Nieuws 2019

Stadionbezorging tijdens EK voetbal

Eindelijk is het Nederland weer gelukt om zich te plaatsen voor een voetbaleindtoernooi en daar wordt meteen handig op ingespeeld. Zo is Takeaway – in Nederland bekend als Thuisbezorgd.nl – één van de sponsors van het komende Europese kampioenschap. Hier kan men onder andere snacks bestellen zoals bij de mobiel frituur. Om hun bereik te vergroten zal Takeaway tijdens de voetbalwedstrijden televisiereclames vertonen. Ook wordt er reclame gemaakt in en rondom de voetbalstadions.

Er wordt tijdens het komende EK voetbal in maar liefst 12 verschillende landen gespeeld. Het bereik is dus enorm groot. Takeway onderzoekt daarom of er eten besteld en bezorgd kan worden in de betreffende voetbalstadions. Stadionbezoekers zouden dan via de app hun bestelling kunnen plaatsen. De ‘bezorging’ zal plaatsvinden door de cateraars die in de voetbalstadions vertegenwoordigd zijn. Gaat u thuis naar de wedstrijden kijken? Dan kunt u uiteraard kiezen voor een heerlijke snack en verse friet bij onze frituurwagen.

Hoog scoren met stoofperenijs

Op 16 januari aanstaande vindt voor de eerste keer het Gelato Festival Junior plaats in Nederland. Dit zal gebeuren tijdens de Horecava van 2020. In België heeft deze wedstrijd inmiddels al voor de tweede keer plaatsgevonden. Bij de Horeca Expo in Gent waren er twee jonge talenten die het goud wisten te pakken. Dit met een wel heel bijzondere ijssoort, namelijk stoofperenijs dat (nog) niet in de doorsnee fritwagen verkrijgbaar is.

Het duo Lotte van Ginneken en Siem Roza werd gekroond tot Junior Gelato Chef 2019. Hun creatie, ‘een stoofperenijsje voorzien van cashewnoten’, viel letterlijk en figuurlijk bij de jury in de smaak. Zowel Van Ginniken als Roza zijn leerlingen van de hotelschool in Hoogstraten met de naam VTI Spijker. Het unieke ijsje is bereid met wijnsaus, kaneel en tal van andere kruiden. Zeer smakelijk in de wintermaanden, net zoals de ijssoorten die u in onze frietwagen kunt bestellen.

De sandwich chicken van Popeyes

Hoewel de sandwich chicken van fastfoodbedrijf Popeyes afgelopen augustus pas werd geïntroduceerd, heeft de snack nu al een hoop teweeggebracht. Er stonden in no time enorme rijen. Niet voor de frituurwagen maar voor de Popeyes restaurants. De reden van de ophef? De nieuwe snack heeft voor diverse opstootjes gezorgd en er volgde zelfs een dodelijke steekpartij tijdens de introductie. Verder trok een boze klant zijn pistool als gevolg van deze ongeregeldheden.

Het beroemde – of beruchte – broodje werd in meer dan 30 landen geïntroduceerd bij de 3100 restaurants die Popeyes telt. Er werd maar liefst meer dan twee jaar aan deze sandwich chicken gewerkt. Omdat het broodje een gigantisch succes bleek moest er ‘nee’ verkocht worden en dat was nu net de aanleiding voor de ongeregeldheden. De sandwich chicken van Popeyes bestaat uit een brioche broodje en krokante kip zoals u die ook bij onze mobiel frituur kunt bestellen.

Introductie nieuwe food-emojis

Als u binnenkort iemand wilt uitnodigen om samen mee naar onze fritwagen te gaan kunt u hiervoor 9 nieuwe emotie-iconen gebruiken. De officiële instantie die verantwoordelijk is voor iconen – The Unicode Technical Committee (UTC) – heeft onder andere de snackiconen voor de wafel en de falafel toegevoegd. De andere iconen uit deze nieuwe set zijn de ui, knoflook, een pak boter, oesters, een kokosnoot, een ijsblok en appelsap. De nieuwe iconen zullen binnenkort beschikbaar zijn voor Whatsapp.

Eerder al introduceerde UTC de iconen voor snacks als de hotdog, pizza, burgers, verse friet en kip. Door het toevoegen van deze 9 nieuwe emotie-iconen kunt u dus iemand via Whatsapp uitnodigen om bij de frietwagen heerlijke friet en evenzo heerlijke falafel te halen. Of welke combinatie dan ook natuurlijk. Op dit moment hebben we nog geen food-emojis kunnen ontdekken voor populaire snacks als de frikandel of de kroket. Daarvoor kunt u echter een verzoek indienen via de site van UTC.

Verdwijnende frietkraam in Nederland

De frietwagen verdwijnt in rap tempo uit het Nederlandse straatbeeld. Dat stelt foodservice-deskundige Ubel Zuiderveld. Twintig jaar geleden waren er nog 2000 frietkramen in Nederland en dit aantal is inmiddels gehalveerd. Zuiderveld is daarom een crowdfunding-actie gestart voor zijn nieuwe boek met de titel ‘De Frietkraam’. Hij wil zo een monument creëren voor een verdwijnende eetcultuur in Nederland. Eerder al schreef hij de boeken ‘Snelle Hap’ en het Nationaal Snackhandboek.

De fastfood-auteur waarschuwt dat als dit zo doorgaat er over tien jaar nog maar 100 frietkramen zullen zijn in Nederland. De oorzaak ligt volgens hem deels bij de Nederlandse gemeenten. Die geven eigenaren van de fritwagen tegenwoordig een vergunning voor een jaar. Zo kunnen ze er moeiteloos vanaf als ze nieuwbouwplannen hebben. Hierdoor is de situatie ontstaan dat friettenten die generaties lang bestaan opeens de deuren moeten sluiten. De frietkraam verhuizen is voor velen van hen geen optie.

Groentechips in plaats van aardappelchips?

Zijn groentesnacks bij de mobiel frituur gezonder dan traditionele snacks en zijn groentechips beter dan aardappelchips? Daarover zijn de meningen verdeeld. Wel is uit onderzoek gebleken dat groentechips net zoveel vet bevatten als chips die van aardappelen zijn gemaakt. Dit is ongeveer 30 procent. Daarnaast worden zowel groentechips als aardappelchips op smaak gebracht door zout toe te voegen. Denkt u dan aan gemiddeld 1 gram zout per 100 gram chips.

Verder kwam uit ditzelfde onderzoek naar voren dat de gezonde voedingsstoffen van de groente tijdens het frituren verloren gaan. Waarin deze twee soorten chips wel verschillen zijn de suikers en de vezels. Zo worden er aan aardappelchips nauwelijks suikers toegevoegd en zitten groentechips boordevol suikers. Tegelijkertijd zitten er in groentechips veel meer vezels dan in aardappelchips. Kortom, u kunt het beste kiezen voor wat u het lekkerste vindt. Net zoals de keuze die u bij onze frituurwagen heeft.

