons bij de hamburger en een portie patat
Week 41 - 2015
Dat een hamburger zeer goed smaakt bij een portie patat, daar zullen veel mensen het mee eens zijn. De beste hamburger van Rotterdam van 2015 staat op naam van Diego Buik en hier is hij heel trots op. Echter laat hij het hier niet bij, want hij is namelijk een hele tijd bezig geweest met het ontwikkelen van een hele bijzondere makaron; de ketchupmakaron.
Hij heeft al vijf eerdere pogingen gedaan, maar eindelijk is de ketchupmakaron perfect en is hij klaar met ontwikkelen. In de achttienjarige kokscarrière heeft de 32-jarige Rotterdammer al veel bijzondere gerechten gemaakt, maar de hamburger blijft hij speciaal vinden. Daarom heeft hij besloten om de ketchupmakarons te ontwerpen. Deze smaken volgens hem namelijk heerlijk bij hamburgers en andere producten afkomstig uit de frituurwagen. Vanaf september zijn deze verkrijgbaar bij Diego Buik en kun je bij een lekkere portie friet van de mobiel frituur deze bijzondere koekjes eten.
Friet uit de muur
Week 40 - 2015
Op veel straathoeken kun je al heel gemakkelijk een kroket of andere snack uit de muur halen. Nu is er echter ook een frietautomaat op de markt, die ervoor zorgt dat je na de sluitingstijd van je favoriete frituurwagen toch nog aan een lekkere portie friet kunt komen.
Deze automaat bakt de friet zonder tussenkomst van een mens. Het apparaatje ziet er ongeveer zo uit als een koffieautomaat en kan dag en nacht worden ingezet om friet te bakken. Je gooit er een muntje in en 2 minuten later heb je een vers gebakken portie.
De automaat werd onlangs gepresenteerd in het Wageningen University & Research center. Het is een witte kast met daarin een vriezer met 25 kg voorgebakken friet en een bak zonnebloemolie. Vanaf volgend jaar moet de automaat ingezet kunnen worden en zal eerst uitvoerig getest worden op de campus.
De makers hopen dat in 2016 het apparaat in heel Nederland en de rest van de wereld te vinden is. De prijs van een portie zal ongeveer rond de € 2,50 liggen en is vergelijkbaar met een medium portie. De makers zijn nu al aan het kijken of er ook een dergelijke automaat ontwikkeld kan worden voor bitterballen, calamaris en zelfs gefrituurde Snickers.
Van aardappel tot frietje
Week 39 - 2015
Van 3 t/m 11 oktober vindt de Nationale Week van de Friet in Nederland plaats. Aan deze actieweek nemen ruim 800 professionele frituurders deel. Daarbij hoort ook een excursie “van aardappel tot frietje”.
Dit avontuur kan op zaterdag 3 oktober tussen 10.30 en 15.30 uur beleefd worden bij een boer in Wieringerwerf (NL). Dit is voor kinderen van 4 tot 12 jaar en deze mogen zelf een emmer aardappelen oogsten. Daarnaast wordt er uitgelegd hoe ze er thuis net zulke lekkere frietjes van kunnen maken als bij de mobiel frituur, want deze emmer mogen ze mee naar huis nemen. Daarnaast wordt er die dag op de boerderij ook voor iedereen friet gebakken, aardappelspelletjes georganiseerd en er staat een springkussen.
Naast de ontdekking waar friet vandaan komt, zien de kinderen met eigen ogen waar ons voedsel vandaan komt. Naast de aardappelen die op deze boerderij verbouwd worden, staat er ook een 0,9 megawatt windmolen, die dagelijks draait om 600 gezinnen van hun energiebehoefte te voorzien. Op de schuur liggen daarnaast ook nog 180 zonnepanelen. Je kunt hier dus ook met eigen ogen zien waar groene energie vandaan komt. Een leerzame en leuke dag! Je kunt je gratis aanmelden via www.weekvandefriet.nl.
Patat of friet?
Week 38 - 2015
In Nederland is op dit moment een hevige discussie gaande. Al maanden stellen Nederlanders de vraag op de sociale media: is het friet of is het patat? Mark van Oostendorp van het Meertens Instituut probeert duidelijkheid te geven. “Het zijn twee verschillende woorden, maar ze hebben precies dezelfde betekenis”. En wat blijkt, deze oorlog wordt al eeuwen gevoerd.
Het is niet heel vreemd dat er onduidelijkheid bestaat, want het officiële woord is “patat frites”. “Frites komt van frituren en het woord patat komt van de Spanjaarden, die tijdens de wereldreizen het woord voor aardappel leenden van de Indianen”, aldus Mark van Oostendorp.
De keuze van het woord friet of patat lijkt vooral gebonden te zijn aan het gebied waar mensen wonen. In het Noorden van Nederland wordt voornamelijk het woord patat gebruikt. In het Zuiden van Nederland en in België wordt vooral het woord friet gebruikt. Dit omdat het woord 'patat frites' te lang zou zijn en dus al snel afgekort werd. Bij menig frituurwagen maakt het niet uit of je patat of friet bestelt, want je komt altijd met het juiste weer thuis.
