Nieuws

Zoete aardappelfriet wint aan populariteit

Zoete aardappelfriet: een aantal jaar geleden hadden nog weinig mensen ervan gehoord, maar tegenwoordig zie je het in steeds meer restaurants op de kaart staan.

Het normaal gesproken zo hartige frietje dat je in de mobiel frituur kunt kopen, is met de zoete aardappelfriet verleden tijd. De smaak daarvan is namelijk zoet en niet hartig, en dat lijkt veel mensen aan te spreken. De zoete aardappel is eigenlijk een groente en is voor mensen hun gevoel daardoor ook nog 'gezonder'.

In de frituurwagen is de zoete aardappelfriet nog niet vaak terug te vinden. Het is vaker in restaurants of in foodtrucks te bestellen. De vraag is of de trend zich doorzet en of de zoete aardappelfriet uiteindelijk ook tussen de 'normale' friet in de mobiel frituur komt te liggen.

Van welke aardappels wordt friet gemaakt?

De frieten die je bestelt in de frietwagen, die worden gemaakt van aardappels. Maar zijn er nog specifieke soorten aardappels waar je de beste frieten voor in de fritwagen van kunt maken? Jazeker, die zijn er!

Zo is het het beste als een aardappel stevig is. Ook is de grootte van een aardappel belangrijk. Hoe groter, hoe beter. Dan kunnen er namelijk langere frieten van gemaakt worden. Als laatste is het handig als de aardappel een vlakke vorm heeft.

Er zijn tientallen aardappelsoorten die hieraan voldoen. Denk aan de Vento, Agria, Désirée, Felsina of Saturna. Maar ook veel andere aardappelen voldoen aan de bovenstaande eisen. Dit zijn dus allemaal geschikte soorten om de lekkerste frieten mee te maken.

Bijzondere soorten friet

Je kent vast wel de 'normale' Belgische frieten. Deze zijn ongeveer een centimeter dik, of nog iets dikker. Of je hebt de Franse frieten, die meestal 0,7 centimeter dik zijn. Dit zijn de frieten die normaal ook in de frituurwagen of de mobiel frituur verkocht worden.

Maar dan heb je ook nog dunnere frietjes. Denk aan luciferfrieten, die zijn ongeveer een halve centimeter dik. Strohalmpjes zijn zelfs nog dunner, met 2 millimeter dikte en 4 centimeter lengte.

De pommes pont neuf zijn rond de 2 centimeter dik en ook 4 centimeter lang.

Ben je op zoek naar friet met een bijzondere vorm? Dan bestaat er ook zeshoekige friet. Helaas kun je dit vrijwel nergens kopen en zal je dit in de meeste gevallen zelf moeten maken.

Fish & Chips: een typisch Brits frietgerecht

Ook Britten eten graag frieten. Maar zij halen ze niet uit de fritwagen met een lekkere kroket of viandel zoals wij, maar zij eten ze vaak met een heerlijk stuk gefrituurde vis. Namelijk als fish & chips. Dit typisch Britse gerecht wordt altijd op dezelfde manier gemaakt. Het stuk vis wordt eerst in een deegmengsel gedoopt. Dit deegmengsel is gemaakt van eieren, bloem, zout en bier. Vervolgens gaat de vis, omhuld in het mengsel, de frituur in. Ook worden de frietjes dan klaargemaakt. Wanneer het samen op een bord ligt, of in een stuk krantenpapier als je het wil meenemen, dan wordt er nog wat azijn en zout overheen gedaan. Soms kun je ook in België fish & chips uit de frituurwagen halen, bijvoorbeeld op een foodtruckfestival. Ook dan wordt je portie 'vis en friet' vaak in een stuk krantenpapier geserveerd.

Waarom heten Franse frieten eigenlijk Franse frieten?

Dit is hoogstwaarschijnlijk een naam die is ontstaan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Belgische soldaten afkomstig uit Wallonië, introduceerden de dunne frietjes aan de Amerikanen. Omdat deze soldaten Frans spraken, dachten de Amerikanen dat het Fransen waren en dat de frietjes 'Franse frietjes' waren. Grappig hè?

In het Vlaamse deel van België zijn de Vlaamse frieten juist erg populair. In de mobiel frituren of frituurwagen kun je vaak alleen de Vlaamse frieten kopen. Wil je liever Franse frietjes eten? Die kun je vaak wel krijgen bij de MacDonalds of wellicht wel bij enkele frituurwagens. Vlaamse frieten zijn, zoals de naam al doet blijken, vaak toch populairder in Vlaanderen.

Belgen eten meeste patatten per persoon ter wereld

Wist jij dat de gemiddelde Belg zo'n 300 kilogram patatten per jaar eet? Ongelooflijk toch? Dit is zelfs een wereldrecord. In totaal worden er in België zo'n 4 miljoen ton aan patatten geconsumeerd. Hiervan wordt 1,1 miljoen ton omgetoverd tot de heerlijkste fritten. Die jij vervolgens weer kunt bestellen bij de fritwagen.

Een ander deel van de patatten wordt niet gefrituurd gegeten en het laatste deel wordt bijvoorbeeld omgevormd tot aardappelkroketten of vlokken.

Een groot deel van de frieten wordt verkocht aan de horeca, maar ook zeker een groot deel wordt door ons thuis opgegeten. Zo kun je frieten frituren in je eigen frituur, of in de oven of airfryer maken. Maar het lekkerste blijft toch een heerlijk frietje uit de frietwagen.