Pizzaslice speelkaarten

Kunt u de aanblik van pizza’s maar moeilijk weerstaan? Wilt u van pizza genieten zonder een servet te gebruiken? Het merk GamaGo heeft pizzaslice speelkaarten geïntroduceerd voor de echte pizzaliefhebber. Elke speelkaart is als een pizzaslice vormgegeven en ze worden bezorgd in een echte pizzadoos van miniformaat. De afbeelding op de speelkaarten is van een stuk heerlijke pepperoni pizza zoals u die ook in onze speciale pizza fritwagen kunt bestellen. Het pizzakaartspel bestaat net als de gewone variant uit 52 speelkaarten en 2 jokers.

Alle gangbare spelletjes kunnen dus met dit pizzaspel gespeeld worden. Bent u naast pizzaliefhebber ook een echte zoetekauw? Ook daar heeft dit merk iets voor bedacht. Zo hebben ze onder andere een donutspel op de markt gebracht. De speelkaarten zijn inderdaad rond en hebben een gat in het midden. Het enige probleem van deze kaartspelen is dat u er behoorlijk trek van kunt krijgen. Maar geen zorgen want om uw honger te stillen kunt u uiteraard bij onze frietwagen terecht.

Geen chocoladepizza’s meer van Dr. Oetker

Voor de liefhebbers van zowel chocola als pizza kan dit als een shock komen: Dr. Oetker heeft de chocoladepizza’s uit de handel gehaald. Drie jaar geleden nog maar werd de chocoladepizza geïntroduceerd. Niet bij de mobiel frituur maar in supermarkten als diepvriesexemplaar. De reden is dat de chocoladepizza niet populair genoeg was. Daarbij kwam dat de ‘Ristorante Pizza Dolce al Cioccolato’ maar liefst 950 calorieën bevatte.

Chocoladepizza van Dr. Oetker

Dit is ongeveer evenveel als de helft van de aanbevolen categorieën voor de gemiddelde vrouw. Eén van de redenen waarom de chocoladepizza minder in trek was. Verder houdt niet iedereen van de combinatie van zoet met hartig. Zeker niet wanneer deze combinatie verwarmd moet worden geserveerd. Alles tezamen alle aanleiding voor Dr. Oetker om de chocoladepizza uit de schappen te halen. Gelukkig kunt u bij onze frituurwagen altijd terecht voor een heerlijke pizza met uitsluitend verse ingrediënten. Tomaten, mozzarella, basilicum en ga zo maar door.

Klachten na advertentie over neppe Bicky Burger

Goodlife Foods, het bedrijf achter de Bicky Burger, heeft zich de woede op de hals gehaald van vele mensen. Het regent klachten over hun laatste advertentie waarin een man een vrouw mept. Dit omdat hij een neppe Bicky Burger van haar voorgeschoteld krijgt. Met de advertentie wilde Goodlife Foods ervoor zorgen dat er onder meer bij de fritwagen echte Bicky’s verkocht zouden worden. Daarom hadden ze kunstenaar Roy Lichtenstein de opdracht gegeven een grappige cartoon te creëren.

Dat dit het effect had was absoluut niet hun bedoeling. Het bedrijf zelf geeft aan dat zij uiteraard geen vrouwengeweld willen promoten. Dit keuren ze ten strengste af. Aan de andere kant vinden zij het eveneens ‘not done’ dat er ‘Fake Bicky’s’ verkocht worden bij de frietwagen en frituur. Inmiddels heeft de JEP, de Jury voor Ethische Praktijken voor wat betreft reclame, al meer dan 300 klachten binnengekregen.

Monsterpizza nu verkrijgbaar in Japan

Wie graag keek naar de tv-serie Friends herinnert zich vast nog de uitspraak van Joey dat twee pizza’s beter zijn dan één. In Japan hebben ze hierna het woord bij de daad gevoegd. Daar hebben ze onlangs namelijk de ‘Meat Mountain’ pizza geïntroduceerd. Niet bij de mobiel frituur maar bij de Japanse pizzaketen Aoki’s. Net zoals de ‘Joey special’ zijn bij deze nieuwe pizzavariant twee pizza’s op elkaar geplaatst. Maar daar blijft het niet bij.

Deze monsterpizza heeft maar liefst 18 verschillende soorten vlees, vandaar de naam ‘Meat Mountain’ (‘Nikku Mountain’ in Japan). De bovenste pizza is onder andere belegd met vier soorten spek, hamburger, biefstuk en Beierse worst. De onderste pizza bestaat uit heel andere vleessoorten zoals kip, gehakt, ham en rundvleesribben. De monsterpizza weegt ruim 2 kilo. Wordt u dit te machtig? Geen zorgen, bij onze frituurwagen kunt u terecht voor de meest heerlijke pizza’s met normale afmetingen.

IJs van mayonaise

Bij de frietwagen in België en Nederland behoort mayonaise nog altijd tot de meest favoriete sauzen. Dat is in Japan niet anders zij het dat ze er daar – zoals wel vaker – nog een schepje bovenop doen. Daar hebben ze namelijk een ijsje van mayonaise gemaakt. Naast mayonaise bestaat deze ijssnack uit koekkruimels en witte chocolade. Dat klinkt niet alleen machtig maar dat is het ook. In totaal telt dit ijsje dan ook 307 calorieën en dat is best veel.

Helaas kunnen mayonaise- en ijsliefhebbers nog niet bij de fritwagen in België en Nederland terecht voor deze bijzondere ijssnack. Het ijsje wordt geproduceerd door Morinaga Milk Industry Co., Ltd. en is vooralsnog alleen in Japan verkrijgbaar. Daar betalen ze 140 yen voor het ijsje. Dit komt ongeveer overeen met € 1,18. Totdat deze ijssnack Europa verovert, kunt u bij ons heerlijk genieten van andere supersmakelijke ijsjes. En van heerlijke mayonaise uiteraard.

De Efteling presenteert de cheeseburger-pannenkoek

Ze zijn helaas niet verkrijgbaar bij onze mobiel frituur maar kinderen kunnen er tijdelijk wel van genieten bij de Efteling: de cheeseburger-pannenkoek. Deze bijzondere pannenkoek is verkrijgbaar bij Polles Keuken. Dit is het pannenkoekenrestaurant van de Efteling. De toppings van deze cheeseburger-pannenkoek zijn cheddar, ijsbergsla, gehakt, rode ui, augurk, mosterd en ketchup. Houdt uw kind van zoet? Dan is er de kaneelpannenkoek. Deze heeft rozijnen, appelpartjes, pure chocolade en nougatine als toppings.

Eerder al baarde de Efteling opzien door de ‘frikandel speciaal pannenkoek’ te introduceren. Ook deze pannenkoek is niet verkrijgbaar bij de doorsnee frituurwagen maar was dit wel bij de Efteling. De cheeseburger-pannenkoek van de Efteling kost € 13,00. Omdat dit seizoenspannekoeken zijn kunt u ze slechts tijdelijk verkrijgen. Wees er dus snel bij als u uw smaakpapillen hierop heeft gezet. Te laat? Niet getreurd, want bij De Honger Stiller kunt u het hele jaar terecht voor een heerlijke pannenkoek bij de Pannenkoekenwagen.