Prijzen aardappelen omhoog, lengte frieten naar beneden
Week 37 - 2015
Dit jaar zal de oogst van aardappels door de extreme droogte erg tegenvallen. Tot nu toe ligt de opbrengst zelfs 20 tot 30 procent lager dan vorig jaar. Daarnaast zal de slechte oogst niet alleen zorgen voor een hogere prijs van aardappelen, maar ook zorgen voor minder mooie aardappelen en dus kortere frieten in menig mobiel frituur. Frans van Rooij van de Vereniging van Professionele Frituurders ziet dit niet per se als een probleem. “Consumenten hebben een ideaalbeeld van lange frieten, maar aan de smaak doet een kleiner formaat niets af”.
Veel plaatsen en landen hebben een tegenvallende oogst, dus ook in België bestaat de kans dat u korte frieten bij uw favoriete frituurwagen meekrijgt. Dit zal echter niets af doen aan de kwaliteit van de frieten. Het is nog niet te voorspellen hoeveel de prijzen zullen stijgen. Dit hangt af van de regen die tijdens de oogsttijd is gevallen. Wanneer alle aardappelen gerooid zijn is hier een beter beeld over te vormen.
Belgische frituur geopend in Reykjavik door IJslandse muzikanten
Week 36 - 2015
In Reykjavik is de eerste Belgische frituur geopend door twee IJslandse muzikanten. De mobiel frituur van R&B-zanger Fridrik Dor Jonsson en muzikant Olafur Arnalds heet “Reykjavik Chips”. Een mobiel frituur maakt in België deel uit van het straatbeeld en is een cultureel erfgoed, maar een frituurwagen of frietzaken zijn in IJsland nog vrij onbekend.
Volgens initiatiefnemer Fridrik Dor Jonsson is het een simpel concept. “Je bestelt een portie frieten, met een saus naar keuze en eventueel een drankje. In IJsland worden frieten meestal geserveerd als bijgerecht. In België is een portie frieten een volwaardige maaltijd. Dat is dan ook het enige wat we in onze zaak zullen serveren”.
Fridrik Dor Jonsson en Olafur Arnalds beloven plechtig dat de IJslandse frieten een goede kopie worden van het Belgische origineel. Ze vinden het daarom erg belangrijk om lekkere frieten te serveren, volgens de regels van de kunst. Daar horen diepvriesfrieten absoluut niet bij, aldus Dor Jonsson. Mocht je eens in de buurt zijn van Reykjavik, dan is een bezoekje zeker de moeite waard.
Leuke weetjes: dit kun je allemaal doen met mayonaise
Week 35 - 2015
Iedereen heeft wel een pot of fles mayonaise in de koelkast staan. Je kunt er heerlijke dressings mee maken en dit biedt een serieuze meerwaarde aan ieder bezoek aan een mobiel frituur. Maar je kunt nog veel meer met mayonaise. Bijvoorbeeld je planten verzorgen en scharnieren smeren.
Heb je geen tijd voor een manicure, maar kunnen je nagelriemen wel extra liefde gebruiken? Mayonaise biedt de uitkomst, want wanneer je je nagels 5 tot 10 minuten onderdompelt in mayonaise zien je nagels er een stuk gezonder uit.
Of wat denk je van verf verwijderen van lichtschakelaars en de vloer wanneer je de woonkamer een likje verf hebt gegeven. Door wat mayonaise op de verfdruppels te smeren voor de verf definitief is uitgehard, is de verf gemakkelijk te verwijderen.
Ook planten houden van mayonaise. Veel professionele bloemisten maken gebruik van mayonaise bij het verzorgen van planten. Maak de plant schoon met wat milde zeep en water en vervolgens gebruik je een beetje mayonaise op een stukje keukenpapier en masseert de toppen van de bladeren hier mee in. Ze zullen er wekenlang gezond en glanzend uitzien.
Piepende scharnieren en krakende deuren? Maak de scharnieren proper van stof en vuil en wrijf er vervolgens wat mayonaise overheen. Maak de rest goed schoon en je bent verlost van een krakende en piepende deur.
Als laatste tip; stickers losmaken. Niets zo vervelend als een etiket of sticker plakkerige lijmresten achterlaat. Wrijf wat mayonaise over de plek en laat het een vijftal minuten inwerken. De lijm wordt zachter, waardoor je lijmresten gemakkelijk kan verwijderen.
Vergeet ook vooral niet dat mayonaise goed samen gaat met een portie patat, die vers gehaald is bij de frituurwagen op de hoek van de straat.