Nieuwe horecaprijs in Nederland

Onder de naam ‘Nederlandse Horeca Prijzen’ is een nieuwe award geïntroduceerd. Deze nieuwe wedstrijd voor de Nederlandse horeca gaat de komende tijd op zoek naar winnaars op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Zowel de stemmen van de jury als van de gasten tellen mee. Zo kan een fritwagen in een bepaalde provincie meedoen met deze wedstrijd wanneer de gasten aangeven dat deze hiervoor in aanmerking komt. De gasten stemmen en geven cijfers voor klantvriendelijkheid en de prijs-kwaliteitverhouding.

De leden van de jury kiezen vervolgens of de frietwagen de landelijke winnaar is geworden. Er zijn maar liefst 12 verschillende categorieën bij de ‘Nederlandse Horeca Prijzen’. Per gemeente, provinciaal en landelijk zijn dit de categorieën: Café, Restaurant, Cafetaria, Broodjeszaak/Lunchroom, Koffiezaak en Clubhuis/Sportkantine. Op provinciaal en landelijk niveau zijn dit: Bedrijfsrestaurant, Eventhoreca, Hotel, IJssalon en Strandpaviljoen. De twaalfde categorie ten slotte, is de categorie Foodtruck van het Jaar. Men kan dit jaar stemmen van 14 oktober tot en met 25 november.

Ig Nobelprijs voor onderzoek naar pizza

Als u in Italië bij de mobiel frituur een pizza bestelt – en deze daar ter plekke consumeert – dan eet u een bijzonder gezonde pizza. Althans, dat beweert de Maastrichts-Italiaanse onderzoeker Silvano Gallus. Hij won dit jaar de Ig Nobelprijs omdat hij bewijs heeft gevonden dat pizza’s u kunnen beschermen tegen ziektes en voortijdig overlijden. Dit is echter alleen het geval als de pizza in kwestie in Italië wordt bereid én aldaar wordt opgegeten.

Gallus kreeg de Ig Nobelprijs uitgereikt in de Amerikaanse Harvard-universiteit. De Ig Nobelprijzen zijn een parodie op de wereldberoemde prijzen die zijn vernoemd naar de Zweeds chemicus en industrieel Alfred Nobel. Kenmerkend voor de Ig Nobelprijs is dat men er uitbundig om moet lachen en dat men tegelijkertijd aan het denken wordt gezet. Iets wat Gallus met zijn onderzoek naar pizza’s eten bij bijvoorbeeld een Italiaanse frituurwagen zonder meer gelukt is.

Supersnelle pizzabakker

U kunt bij ons naast de fritwagen ook terecht voor wagens met andere heerlijke specialiteiten zoals onze pizzawagen. Hier geniet u van uitsluitend verse ingrediënten op pizza’s die we in no time bereiden. Toch toveren we de lekkere pizza’s niet zo snel op tafel als Zagros Jaff. Hij bereidt een enkele pizza in slechts 27 seconden wat neerkomt op maar liefst 133 pizza’s per uur. Daarmee heeft de Brit de titel van snelste Europese pizzabakker gewonnen.

Sinds een aantal jaar organiseert Domino’s een wedstrijd om te kijken wie van hun personeel het snelste de perfecte pizza maakt. Voor het derde jaar op rij is Jaff de winnaar. Omdat er naast snelheid ook op perfectie werd beoordeeld, moest een pizza een diameter van 13 centimeter hebben en moesten er geraspte kaas, 142 gram paddenstoelen, tomatensaus en 40 plakken peperoni op zitten. Gelukkig kunt u bij onze pizzawagen en frietwagen uit nog veel meer lekkere variaties kiezen.

Onze maatjeskar

U kunt bij ons terecht voor een speciale mobiel frituur met de naam ‘maatjeskar’. Wat u zich daarbij moet voorstellen? Zoals de liefhebbers onder u ongetwijfeld weten is een maatje een nog maagdelijke haring en die zijn ongelooflijk lekker. Zodra de winter voorbij is eten haringen zich vet om vervolgens in de zomer te gaan paren. Mannetjesharingen schieten dan hom en vrouwtjesharingen schieten kuit. In de periode voor de paartijd – van eind mei tot begin juni – zijn deze haringen op hun vetst en worden maatjesharing genoemd.

Alleen in Vlaanderen en Nederland kaken ze de haringen. Dit betekent dat de ingewanden er worden uitgehaald, behalve de alvleesklier. Die blijft erin. Zodra de haring in de koude pekel wordt gelegd zorgt de alvleesklier namelijk voor een speciale gisting. Deze gisting geeft de haring bij de frituurwagen een specifieke smaak die door velen zeer lekker wordt gevonden. Overigens worden maatjes in Nederland ‘Hollandse Nieuwe’ genoemd. Dit is te herleiden naar het verwerkingsproces.

Pudding van vlees

In België en Nederland denken we bij pudding vaak aan een nagerecht of de zoete vulling van een broodje. Dat is in Engeland ook het geval, maar daarnaast is pudding ook de benaming voor verschillende vleesgerechten. Zo heeft u misschien weleens van ‘black pudding’ gehoord, een lekkernij die u bij onze fritwagen als pens koopt. De meeste Nederlanders zullen echter vreemd opkijken als ze pensen op de menukaart zien staan. Daar heeft een pens namelijk maar één betekenis: een rundmaag.

Dit betekent overigens niet dat ‘onze pens’ niet in Nederland wordt gegeten. U zult het niet zo snel bij een frietwagen tegenkomen maar thuis eten sommige Nederlanders graag bloedworst. Dit is de gangbare Nederlandse benaming voor Belgische pens. De bloedworst wordt vaak in plakken van 1 centimeter dikte in een koekenpan gebakken. Net als in België bestaan er diverse varianten. De ‘Groninger boerenbloedworst’ bijvoorbeeld, is een zoete variant met rozijnen en stroop als belangrijke ingrediënten.

Edchup, oftewel Ed’s ketchup

Fans van Ed Sheeran weten als geen ander dat de wereldberoemde muzikant verzot is op ketchup. De Britse ster heeft er zelfs een tatoeage van op zijn arm laten zetten en schijnt nergens naar toe te gaan zonder een ketchupfles. Het ketchupmerk is dezelfde die ook vanuit nagenoeg elke frituurwagen geserveerd wordt: Heinz. Het merk besefte dat er geen betere ambassadeur voor hun smakelijke saus gevonden kon worden. Daarom besloot Heinz om samen met Sheeran een gelimiteerde flesversie op de markt te brengen: Edchup.

Heinz Tomato Edchup is nog steeds verkrijgbaar in zowel België als Nederland. U zult de fles zelf echter niet bij een mobiel frituur zien staan. Maar geen zorgen, het verschil tussen de reguliere Heinz Ketchup en de Edchup lijkt ook alleen in het fleslabel te zitten en niet in de smaak. Op het label staat Edchup in plaats van Ketchup en het heeft een aangepast tomatenlogo dat op de zanger is gebaseerd: een zogeheten ‘tomoji’.

Tip voor snackliefhebbers die naar Rome gaan

Wellicht heeft u het al in het nieuws voorbij zien komen, anders bij deze: let op waar u snackt in Rome. Sinds 1 augustus jl. kunt u daar namelijk niet overal meer van uw snack genieten. Uiteraard wel bij de Romeinse frietwagen, maar niet bij of op historische monumenten. Datzelfde geldt overigens voor het eten van een ijsje. De regels op het gebied van vandalisme zijn aangescherpt en ook op onbeschoft gedrag staat een flinke boete.

Nu kan snacken of het eten van een ijsje nou niet bepaald vandalisme genoemd worden, maar toch zal u merken dat de Romeinse politie er (hard) tegen optreedt. De boetes zijn niet mals. Vandalisme aan een historisch monument levert een boete van € 400 op. Het beklimmen of het betreden van een fontein komt op een boete tussen de € 160 en € 450. Daarom willen we u tijdens een verblijf in Rome graag de tip meegeven om bij de plaatselijke fritwagen van uw snack of ijsje te genieten.

Iconische HEMA hotdog in een vegan jasje

Zowel de rookworsten als de HEMA hotdogs zijn iconische snacks die ongekend populair zijn. De trend van gezond snacken en veganistische alternatieven is echter net als bij de mobiel frituur ook bij de HEMA niet onopgemerkt gebleven. Daarom is er besloten om een veganistische hotdogvariant te introduceren. Deze moet net zo populair gaan worden als de iconische vleesvariant. Aan chef Moshik Roth de eer om deze plantaardige hotdog te ontwikkelen.

Hema hotdog in een vegan jasje

Roth maakte voor de HEMA een vegan hotdog met maar liefst 9 verschillende groenten, zoals wortel, paprika en aubergine. Hierdoor is de snack volledig plantaardig. Zelfs het broodje en de saus zijn volledig plantaardig en daardoor niet zoals u ze standaard in de frituurwagen zult aantreffen. Verder wordt de kleurrijke vegan HEMA hotdog ambachtelijk gemaakt, bevat hij geen onnatuurlijke geur- en smaakstoffen en is hij natuurlijk gerookt. Mensen moeten zo geïnspireerd worden om meer groenten te gaan eten.

Snackwedstrijd met tranentrekkers

Bij de meeste snackwedstrijden in België en ook in Nederland staan populaire snacks centraal zoals je die ook in onze mobiel frituur kunt bestellen. Frikandellen, hamburgers of hotdogs bijvoorbeeld. Dat klinkt heel logisch, maar toch hebben ze in het Nederlandse Vroomshoop tot iets heel anders besloten. Daar wordt dit jaar namelijk voor het eerst de ‘Open Vroomhoopse Chilipeper eetwedstrijd’ georganiseerd.

De wedstrijd maakt deel uit van de ‘American Tukkerday’ waarin de Amerikaanse lifestyle centraal staat, onder meer bij de frituurwagen die tijdens dit weekendevenement aanwezig is. Zoals de naam al doet vermoeden draait het bij deze snackwedstijd allemaal om de chilipeper. In totaal zullen er maar liefst 5 verschillende pepersoorten opgegeten moeten worden door de deelnemers. Deze pepers zijn op pittigheid gerangschikt en de deelnemers mogen niets drinken bij deze tranentrekkers. De winnaar is degene die dit het snelste lukt. De prijs die hij of zij krijgt? 50 Amerikaanse dollars.

Een knetterende ‘oranje’ frikandel

In Nederland is er opnieuw een variant op de frikandel op de markt gebracht. Hier kunt u namelijk sinds kort een ‘knetterdel’ bestellen zij het nog niet bij de frietwagen. De nieuwste frikandeluitvinding is afkomstig van Joël Sturmans uit het Limburgse Beesel. Hij is knettergek van frikandellen en bedacht er eentje die met mayonaise en – schrik niet – oranje knettersuiker wordt geserveerd. Het is letterlijk een enorme smaakexplosie die zich van u meester maakt als u een hap neemt van deze wel heel speciale frikandel.

Sturmans introduceerde zijn ‘oranje’ frikandel tijdens de Soundmixshow van Hennie Huisman. Dit deed hij door er meteen een muzikale ode aan toe te voegen. Hoewel een snackbar uit Swalmen de ‘knetterdel’ (tijdelijk) in het assortiment heeft opgenomen, is de kans dat deze frikandel verkrijgbaar zal zijn bij de fritwagen vooralsnog zeer klein. Waarom? De smaakexplosie van hartig met zoet is voor veel mensen ‘net’ even wat te machtig.

Inzet van drones bij frietbezorging

Uw heerlijke verse frites niet bij de frietwagen bestellen maar via een drone laten bezorgen? Bij Uber Eats kan het deze zomer. In zoverre, dat in San Diego wordt proefgedraaid met drones om de frites en gekozen snacks te laten bezorgen. Dit gebeurt niet bij u aan huis, maar op zogeheten ‘landingsplaatsen’. Hiermee moet worden voorkomen dat een drone neer zou kunnen storten in een woongebied. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

De drones vliegen tijdens de proef naar speciale landingsplaatsen. Hier staan vervolgens koeriers klaar om het laatste deel van de friet- en snackroute te verzorgen. Tegelijkertijd wordt getest met drones die op Uber-auto’s landen. Deze auto’s rijden zelf en de drones herkennen de auto’s aan de QR-codes die erop zitten. Het is afwachten of het een succes wordt. In de tussentijd kunt u natuurlijk volop genieten van verse frieten en heerlijke snacks bij onze fritwagen.

De ideale snackcombi tijdens de zomer

Er wordt in België en Nederland weer reikhalzend uitgekeken naar de zomervakantie. Tijd om lekker te ontspannen, de boel de boel te laten en vooral: volop te genieten. Daar hoort uiteraard ook lekker eten bij. Brengt u de vakantie in eigen land door en wilt u even niet hoeven koken maar kiezen voor op en top gemak? Bij onze mobiel frituur kunt u het hele jaar door terecht voor de heerlijkste verse frieten en snacks, dus zeker ook in uw zomervakantie.

Voor de ideale snackcombi tijdens de warme zomermaanden kunt u bij onze frituurwagen bovendien kiezen uit tal van verfrissende ijsjes. Of wat te denken van de lekkerste fruitsappen en -salades? Het is juist tijdens de zomer belangrijk om genoeg te drinken en met de sappen van sinaasappels, druiven en ananas is dat precies wat u doet. Daar komt natuurlijk bij dat de kleuren van een fruitcocktail bijvoorbeeld, perfect matchen met het zomergevoel.

De oorsprong van mobiele frietkramen in België

De eerste frietkraam van België stond vermoedelijk in Antwerpen in het jaar 1842. Aanvankelijk aan Het Steen en later werd deze verplaatst naar een plein in het centrum van de stad, namelijk de Groenplaats. Vervolgens werd al in 1857 geschreven over de eerste frietkraam op kermissen en kende Doornik in 1885 de eerste mobiele fritwagen. Het zou nog tot na de Tweede Wereldoorlog duren voordat vaste frietkotten het straatbeeld meer gingen vullen.

De mobiele frietwagen vindt zijn oorsprong dus al in het einde van de negentiende eeuw. Ook toen al werden er heerlijke verse frieten geserveerd, net als vandaag de dag het geval is. Wel werden er in het begin andersoortige snacks verkocht en ook is de presentatie veranderd. Werden de frieten aanvankelijk in kegelvormige zakken van papier geserveerd, tegenwoordig zijn het vaker kartonnen dozen. Uiteraard was en is mayonaise de klassieke sauskeuze en eten we de frieten nog steeds het liefst met de vingers.