Duurste hamburger in België
Week 34 - 2015
Wanneer je een hamburger gaat eten in een mobiel frituur, dan is deze niet zo duur, maar wanneer je een hamburger gaat eten in het restaurant Huis de Colvenier in Antwerpen, dan mag je de portemonnee opentrekken. In dit restaurant betaal je maar liefst 299 Euro voor een gastronomische burger. De opbrengst gaat naar kankeronderzoek.
Chef Patrick van Herck van het restaurant Huis de Colvenier is enkele maanden bezig geweest voordat hij het juiste recept had voor de luxe burger. “Ik heb deze hamburger ontwikkeld op vraag van Kevin Trompert, een bevriende restaurantuitbater in Breda”, zegt Patrick. “Hij, zijn zus en ouders, zijn al jaren klant. Zij daagden me uit om een gastronomische burger te maken”.
Patrick vroeg om carte blanche en die kreeg hij. “Als je zoiets doet, dan moet je het wel speciaal maken en daarom heb ik er voor gekozen om met de beste en meest exclusieve ingrediënten te werken. Het moet geen hamburger zijn die bij een frituurwagen ook verkrijgbaar is. Daar tegenover staat een fors prijskaartje van 299 Euro, maar de opbrengst gaat naar kankeronderzoek”.
België wil af van de Koninklijke mayonaisewet
Week 33 - 2015
Al sinds 60 jaar bestaat de zogeheten mayonaisewet in België. Hierin staat dat mayonaise een vetgehalte van 80 % moet hebben en 7,5 % eigeel moet bevatten. Producenten willen daar van af en de Vlaamse minister wil deze wet aanpassen.
Geen enkele Belgische producent mag van deze wet afwijken bij het produceren van mayonaise. Woordvoerder van de federatie van de voedingsindustrie Fevia Nicholas Courant zegt, “die situatie is niet langer houdbaar”. De federatie werkt momenteel aan een nieuw pact om het aantal vetten en suikers in voeding te verminderen. Met de huidige wet is het lastig om de doelstelling van 10 % minder calorieën te behalen in 2020.
“Buitenlandse collega's mogen wel mayonaise op de markt brengen die minder vet is, dus onze producenten lijden onder discriminatie”. Het blijkt dat bijvoorbeeld Spaanse mayonaise met amper 65 % vet in België mag worden verkocht. Mochten Belgische sauzenmakers een soortgelijke mayonaise willen verkopen in winkels of bij een mobiel frituur, dan moeten ze dit als dressing op de markt brengen.
Dit is dan ook de reden dat Belgische sauzenmakers willen dat het stokoude Koninklijk besluit betreffende de handel in mayonaise zo snel mogelijk aangepast wordt. De wet is er al sinds 1955 en is door de toenmalige koning Boudewijn in het leven geroepen.
Alle partijen worden nu, na een jarenlange discussie, rond de tafel gebracht om een definitief voorstel tot aanpassing uit te werken, zodat Belgen binnenkort ook patat met light mayonaise kunnen eten bij hun favoriete frituurwagen.
Naast bier, nu ook friet voor honden op de markt
Week 32 - 2015
Dat honden graag iets lekkers eten is algemeen bekend. Helaas is bijvoorbeeld een vers gebakken frietje niet zo goed voor uw hond. Arjan Berendsen, eigenaar van dierenwinkel Molenkamp uit Zelhem (Nederland) heeft hier iets op gevonden. Sinds kort verkoopt hij frites voor honden. Deze zijn gemaakt van aardappelen en mais en bevatten minder dan 1 procent vet. Daarnaast hoeft deze patat niet gebakken te worden en kan vanuit de zak zo de voerbak van uw hond in.
Eerder kwam Berendsen al met speciaal hondenbier op de markt. Omdat Berendsen vindt dat bij een biertje ook een frietje hoort, heeft hij deze ook ontwikkeld.
De “doggy fries”, zoals ze heten, zijn niet alleen geschikt voor honden, maar het is ook veilig voor de mens. “Vooral voor mensen die slecht tegen zout en kruiden op friet en chips kunnen is dit een goed alternatief en het smaakt prima”, aldus Arjan Berendsen.
De hondenfriet is sinds half juli op de markt. “Het wordt in Engeland geproduceerd en door een Belgische groothandel verspreid over heel Europa en daarbuiten”. Voorlopig is de hondenfriet nog niet verkrijgbaar in een mobiel frituur, maar enkel bij dierenspeciaalzaken. Wellicht dat u in de toekomst bij een frituurwagen zowel voor u als uw hond het avondeten kunt halen.
Referentieboek over de Belgische aardappelsector
Week 31 - 2015
Belgapom, de Belgische aardappelhandel en verwerkende industrie, heeft in samenwerking met Canalazzo, een referentieboek over de Belgische aardappelsector uitgewerkt om de band tussen het verleden, het heden en de toekomst te illustreren. In dit boek is historische informatie te vinden over de aardappel in België, de ontwikkeling in de laatste 20 jaar en de visie voor de toekomst. Er worden een aantal opmerkelijke personen met een belangrijke impact op de ontwikkeling van de sector aan het woord gelaten. Ze delen hun visie en vertellen hun verhaal. Daarnaast werpen ook een aantal bekende Belgische koks hun licht over de aardappel.