Het verschil tussen Aziatische snacks en snacks uit Azië

U heeft zeer waarschijnlijk weleens een snack gegeten die doet vermoeden dat deze uit Azië komt, zoals een loempia. Andere voorbeelden zijn de nasibal of -schijf met nasi goreng of een bamibal of -schijf met bami goreng. De meeste ingrediënten van deze snacks komen weliswaar uit de Aziatische keuken maar dat is het dan ook. De loempia zoals wij die bij de mobiel frituur eten komt niet uit Azië en datzelfde geldt voor de ballen en schijven gevuld met nasi goreng en bami goreng.

Sterker nog, de grootste producent in Europa van onze variant van de loempia is al sinds 1967 gevestigd in het Zuid-Hollandse Katwijk. Nu vraag u zich misschien af wat dan wel typische snacks zijn die u in Azië bij de frituurwagen kunt kopen? Dit zijn bijvoorbeeld zeewiersnacks. Het is bekend dat sushi in zeewier gerold wordt, maar in Azië eten ze zeewier ook graag los. Vaak lekker gekruid en gefrituurd.

Revival van de sauskeuze die mayonaise heet

Om uw smaakpapillen heerlijk te kunnen verwennen, is verse friet uiteraard de eerste vereiste. Maar dan. Welke saus kiest u hierbij? In de loop der jaren zijn er namelijk steeds meer saussoorten op de markt gekomen waardoor de sauskeuze bij de fritwagen nogal is uitgebreid. Fritessaus, ketchup, mosterd, knoflooksaus, curry, pindasaus, cocktailsaus en nog veel meer. Daarin zien we vandaag de dag een opmerkelijke trend. Doordat de vraag naar ambachtelijk friet sterk is toegenomen, komt ook mayonaise weer terug als populaire smaakmaker.

De trend van tegenwoordig is ‘terug naar de oorsprong’, waardoor er bij de frietwagen vaker bewust wordt gekozen voor ambachtelijke producten. De keuze voor echte mayonaise is hier een uitgelezen voorbeeld van. Deze saus is dan ook authentiek, puur, heerlijk romig en bijzonder smaakvol. Bij een portie verse friet is mayonaise dé saus die je de tijden van weleer opnieuw laat beleven. De ultieme combinatie voor iedereen die van natuurlijk genieten houdt.

Foodtrend: het combineren van verschillende snacks

Steeds vaker worden er verschillende snacks met elkaar gecombineerd wat voor verrassend smakelijke resultaten zorgt bij de mobiel frituur. Zo kunt u in Australië terecht voor een heuse ‘hamdog’. Inderdaad, dit is een hamburger gecombineerd met een hotdog. Zelfs het broodje heeft hierbij een gecombineerde vorm gekregen. De hamburger wordt bij de ‘hamdog’ in tweeën gesneden waarna de hotdog er perfect passend tussen wordt geplaatst. Naast sla, kaas, augurken en tomaat worden er maar liefst drie sauzen aan toegevoegd: mayonaise, ketchup en mosterd.

Ook Italiaanse friet is een bijzondere combinatie die u opmerkelijk genoeg niet zo snel in een frituurwagen in Italië tegenkomt, maar wel in Japan. Hier kunt u namelijk friet bestellen met daaroverheen carbonarasaus of bolognesesaus. De traditionele Italiaanse carbonarasaus heeft spekjes, ei en room als hoofdingrediënten, maar in Japan hebben ze hier een eigen twist aan gegeven. Hier vindt u bijvoorbeeld carbonara varianten met weliswaar gerookte spek, maar ook drie soorten kaas, zwarte peper en melk.

Friet eten maakt gelukkig en is gezond

De enthousiaste bezoeker van de mobiel frituur wist het allang: friet eten maakt gelukkig. Maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen. Uit een Brits onderzoek blijkt dat de smaak en geur van heerlijke verse frieten u terugnemen naar de mooie herinneringen uit uw jeugd. Bijvoorbeeld toen u zelf uw eerste frietje mocht halen, of het kinderfeestje waar getrakteerd werd op lekkere frieten. Daarnaast draagt ook het koolhydraatgehalte van friet bij aan een intens gelukmomentje omdat men hier rustig van wordt.

Alsof deze geluksmomenten nog niet genoeg zijn, is het ook gezond om friet bij onze frituurwagen te eten. Vooral wanneer u kiest voor ambachtelijke frieten waar de schil nog omheen zit. De meeste voedingsstoffen van een aardappel zijn namelijk in of net onder de schil te vinden. Vitamine C maar ook mineraal kalium. Verder zitten er ook vezels in de aardappelschil die de spijsvertering van ons lichaam bevorderen en daardoor erg belangrijk zijn.

Haute friture tijdens het frituurfestival

De avontuurlijke snackliefhebber kan zijn of haar hart ophalen tijdens een frituurfestival. Sinds een paar jaar worden deze festivals onder andere in Nederland georganiseerd, zoals in Leeuwarden en in Groningen. Tijdens het frituurfestival haalt u geen standaard snacks bij de fritwagen, maar zogenoemde ‘haute friture’. Daarbij gaat het nog steeds om gefrituurde snacks, maar dan volgens ambachtelijke bereiding met biologische ingrediënten uit de buurt. U moet hierbij denken aan carbonara kroketten bijvoorbeeld, bolo schijven en zwierpatat.

Ook wordt er tijdens een frituurfestival aandacht besteed aan de vegetarische snackfanaat. Zo kunnen vegetariërs bij de frietwagen genieten van Spaanse eierballen, een vegandel speciaal, kruidenvlammetjes, bonenburgers, halloumi kroketten en ga zo maar door. Bij het frituurfestival in Groningen in 2017 werd bewezen dat frituur ook gezond kan zijn. Dit door diverse snacks te presenteren met zeewier als ingrediënt. Zeewier zit boordevol antioxidanten. Zonder zeewier te proeven, werd gezond genoten van zeewierpatat en zeewierbitterballen.

Hoe bestelt u friet in het buitenland?

Als u uit België of Nederland komt, dan weet u dat heerlijke verse friet van een mobiel frituur verschillend genoemd kan worden. Zo bestelt u in Vlaanderen bijvoorbeeld ‘friet’, ‘frietjes’, ‘fritten’ of ‘frieten’. Dit is bijna gelijk aan de woorden ‘friet’ en ‘frites’ die in de drie zuidelijke Nederlandse provincies gebruikt worden. Net als in het zuiden van de provincie Gelderland. In de rest van Nederland worden deze woorden ook gebruikt, maar daarnaast komt vooral het woord ‘patat’ regelmatig voor.

Maar stel nu dat u in Engeland bent. Dan bestelt u ‘chips’ bij bijvoorbeeld een frituurwagen. In veel gevallen zult u hier de combinatie met vis aantreffen, omdat dit in Engeland een zeer geliefd gerecht is: ‘fish & chips’. Bent u in Amerika, dan staan er geen ‘chips’ op de menukaart maar ‘French fries’ als u friet of patat wilt bestellen. In Frankrijk bestelt u ‘pommes frites’ en datzelfde geldt voor als u in Duitsland bent: ‘Pommes (frites)’.