Het mooie boek is geïllustreerd met een nieuwe fotoreeks van de aardappel in België, het land van de friet en de frituurwagen. Daarnaast wordt natuurlijk de echte “Belgian fries” gepresenteerd naast de toekomstplannen voor deze sector. De Belgische Europese Commissaris Marianne Thyssen heeft het voorwoord geschreven, omdat zij reeds lang vertrouwd is met de sector. Het boek zal beschikbaar zijn in het Nederlands, Frans en Engels en zal worden verkocht via de betere boekhandel en online via de Belgapom website. In de winkel van het Belgische paviljoen op de wereldtentoonstelling in Milaan zal het boek ook te koop zijn. De wereldtentoonstelling in Milaan is nog open tot en met 31 oktober 2015.
James Bint promoot de Belgische frieten
Week 30 - 2015
België heeft een rijke traditie met zijn Belgische friet en de bijbehorende frituurwagen en evolueerde tot de wereldleider qua export van diepvriesaardappelproducten. Ondanks deze successen en tradities blijft een wereldwijd imago van de Belgische frieten helaas nog uit. Daarom is Belgapo samen met IKON (een jong reclamebureau) de zoektocht naar een ambassadeur voor de “real Belgian fries” gestart. James Bint himself heeft zichzelf beschikbaar gesteld om de blijde boodschap over de ganse wereld te verspreiden.
De knipoog naar de beroemde geheime agent is voor ons duidelijk, maar zijn naam is daarnaast ook nog gerelateerd aan de bekende aardappelvariëteit “Bintje”. Die is over 100 jaar oud, maar nog steeds één van de belangrijkste en best verkochte rassen. James Bint is reeds naar zijn “thuisstad” Londen en de wereldtentoonstelling in Milaan afgereisd. Twee road movies vertellen zijn avonturen daar door middel van zijn welbekende tekstballon.
James Bint is de gehele periode van de wereldtentoonstelling in Milaan aanwezig aan de mobiel frituur van het Belgisch paviljoen. Hier wordt tevens een selfiewedstrijd gehouden, waarbij een voedingsbelevenis gewonnen kan worden. Daarnaast zal hij ook te vinden zijn op het wereldaardappelcongres (27-31 juli 2015) in Beijing, China.
De Belgische aardappelverwerkers zullen James Bint gaan gebruiken voor hun exportactiviteiten over de ganse wereld. Om gebruik te kunnen maken van de naam en het logo is de belangrijkste voorwaarde dat de frieten in België zijn geproduceerd. Op deze manier zal James Bint de wereld ervan proberen te overtuigen dat Belgische frieten een ware bron van geluk en plezier zijn.
Meer informatie is beschikbaar op de website jamesbint.be. Hier vindt u tevens een tekenfilm met het verhaal hoe echte Belgische frieten gemaakt en geëxporteerd worden over de gehele wereld. De website is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Italiaans, Spaans en Mandarijn, waardoor er veel mensen bereikt kunnen worden.
Belgische frieten populair in Japan
Week 29 - 2015
Belgische frieten zijn bekend over de gehele wereld. Tegenwoordig lusten ze in Japan ook graag frieten, want eind vorig jaar is hier de eerste echte frituur geopend, waar men dezelfde ervaring op kan doen als bij de Belgische mobiel frituur. Dit gaat zo goed dat ze zelfs al aan een tweede vestiging denken.
De Belgische frituur is gevestigd in Halekulani Kitaaoyama, een straat in de chique Minato-buurt. Hier komen mensen van heinde en verre om de echte Belgische friet te eten. Uiteraard zijn er naast de Japanse families en muziek- en sportsterren ook Belgen te vinden met heimwee. “Vanaf 11 uur staan ze elke ochtend al aan te schuiven. Er zijn zelfs mensen die vanuit Osaka met het vliegtuig komen”, vertelt de eigenaar, Bart Sablon, aan de telefoon. Volgens de eigenaar gaat het veel harder dan gedacht. Echter is de populariteit wel te verklaren, want ook Belgian Chocolate, Belgian Beer en Belgian Waffles worden zeer goed verkocht in deze plaats.
Omdat ze de mensen dezelfde ervaring willen geven als bij een frituurwagen in België, worden de aardappelen van Pommeke gekoeld geïmporteerd vanuit België en er worden alleen 100% bintjes gebruikt. Helaas is het erg lastig om voedsel te importeren, omdat in Japan erg strenge regels gelden op het gebied van voedselveiligheid. Er zijn dus geen Bicky Burgers en bitterballen te verkrijgen. Uiteraard zijn er wel verjapaniseerde versies van Vlaamse klassiekers te vinden op de menukaart, die ervoor moeten zorgen dat de klanten verleid worden om hier te komen eten.