De populairste snacks van dit moment

Benieuwd naar wat vandaag de dag de populairste snacks zijn? Snacks die u doorgaans altijd in een mobiel frituur kunt bestellen? Met stip bovenaan staat de frikandel, ook bekend als curryworst in België. Deze snack is zeer geliefd bij ontzettend veel mensen, of het nu om een ‘gewoon exemplaar’ gaat of om de speciale variant. Misschien komt het doordat u de frikandel of curryworst op zoveel verschillende manieren kunt bereiden.

Snacks die daarnaast ook vaak gekozen worden in de frituurwagen zijn de Bicky Burger, de saté brochette, boulet, stoofvlees en de viandel. Ook de berepoot doet het zowel in België als Nederland ontzettend goed, evenals de Mexicano en de kipcorn. Vooral in Nederland kunnen mensen geen genoeg krijgen van bitterballen en wordt de Sitostick met name in België vaak gekozen. Deze snack bestaat uit kalkoenvlees op een spies en heeft een heerlijke krokante buitenkant.

Friet met een heerlijke twist

Als u op zoek bent naar friet met een heerlijke twist, dan is de keuze tegenwoordig zeer divers. In menig fritwagen komt u bijvoorbeeld Mexicaanse frietjes tegen. Dit zijn frietjes die gecombineerd geserveerd worden met avocado, bosui en tomaat. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar het is o, zo lekker. Datzelfde geldt voor het patatje pizza, waarbij u zelf bepaalt welke ingrediënten moeten worden toegevoegd. Salami, paprika, cherrytomaatjes, noem maar op.

Eveneens verkrijgbaar: knoflook-chili frietjes. Ideaal voor bij het mooie weer. Dit is dan ook een snackgerecht dat het heel goed doet bij barbecues, maar ook bij minder goed weer zijn ze erg lekker. Bij dit recept worden frietjes gecombineerd met een kipburger – al dan niet zelfgemaakt – ui, komkommer en verse sla. Houdt u ervan om zelf een frietgerecht te maken? Dan zijn lentefrietjes uit de oven zeker de moeite waard. Dit zijn gekruide frietjes met bosui en cheddarkaas en een rood pepertje naar smaak toegevoegd. Echter, voor een ouderwets lekkere portie friet bent u bij onze frietwagen natuurlijk aan het juiste adres.

Winnaar van het ‘Lekkerste frietje met topping’

Tijdens de Horecava heeft Arn Zuyderduin de wedstrijd gewonnen die het ‘Lekkerste frietje met topping’ als titel heeft. Dit is dan ook precies wat de eigenaar van het Vlaams friteshuis van Gogh uit Amersfoort heeft gemaakt. De jury oordeelde dat niet alleen de topping een uitstekende smaak en uitvoering had, maar dat ook de friet perfect was en erg lekker was gebakken. Het was voor het eerst dat deze wedstrijd op de Horecava georganiseerd werd.

Zuyderduin heeft voor zijn friet Agria aardappels gebruikt. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor het maken van friet. Daardoor kan men friet van de Agria aardappel ook bestellen in menig frietwagen waarvan de eigenaar zelf de friet maakt. Voor de topping had Zuyderdam Limburgs zoervleisch gekozen, dat hij met scharrelrundvlees, kruidnagel, appelstroop, azijn en kruidkoek had gemaakt. Verder had hij drie wildbitterballen toegevoegd, afkomstig van Veluws zwijn. Als finishing touch gebruikte hij ingemaakte groenten en heerlijke, Vlaamse mayonaise.

Ambachtelijk friet wordt steeds populairder

Er is een nieuwe trend in de wereld van de mobiel frituur waarbij steeds vaker alleen ambachtelijk friet geserveerd wordt. Deze trend is al enige tijd geleden ingezet en hier lijkt bij lange na geen einde aan te komen. Integendeel, ook het aantal speciaalzaken dat zich alleen op de verkoop van ambachtelijk friet richt, groeit onverminderd sterk door. Daarbij is het dus ontzettend belangrijk dat een horecaondernemer zich continu blijft onderscheiden van zijn of haar concurrentie.

Om bijvoorbeeld een frituurwagen onderscheidend te laten zijn, wordt een aantal tips gegeven. Zo kan men er bij het serveren van ambachtelijk friet voor kiezen om de schil om de frietaardappels te laten zitten. Er zit veel smaak aan de schil van de frietaardappel, waardoor een ambachtelijk frietje zoeter en voller wordt. Ook is het gezonder om de schil erom te laten zitten. In de schil zitten namelijk meer vezels, kalium en vitamine C.

Hoe men zich met friet kan onderscheiden

Verse friet is ook binnen het assortiment van een mobiel frituur nog steeds de belangrijkste pijler. Het is een samenspel van verschillende factoren om hierin onderscheidend te zijn. Boven alles staat natuurlijk kwaliteit en de continuïteit hierin. Ook moet het frituurvet op tijd ververst worden en de friet vervolgens goed uitgeschud. Bovendien is het belangrijk dat alle medewerkers op gelijke wijze de friet bakken en datzelfde geldt voor het hanteren van de portiegroottes.

Daarnaast zijn er nog meer factoren om onderscheidend te zijn. Een ondernemer kan bijvoorbeeld zelf de aardappelen snijden om zo een echt ambachtelijk product te presenteren. Verder kan men zich ook met de presentatie van de friet onderscheiden door bijvoorbeeld een speciale puntzak te creëren. Omdat toppings momenteel helemaal hot zijn, kan ook creativiteit hierin een onderscheidende rol spelen. Dit kan bijvoorbeeld door een eigen unieke saus te ontwikkelen waarover klanten erg enthousiast zijn. Deze unieke sauzen zijn ook in menig frituurwagen verkrijgbaar.

High friet erg populair

Ondanks dat het al een paar jaartjes bestaat, is de “High Friet” nu ineens heel populair. De “High friet” gaat momenteel het hele internet over en is daardoor immens populair. Zoals de naam al zegt, is het een soort van high tea maar dan met verschillende soorten friet, kleine snacks en diverse sauzen. Maar ook met gezonde salades, in plaats van de welbekende scones, cupcakes en verse thee. Het is nog niet overal te boeken, maar steeds meer restaurants en eetcafés haken in op deze trend en voeren een vergelijkbaar concept door.

Zoals aangegeven bestaat het concept al even, maar gaat nu ineens viral op social media. Menig frituurwagen pakt deze trend op en zet een eigen variant van de high friet op de kaart. Wil je geen high friet boeken, maar zelf organiseren? Dan is het natuurlijk mogelijk om alle losse gerechten te halen in onze mobiel frituur en als high friet te presenteren bij je thuis.

Zeep met de geur van frieten

In Amerika is er een fastfoodketen die een zeep heeft ontwikkeld met een bepaald aroma waardoor je na gebruik naar friet ruikt. De naam van het zeepje is heel toepasselijk, namelijk “Eau de French Fry”. Het zeepje zit in een normaal uitziend doosje, maar de geur is dus wel een beetje anders dan anders. Wanneer je je handen wast met deze zeep dan ruik je niet naar lavendel, maar naar frietjes. Het lijkt een vreemde combinatie maar Kentucky Fried Chicken kwam eerder al met een geurkaars met de geur van jus en een andere fastfoodketen bracht een geurkaars met de geur van vleeslucht op de markt.

De zeepjes zijn in ieder geval wel populair, want deze zijn inmiddels al uitverkocht en niet meer verkrijgbaar in de mobiel frituur van de fastfoodketen. Of er een nieuwe zending komt is nog niet bekend. Het is ook nog niet bekend of deze op meer plaatsen dan alleen bij deze frituurwagen verkrijgbaar zal zijn.

Steeds meer hybride vlees op de markt

Je zult het steeds vaker tegen gaan komen; hybride vlees. Dit is vlees waaraan bijvoorbeeld witte bonen, rijst of groenten wordt toegevoegd waardoor vleesproducten, zoals een hamburger, niet uit alleen vlees bestaat. Hierdoor wordt er goed ingespeeld op de wens van de consument om minder vlees te gaan eten. Iedere hamburger bevat dan zo'n 10 procent minder vlees, maar heeft desondanks toch dezelfde smaak, structuur en sappigheid als een hamburger van een frituurwagen die uit 100% vlees bestaat.

Volgens velen is hybride vlees een uitkomst voor mensen die graag structureel minder vlees willen gaan eten. Een hamburger van 100% rundvlees is iets waar mensen aan gewend zijn en dus blijven eten, terwijl er nu een goed alternatief is. Nog lang niet alle frituurwagens hebben hybride vlees in hun assortiment, maar de kans bestaat dat dit wel gaat gebeuren in de nabije toekomst. Wanneer je nu een hybride hamburger wilt eten, dan kan deze bij verschillende slagerijen gekocht worden. Wil je toch liever een hamburger van 100% vlees, dan ben je uiteraard van harte welkom in onze mobiel frituur.

Belgische frieten steeds vaker aanwezig in Mexico

België is op dit moment de grootste exporteur van diepvriesaardappelproducten ter wereld. Het aandeel dat geëxporteerd wordt naar Mexico wordt ook steeds groter. Op dit moment is België de derde invoerder van friet uit de diepvries dat in menig mobiel frituur in Noord-Amerika verkocht wordt. De export steeg vorig jaar met maar liefst 282%, wat neerkomt op 10.000 ton. België ziet kans nog verder uit te breiden nu het NAFTA akkoord begin 2020 wordt vervangen door het USMCE akkoord. Dit akkoord geeft echter nog een onduidelijk beeld over de handelsrelatie tussen de VS en Mexico. Belgapom is tevens bezig met een onderzoek naar de mogelijkheden om verse aardappelen naar Mexico te exporteren.

Dit alles is nodig om de Mexicaanse consument kennis te laten maken met de echte 'papas fritas Belgas'. De aardappelen uit België zijn uitermate geschikt voor het streetfood dat klaargemaakt wordt in menig frituurwagen in Mexico. De daad werd direct bij het woord gevoegd tijdens het persevent, want er werden Belgische frietzakken uitgedeeld. Deze frieten werden geserveerd met Mexicaanse chipotle saus, wat goed in de smaak viel bij de bezoekers. De Belgische friet werd ook geserveerd op het Sabores de Belgica event, welke gehouden werd in Mexico Stad. Deze viel hier ook goed in de smaak, dus de kans is groot dat er straks meer Belgische frieten in de frietwagens in Mexico verkrijgbaar zullen zijn.

Ideaal voor de zomer; combinatie van ijs en fastfood

Steeds vaker komen er filmpjes en foto's voorbij waarop rolletjes ijs gemaakt worden met verschillende smaken en varianten. Omdat dit ontzettend populair aan het worden is, komen er ook steeds meer filmpjes online hoe je deze rolletjes thuis kunt maken. Echter zijn sommige filmpjes net iets anders dan normaal, want in plaats van Kinder Bueno's en Oreo's worden er producten gebruikt die je kunt krijgen in een frietwagen of mobiel frituur.

Deze combinatie wordt mogelijk gemaakt dankzij een speciaal poeder. Door het toevoegen van dit speciale poeder, dat je aanmaakt met melk, kun je ijs maken met friet of burgers. De formule dient toegevoegd te worden aan bijvoorbeeld de friet waarna je deze fijnhakt tot een zeer fijne constitentie. Deze kun je met je eigen kookgereedschap verwerken tot een ijsrolletje. Of de smaak van deze ijsrolletjes ook echt lekker is? Daar kunnen we alleen achter komen door het zelf te proberen. De filmpjes trekken in ieder geval veel bezoekers op het internet. Dus wanneer je een keer iets anders wilt proberen, is het wellicht de moeite waard.

Steeds vaker friet zoals vroeger

Een portie patat is nog immer de Nationale trots van België. Echter, bij een mobiel frituur kun je tegenwoordig vaak alleen nog maar diepvriesproducten bestellen. Veel mensen vinden dat dit anders moet en de artisanale frituur komt daarom steeds vaker terug. De Nederlandse topkok Sergio Herman heeft bijvoorbeeld de luxefrituren geopend, waarbij friet alle eer krijgt die het verdient en vers gesneden en gebakken wordt. Steeds vaker duiken deze hippe frietwagens op en kun je op steeds meer plekken biologische en verse frieten bestellen.

Steeds meer mensen willen friet van een frituurwagen die smaakt zoals oma deze vroeger maakte. Gelukkig zijn er steeds vaker frietwagens die op deze manier hun frieten klaarmaken. Zelf gesneden en versgebakken. Soms zelfs nog in de schil en biologisch. Ook de sauzen en de snacks zijn dan vaak zelfgemaakt. Ook veganisten kunnen op steeds meer plaatsen terecht. Deze beweging wordt steeds belangrijker in de maatschappij en wordt dus ook steeds vaker door frituurwagens in acht genomen. Je hoeft dus niet per se zelf te bakken om versgebakken friet te krijgen.

Vegetarische burger die ruikt en smaakt naar vlees

Steeds meer mensen worden vegetariër of gaan bewuster om met de keuze voor welk vlees ze kiezen. Ieder jaar stijgt het aantal mensen dat minder vlees consumeert en deze lijn zal voorlopig nog even doorzetten. Een Belgische hamburgerketen vond het tijd om hier op in te haken en ontwikkelde een plantaardige burger. Vaak valt de smaak van dergelijke producten wat tegen, maar met deze burger wil dit bedrijf aantonen dat dit niet het geval hoeft te zijn.

De burger bestaat uitsluitend uit plantaardige ingrediënten, maar dit doet geen afbreuk aan de smaak en geur. De burger ruikt en smaakt namelijk als een klassieke burger van rundsvlees, zoals je deze in een restaurant of frituurwagen kunt kopen. Doordat er bietensap in de burger is verwerkt, “bloedt” de burger zelfs een beetje, waardoor je het echte burger gevoel krijgt. Deze plantaardige hamburger is niet alleen gezonder, maar ook duurzamer, want deze burger verbruikt 99% minder water, heeft 93% minder grond nodig, stoot 90% minder gassen uit en verbruikt 46% minder energie dan de normale hamburger van echt rundvlees. Wanneer deze burger in een frietwagen verkrijgbaar wordt, is nog niet bekend. Het zal echter niet lang duren voor deze zijn opmars gaat maken.