Volgens Bart Sablon is het de bedoeling om een hele keten uit te rollen. “Het ziet ernaar uit dat dat gaat lukken. De plannen voor de tweede plek liggen al op tafel. Er komen zelfs vragen uit Australië of ze daar een franchise kunnen openen. Of dit ook gaat gebeuren is nog even afwachten, want het is niet altijd even gemakkelijk om overal aan de juiste producten te komen of de benodigde producten te importeren. De tijd zal het vast leren.
Nationale Week van de friet krijgt een vervolg
Week 28 - 2015
Ook in 2015 zal er weer een Nationale week van de friet in Nederland worden georganiseerd. De voorbereiding is inmiddels in volle gang.
In de week van 3 t/m 11 oktober zal de organisator vakvereniging ProFri sterk de focus leggen op twee doelstellingen die voor hen heel belangrijk zijn. Ze willen graag bijdragen aan meer kennis en achtergronden over friet bij het grotere publiek en willen werken aan imagoverbetering van het product friet en de professionele frituurbedrijven. Dit alles komt tot stand door samenwerking van deelnemende frituurbedrijven, aardappelverwerkende bedrijven, toeleveranciers en formulehuizen.
De organisator verwacht dat er dit jaar wederom rond 800 frituurbedrijven zullen deelnemen. “We rekenen op minimaal hetzelfde aantal deelnemende bedrijven en zetten dit jaar in op sterke activatie van de Week van de Friet op de locaties van de deelnemers”, aldus Frans van Rooij van ProFri. De kosten voor deelname door bedrijven zijn hetzelfde als vorig jaar; € 50,- voor leden van ProFri en € 75,- voor niet-leden. Voor dit bedrag ontvangen de deelnemers een basis-promotiepakket, tips en adviezen, een perskit en een groot aantal digitale bestanden om de actieweek onder de aandacht te brengen bij hun klanten. Naast de georganiseerde lokale activiteiten is er een website, een Facebookpagina en een digitaal magazine ontwikkeld en zijn er diverse wedstrijden georganiseerd.
Tegen betaling zijn er in de webshop ook diverse aanvullende materialen verkrijgbaar. Deze materialen kunnen gebruikt worden om de Week van de Friet nog uitbundiger te promoten. Men kan in de webshop terecht voor bijvoorbeeld buttons, ballonnen, draagtassen en vlaggenlijnen. Voor meer informatie kun je terecht op de website www.weekvandefriet.nl.
Pommes Frites verwoest door brand
Week 27 - 2015
Eerder dit jaar werd één van de weinige Belgische frituren in New York, genaamd Pommes Frites, verwoest door een vernietigende brand. Gelukkig bleven de eigenaars niet bij de pakken neer zitten, want het bedrijf doet een beroep op crowdfunding om geld te verwerven voor de wederopbouw.
Voor de brand uitbrak was het restaurant gevestigd in de buurt van East Village, maar door een gigantische gasexplosie eerder in het jaar werden verschillende gebouwen grotendeels vernietigd. Ze hebben op dit moment al een nieuwe locatie gevonden, maar deze is duurder en moeilijk te bekostigen. Daarom heeft het bedrijf de “fans” gevraagd een bijdrage te storten. Door deze oproep kon Pommes Frites op één dag al meer dan 5000 Dollar ophalen. Ze hebben echter 64.000 Dollar nodig om de wederopbouw te kunnen bekostigen. Wanneer de fans een gift van minstens 6 Dollar doen, dan heeft men recht op een pakje friet met saus. Dit kunnen ze dan in de herfst op komen halen, wanneer de frituur weer open hoopt te gaan.
Pommes Frites is op meerdere vlakken typisch Belgisch, want de aardappelen worden er met de hand gesneden, zoals in de meeste mobiel frituur in België. Daarnaast wordt de patat twee keer gebakken voor consumptie, zoals ook in menig frituurwagen in België gedaan wordt. In de toekomst hoopt Pommes Frites de ervaring compleet te maken door ook Belgische bieren op de menukaart te zetten.
War Child voert actie onder de naam Vredesvorkje
Week 26 - 2015
Een patatje oorlog is in Nederland een veelgebruikte naam voor een patatje met heel veel pindasaus en mayonaise en vaak ook gesnipperde uitjes en de tegenhanger daarvan zou natuurlijk een patatje vrede kunnen zijn. In België heet dit een frietje oorlog en dat is dan friet met stoofvleessaus, mayonaise en ketchup. Onder dat motto organiseert War Child een in Nederland landelijke actie met de bedoeling geld te verzamelen voor het goede doel, namelijk het geven van hulp aan kinderen in oorlogsgebieden. Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk eigenaren van een mobiel frituur, een frietkot of een frituurwagen aan deze actie deelnemen. Het is de bedoeling dat klanten een speciaal voor dit doel ontworpen frietvorkje kopen. Het kost 20 cent en de opbrengst is dus voor de kinderen in nood. Er blijken heel veel frietboeren aan deze actie mee te doen. Als u meer informatie wilt over deze actie of bijvoorbeeld welke frietzaken allemaal meedoen, kijk dan op frietjevrede.nl.
In maart 2015 is Londen uitgeroepen tot culinaire hoofdstad van de wereld
Week 25 - 2015
De Engelse eetcultuur staat niet zo goed bekend, want men denkt al snel aan fish and chips als hoofdvoedsel voor de Britten. Londen is echter anders, want deze stad is zo internationaal georiënteerd dat het niet anders kon dan dat ook de eetcultuur internationaal zou worden. Dat is dus inmiddels het geval en vandaar deze eervolle titel.
Londen is de culinaire hoofdstad van Europa geworden en dat komt doordat vele chefkoks de weg naar Londen hebben gevonden. Londen telt meer dan 6000 restaurants en is daardoor een paradijs voor de liefhebbers van het goede leven. Dit kan dan ook nog tegen betaalbare prijzen, hoewel er natuurlijk ook vele peperdure restaurants zijn. De mobiel frituur heeft echter ook zijn weg gevonden naar het eiland aan de andere kant van de Noordzee, want ook daar weet men te genieten van een lekkere zak friet met mayonaise.
Kijk eens in de website www.visitlondon.com; dit is een heel interessante website met allerlei informatie, waaronder restaurant deals, Michelinrestaurants, afternoon teas, enzovoorts. Van een eenvoudige frituurwagen tot een toprestaurant, u vindt het er allemaal. Er zijn in Londen trouwens 31 restaurants met één of meer Michelinsterren.
Aangepaste formule voor kleine gezelschappen
Week 24 - 2015
De Hongerstiller verzorgt frieten, allerlei soorten snacks, pita, hamburgers, wok, pizza, pasta, ijs, wafels, dranken en veel meer voor grote en kleine evenementen. Van een klein familiefeest, een bedrijfspresentatie, een opendeurdag tot een muziekfestijn of een motorcrosswedstrijd, niets is te klein of te groot. Zowel een kleine frituurwagen als een groter mobiel frituur is beschikbaar.
Voor feestjes of bijeenkomsten van zo`n 20 tot 25 personen is een formule ontwikkeld met professionele antieke karren; dit zijn triporteurs aan een vaste totaalprijs van 385 €, waarbij alles inbegrepen is, dus eten, vervoer en personeel; kortom alles, waarbij in overleg een formule van gerechten kan worden samengesteld, klaargemaakt en aangeboden aan de gasten.
Vanuit onze snackwagens verstrekken wij van 1 tot 2000 personen en meer:
Friet | Paella`s | Beenham | Gamba`s |
Pitabroodjes | Oesters | Pizza`s | Haring |
Pasta`s | Soep | Ambachtelijk ijs | Fruitsappen |
Cowboyvlees | Fruitsalades | Hamburgers | Visschotels |
Hotdogs | Smoutebollen | Wokproducten | Spekpatatjes |
Receptiebroodjes | Lookpatatjes | Wafels | Pensen |
Thaise gerechten | Fish and chips | Patisserie | IJstaarten |
Pannenkoeken | Loempia`s | Barbecues | Steaks |
Zoute pannenkoeken | Mosselen | Speenvarken | Churros Dessert |
Dranken & cocktails |
Neemt u contact met ons op via het contactformulier of bel (0032) 0483242333.
Ubel Zuiderveld weet alles van friet
Week 23 - 2015
Ubel Zuiderveld verdiept zich al decennia in de geschiedenis van deze favoriete versnapering en verfoeit het dat frieten uit een plastic bakje worden gegeten, want het smaakt natuurlijk veel lekkerder uit een puntzak of een kartonnen bakje met een houten vorkje. Steppegras is superdunne friet die bovenop een biefstuk wordt gedrapeerd. Die superdunne friet is dan trouwens maar 1,5 mm dik in plaats van de gebruikelijke 4 tot 6 mm. Dat moet natuurlijk wel in verhouding, want als er teveel friet wordt geserveerd, dan lust men de biefstuk niet meer. Frietexpert Ubel Zuiderveld uit Winterswijk vertelt met veel enthousiasme over de gebakken reepjes aardappel, die vooral in Nederland en België zo populair zijn. Hij praat over de pure aardappelsmaak, de krokante korstjes en de super romige mayonaise. Een kwart eeuw geleden schreef Ubel zijn eerste stukken over frieten uit een frietwagen, een mobiel frituur of een snackbar. Ubel is hoofdredacteur van het vakblad van de snackbranche. In 2014 schreef hij het Nationaal Snack Handboek.
De oorsprong van de friet ligt in België denkt men of in Frankrijk, waar men ook al heel lang friet bakt. In Franse kookboeken komt friet al in de zeventiendede eeuw voor, maar volgens Ubel komen ze ergens anders vandaan, want hij denkt dat het de Franse joden zijn die deze lekkernij bij ons hebben gebracht. Er zijn wel veel aanwijzingen voor dat dit klopt, want de eerste Nederlanders en Belgen die gingen frituren, hadden joodse namen. Daarom veronderstelt Ubel dat frieten eigenlijk van joodse origine zijn. De eerste frituurwagen die men in Engeland zag was ook van een joodse uitbater.