Iedereen mag een hamburger “Big Mac” noemen

De naam Big Mac mag nu door ieder Europees bedrijf dat hamburgers bakt gebruikt gaan worden. De fastfoodketen heeft het alleenrecht op de bekende naam in Europa verloren. Dit betekent dat elke frietwagen die hamburgers bakt deze naam vrij mag gebruiken. Een bedrijf uit Ierland had een verzoek ingediend om deze naam te mogen gebruiken en heeft hiervoor toestemming gekregen van de EUIPO (Europees Bureau voor Intellectuele Eigendom).

De fastfoodketen kon niet genoeg aantonen dat ze in de afgelopen vijf jaar werkelijk gebruik hebben gemaakt van hun merknaam. Uiteraard zijn zij het niet eens met de uitspraak en gaan in hoger beroep. Wanneer ze deze zaak verliezen, dan kan de naam Big Mac dus vrij gebruikt worden en naar alle waarschijnlijkheid zal menig frituurwagen hier gebruik van gaan maken.

Avocadofriet voor de horeca en particulieren

The Avocado Show brengt, in samenwerking met Salud, avocadofriet op de markt. Deze lekkernij zal het naar verwachting goed doen bij menig frietwagen en restaurant, maar ook zeker bij particulieren. De frieten zijn in een paar minuten klaar te maken in de frituur en hebben dan een heerlijk krokant korstje. Ze zijn vooral goed te combineren met mango- of truffeldip, maar kunnen uiteraard ook op andere manieren gegeten worden. Vanaf maart is de gezonde, diepgevroren avocadofriet in zakken te bestellen via Salud en worden aangeboden aan zowel de frituurwagen, restaurants als aan particulieren.

Het bedrijf heeft lang nagedacht over het volgende product wat ze op de markt zouden brengen. Uiteindelijk is besloten om de avocado fanbase samen te voegen met de friet fanbase en met avocadofriet de markt op te gaan. De eerste frieten werden gemaakt en werden getest in een restaurant. In eerste instantie stond de friet niet op de kaart, maar werd het aan tafel als specialiteit aanbevolen door de medewerkers. Omdat 48 procent van de gasten het wilde uitproberen, is besloten het op de markt te brengen. Wellicht slaat deze lekkernij zo goed aan dat de avocadofriet binnenkort ook in menig mobiel frituur te koop is.

Lekkerste hamburger van Nederland

Ieder jaar wordt op de Horecava de lekkerste hamburger van Nederland gekozen. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lekkerste Wedstrijden. Ook dit jaar werd de wedstrijd georganiseerd en werd de prijs voor de 3e keer in de wacht gesleept door Laurentz Craane. In 2016 en 2018 sleepte hij deze prijs ook al in de wacht en ook nu heeft hij de jury weer verrast. Dit kwam onder andere door het gebruik van groenten in plaats van het traditionele blaadje sla en schijfje tomaat. Daarnaast bevatte de hamburger ook pulled pork en een ingelegde augurk in mangozuur als dressing. Volgens de jury een unieke combinatie. Deze hamburger zul je echter niet snel bij een frietwagen tegenkomen.

De wedstrijd wordt al sinds 1984 jaarlijks gehouden op de vakbeurs en is bedoeld voor professionals die werken bij hamburgerzaken of een mobiel frituur. Wanneer je aan de wedstrijd deelneemt, moet je op het podium binnen 8 minuten 5 identieke hamburgers klaarmaken en de jury verrassen met uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling, maar ook inkoopprijs en uiteraard de originaliteit. Het voornemen is om deze wedstrijd volgend jaar weer te houden tijdens de vakbeurs.

Spaanse friet naar Australië

Vanuit Galicië, Spanje, wordt veel geëxporteerd naar Australië. De grootste boost komt door de auto-industrie, maar in 2018 is daar nog een product aan toegevoegd, namelijk diepvries friet. Door toevoeging van dit exportproduct zal de economische gezondheid van dit gebied nog verder vooruitgaan.

Eén van de populairst merken uit dit Spaanse gebied heeft onlangs voor het eerst friet geëxporteerd naar Australië, alwaar deze friet in menig mobiel frituur verkocht zal gaan worden. De eerste zending was zo populair dat deze binnen 3 weken in iedere frituurwagen uitverkocht was. De tweede bestelling is direct geplaatst en reeds onderweg. De friet wordt naar Australië geëxporteerd dankzij een bedrijf dat gespecialiseerd is in Spaanse producten. Dot bedrijf heeft het productaanbod weten uit te breiden met de frieten uit Galicië.

Nieuwe ontwikkeling in het bezorgen van friet

Thuisbezorging in de foodsector wordt steeds populairder. De markt voor de thuisbezorging is het snelst groeiend in de foodmarkt. Volgens onderzoek zal deze stijging tot 2025 door blijven zetten. Friet is een belangrijk onderdeel van alle gerechten die thuisbezorgd kunnen worden. Het is dus belangrijk dat friet niet koud en slap bezorgd wordt bij mensen thuis. Vaak wordt friet daarom nog steeds bij een mobiel frituur gehaald, zodat deze vers en knapperig is.

Er is nu een nieuw bezorgconcept waarvoor de friet speciaal ontwikkeld is. Niet alleen de friet maar ook de verpakking is uniek waardoor de friet 20 minuten lang warm en knapperig blijft. Op deze manier kan een frituurwagen ook de optie voor thuisbezorging hanteren met garantie dat de friet vers blijft. De friet is voorzien van een dun laagje zetmeel wat ervoor zorgt dat de friet langer warm blijft. De verpakking heeft een betere ventilatie en vrijgekomen vocht kan ontsnappen uit de verpakking zonder dat de friet afkoelt. Wilt u zeker zijn van verse en versgebakken friet, dan bent u altijd welkom bij onze frietwagen.

Vegetarische keuze voor kinderen

Tegenwoordig zijn mensen zich veel meer bewust van wat ze eten. Hierdoor zijn er steeds meer mensen die bijvoorbeeld vegetarisch gaan eten. Vooral in het begin van het nieuwe jaar is vegetarisch eten populair. Niet alleen volwassenen zijn ermee bezig, maar ook steeds vaker willen kinderen vegetarisch eten. Bijvoorbeeld een vegetarische snack van de frietwagen. McDonald's speelt hier handig op in, want men komt met een vegetarische versie van de Happy Meal bij restaurants in Groot-Brittanië.

Vegetarische Happy Meal

De traditionele Happy Meals met kipnuggets of een hamburger blijven gewoon bestaan, maar de versie met een wrap met vleesvervanger wordt ook aan het menu toegevoegd. In de wrap zitten erwten, tomaten, broodkruim, pesto en zongedroogde tomaten. Voorlopig is de wrap nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar wellicht zal deze later nog toegevoegd worden aan het menu. Eerder zijn al 2 burgers toegevoegd aan het volwassenen menu, dus wellicht volgt er binnenkort ook een variant voor kinderen. Waarschijnlijk zal ook menig mobiel frituur volgen door vegetarische snacks in het assortiment op te nemen.




Bij De Honger Stiller kunnen wij aan al uw wensen voldoen. Neem voor bijzondere of speciale wensen contact met ons op per e-mail of telefoon.

KLIK HIER VOOR EXTRA MEER INFORMATIE!