Het hele artikel.
Wetenswaardigheden over McDonald's friet
Week 22 - 2015
Men speculeert al jaren over hoe de beroemde Franse frietjes van McDonald’s worden bereid. Lang was het onderdeel van het beleid hier niets over bekend te maken, maar inmiddels is McDonalds hier wel open over. Men mag er inmiddels zelfs vragen over stellen. Het is onderdeel van hun nieuwe marketingstrategie, want het gaat wat minder met de populariteit van deze fastfoodketen en daarom zijn ze nu zelfs gekomen met een bedrijfsfilm, waarin uit de doeken wordt gedaan hoe de frieten precies worden gemaakt. Het begint natuurlijk met de aardappelen; deze zijn van verschillende rassen en formaten. Ze worden volautomatisch gewassen, gesneden, voorgebakken en bevroren. Er wordt met meerdere additieven gewerkt om een constante smaak te waarborgen, waardoor er uiteindelijk 13 verschillende ingrediënten in de Franse frieten zijn verwerkt.
Frieten
Week 21 - 2015
De officiële naam voor frieten is patates frites, maar men gebruikt ook wel de woorden friet, frites en patat. Patates frites zijn in vet gebakken reepjes aardappel en dat verklaart voor een groot deel de Nederlandstalige benaming. Voor frieten gebruikt men grote, vastkokende aardappelen en verder zijn zout en frituurolie nodig. Thuis bereidt u de frieten als volgt: Schil en pit de aardappelen en leg ze onder water, want anders verkleuren de aardappelen. Dan moeten de aardappelen gewassen worden. Daarna moeten de aardappelen in 1 cm dikke plakken gesneden worden en vervolgens in reepjes van ook weer 1 cm. Men kan natuurlijk ook een fritessnijder gebruiken. Verhit intussen frituurolie tot er een witte damp vanaf komt (175ºC). Als er geen thermometer is, dan kan het ook gecontroleerd worden met de achterkant van een houten lepel, want er moeten dan kleine belletjes rond het hout van de lepel komen. Vervolg dan door de frites goed af te drogen met een schone theedoek. Vul een frituurpan nooit voor meer dan de helft of kijk goed naar het niveaustreepje, want een pan mag niet te vol, maar zeker ook niet te leeg zijn. Doe de frites in de frituurolie en bak ze in 5 minuten bijna gaar. Laat ze dan even uitlekken. Verhit in de tussentijd de frituurolie tot er een blauwe damp vanaf komt (180ºC) en frituur de frites nu snel bruin. Haal de frites met het mandje of de spaan uit de olie als de olie onverhoopt over de rand dreigt te bruisen. Laat de frites uitlekken in een vergiet met een stuk keukenpapier. Doe ze daarna in een schaal en strooi er wat zout over. Als alles op de juiste wijze gedaan is dan zijn de patates frites mooi bruin van kleur, niet te vet, gaar en warm. Een fabrikant die frieten produceert voor exploitanten van een frituurwagen bereidt de frieten op gelijke wijze, maar dan natuurlijk op grootschalige wijze en zonder de laatste fase, want het afbakken van de frieten op 180º C. gebeurt natuurlijk in de frietkot of mobiel frituur.
Afvalolie en afvalvet hoort in de container van het milieupark
Week 20 - 2015
Alle soorten afvalolie, dus ook frituurolie, hoort afgegeven te worden in het afvalpark. Een uitbater van een mobiel frituur doet dit logischerwijs, maar ook een particulier moet zich realiseren dat vele kleintjes één grote maken. Denkt u zich eens in hoeveel olie door de gootsteen gaat of in het gewone afval terecht komt als het niet naar het milieupark zou worden gebracht. In België wonen miljoenen huishoudens en als die iedere maand 2 liter olie wegdoen, dan gaat het al snel om meer dan 50 miljoen liter. Als die miljoenen liters allemaal bij de milieudienst terecht komen, dan zou dat een enorme verlichting zijn voor het milieu, want al deze olie kan gerecycleerd worden voor hergebruik. Met name wordt er biodiesel van gemaakt. Dus doe uw bijdrage aan het milieu en breng, net als de eigenaar van een frituurwagen, uw afgewerkte oliën en vetten naar het milieupark.
Centrum voor Afstandsonderwijs geeft cursus Frituuruitbater
Week 19 - 2015
In Nederland en België worden verreweg de meeste frieten gegeten en daarom is er in die landen veel vraag naar ervaren "frietboeren", die de beste Belgische frieten kunnen bakken. Als je een eigen mobiel frituur wilt dan is het zaak deze opleiding te volgen, want deze cursus zorgt voor de hoognodige primaire kennis van het friet bakken. Het is een praktijkgerichte cursus waar je alles leert over de grondstoffen en de producten die in een frituurwagen worden gebruikt. Uiteraard wordt geleerd hoe er hygiënisch gewerkt moet worden. Ook de economische kant van het ondernemerschap wordt belicht, zoals de inkoop, de administratie en de marketing. Met het diploma op zak beheers je alle aspecten die nodig zijn om je eigen mobiel frituur of frietkot te starten. Er kan op ieder moment gestart worden met de opleiding en je bepaalt zelf de snelheid van studeren. De examens worden afgenomen in Breda, Gent, Antwerpen of Hasselt. Een afspraak hiervoor kan worden gemaakt via telefoonnummer 03/2923330. De cursus is voor eenieder die zijn kennis op dit gebied wil vergroten of die een frituurwagen wil beginnen. Na een geslaagd examen wort het erkende diploma "Frituuruitbater" per post verzonden. Dit diploma is zowel voor de Nederlandse als de Belgische wet erkend. De prijs van de cursus is 262 Euro en in dit bedrag is alles inbegrepen, dus materiaal, begeleiding, cursus, enzovoorts.
Top van gastronomische wereld komt samen
Week 18 - 2015
In Oostende heeft een culinair seminarie plaatsgevonden waar de top van de gastronomische wereld kennis uitwisselt met wetenschappers. Wetenschappers uit Leuven brachten een compleet driegangenmenu van restaurant Trente uit Leuven op bijzondere wijze in beeld. Het thema was de visualisering van wat er precies gebeurt bij het bereiden van een driegangenmenu en met name wat er microscopisch gezien met de producten gebeurt. Zo is nauwkeurig te zien wat er tijdens de garing van een biefstuk inwendig gebeurt; bij een langdurige garing gaat dit namelijk veel gelijkmatiger dan wanneer men de biefstuk in korte tijd bakt. Ook bij het bakken van friet is precies te volgen wat er gebeurt en is het verschil te zien bij 1 x bakken en 2 x bakken. Dus als u nog eens een frietje koopt bij een mobiel frituur dan weet u dat er een hele wetenschap zit achter hoe de frieten in zo`n frituurwagen worden gebakken.
België frietland
Week 17 - 2015
België is het frietland bij uitstek en maakt de meeste diepvriesfrieten ter wereld en laat daarmee Nederland op de tweede plaats. Er werden in België in één jaar tijd 3,2 miljard kilo aardappelen tot friet verwerkt. Er zijn in België 6 fabrieken die diepvriesfriet produceren. Negentig procent van de productie gaat naar het buitenland, waarvan Zuid-Amerika en Azië de grootste stijgers zijn. De overige 10 % van de productie is voor binnenlands gebruik, dus die wordt gevonden in de frituurwagen of mobiel frituur. Alleen in China al worden er 7 restaurants per dag geopend waar friet het belangrijkste gerecht is. Friet is daar enorm trendy. Dus volop exportmogelijkheden. Wel blijft het zaak om alert te zijn op de kosten, want de concurrentie is moordend.
Belgische frietkot als cultureel erfgoed bestempeld
Week 16 - 2015
Vlaanderen heeft het Belgische frietkot als cultureel erfgoed bestempeld. De minister van cultuur van Vlaanderen zei "Dit label stelt de traditie veilig". Het gaat bij de cultuur van een mobiel frituur, een frietkot of een frituurwagen niet alleen om het ambacht frietbakken, maar om de gehele beleving daar omheen. Zonder friet wil een Belg niet leven en daarom bezoekt hij regelmatig een frietkot, frietwagen of een mobiel frituur om te genieten van versgebakken frieten. Voor een Belg is dit een traditie met een nostalgisch gevoel en het geeft hem een gevoel van geborgenheid en genot. Het feit dat de frietkot nu bestempeld is als cultureel erfgoed zal zeker positieve gevolgen hebben voor de branch in het algemeen en voor de frietbakkers in het bijzonder.
Mobiel frituur vandaag de dag
Week 15 - 2015
Het is u misschien niet opgevallen, maar langs de openbare weg ziet men steeds minder het fenomeen mobiel frituur. Zo`n ouderwetse frituurwagen langs de kant van de weg was vroeger een veel voorkomend verschijnsel, maar tegenwoordig worden de verse frieten steeds meer in modernere etablissementen geserveerd. Toch zijn ze er nog wel, maar meer bij feesten en gezellige bijeenkomsten. Men huurt dan een mobiel frituur waarin niet alleen frieten, maar ook allerlei andere snacks kunnen worden aangeboden. Zo`n frituurwagen is volledig uitgerust voor vele mogelijkheden. Zie hiernaast bij contact hoe u zo`n frituurwagen kunt huren.
Bij De Honger Stiller kunnen wij aan al uw wensen voldoen. Neem voor bijzondere of speciale wensen contact met ons op per e-mail of telefoon.