De lente is begonnen - tijd voor friet

Hoera, het is weer lente. Dat betekent dat de dagen langer worden, de zon weer gaat schijnen en dat mensen massaal weer festivals gaan afstruinen. Ook wordt de stamppot weer ingeruild voor friet. Eet in de lente een lekker frisse salade met wat frietjes erbij. Je kunt gaan voor frietjes uit de frituurwagen, of kies juist lekker voor zoete aardappelfrietjes uit de oven of airfryer.

De lente en zomer zijn bij uitstek de seizoenen waarop mensen vaker friet eten. Denk aan friet eten van de mobiel frituur op een festival. Of in het weekend als je met vrienden aan het genieten bent in het park of in de achtertuin. Friet is onlosmakelijk verbonden aan een gezellige tijd. Dus geniet er lekker van als je een frietje eet in het stralende weer!

Friet delen of voor jezelf houden?

Dit is misschien wel waar de grootste ruzies tussen koppels, gezinnen of vrienden over ontstaan in restaurants: friet delen. In een frietwagen is het vaak duidelijk, je bestelt 1 frietje per persoon. Die heb je dan gewoon voor jezelf. In een restaurant gebeurt het vaker dat er een bakje fritten in het midden van de tafel wordt gezet waar je met het hele gezelschap van eet. De ene persoon vindt het vreselijk, terwijl het de andere persoon helemaal niet uitmaakt.

Wij begrijpen het wel dat je je frietje graag voor jezelf houdt. Friet is nu eenmaal zó verrukkelijk, daar wil je toch zo veel mogelijk van eten? Gelukkig geven sommige restaurants, net als in een fritwagen, wel gewoon een eigen portie friet per persoon. Dan weet je zeker dat je precies even veel krijgt als de anderen uit je gezelschap.

Poutine: een typisch gerecht uit Canada

Heb jij ooit van Poutine gehoord? Dit is een typisch gerecht uit Canada. Oorspronkelijk komt het uit de regio Quebec. Dus als je de originele poutine wilt eten, kun je het beste daar naartoe gaan. Maar ook in België kun je het heel eenvoudig zelf maken.

Hoe werkt het? Je haalt natuurlijk eerst een frietje bij de mobiel frituur of bij de frietwagen, maar dan moet er nog een laagje bovenop. Dit betreft een laagje kwark en gesmolten kaas. Dit meng je door elkaar en doe je bovenop de frieten. Vervolgens maak je zelf een heerlijke jus gemaakt van gedeeltelijk kippen- en rundvleesbouillon. Als je zo te werk gaat, lijkt je poutine het meeste op de originele uit Canada.

Friet die je niet in de frietwagen kunt kopen - deel 3

Heb jij ooit al eens kipfriet geprobeerd? Dit is een heerlijke vorm van friet die je eigenlijk nooit in de fritwagen kunt kopen. In sommige supermarkten zijn de kipfrietjes te vinden. Dit zijn stukjes kipfilet in de vorm van Vlaamse frieten met een knapperig randje eromheen voor een lekkere bite. Veel mensen vinden de kipfriet een verrukkelijke snack. Als je het in een sausje doopt wordt het zelfs nog beter. Een pittig sausje past hier zeer goed bij. In de frietwagen vind je misschien geen kipfriet, maar gelukkig kun je hier wel andere snacks gemaakt van kip vinden. Denk aan kipnuggets of een kiploempia. Samen met een 'echt' frietje erbij, heb je ook kip en friet.

Friet die je niet in de frituurwagen kunt kopen - deel 2

Is er naast groentefriet nog meer friet die je niet in de mobiel frituur kunt kopen? Jazeker! Wat dacht je bijvoorbeeld van friet gemaakt van kaas? Deze frieten worden meestal gemaakt van halloumi. Deze kaas is namelijk heel stevig en blijft ook stevig nadat het gefrituurd is. Het loopt er niet uit, zoals bij een kaassoufflé bijvoorbeeld wel het geval is. Daarom is halloumi dé perfecte kaas om friet van te maken.

Helaas kun je de halloumi frietjes nog in vrijwel geen enkele frituurwagen kopen. Het is gelukkig heel makkelijk om het zelf te maken. Zo kun je er thuis altijd van genieten. En dan kun je in de mobiel frituur weer de 'normale' aardappelfriet kopen.

Friet die je niet in de fritwagen kunt kopen – deel 1

Friet die je niet in de frietwagen kunt kopen, bestaat dat? Jazeker, dat bestaat. Er zijn heel veel variaties op friet die je niet in de fritwagen kunt kopen. Het gaat dan niet om aardappelfriet, maar om friet gemaakt van andere ingrediënten.

Wat dacht je bijvoorbeeld van groentefriet? Dit is ideaal als je wel zin hebt in een snack, maar ook nog gezond bezig wilt zijn. De beste groentes om friet van te maken, zijn bijvoorbeeld pastinaak of knolselderij. Deze groentes zijn namelijk redelijk hard en bevatten weinig vocht. Daardoor blijven de frieten als je ze in reepjes snijdt ook goed en stevig als je ze frituurt. Zeker de moeite waard om eens te proberen.

Pommes pont neuf

Grote kans dat je de 'pommes pont neuf' niet bij je favoriete mobiel frituur kunt afhalen, maar weet jij wat dit is?

Waarschijnlijk zijn deze fritten vernoemd naar de beroemde 'pont neuf' brug in Parijs. Deze zeer dik gesneden frieten zijn namelijk op elkaar gestapeld waardoor ze deze brug nabootsen. Maar waar het voor de gewone Belg meer op lijkt is op het spel Jenga. Zoek deze friet op op Google en je zult zelf zien wat er bedoeld wordt.

Misschien kun je met de dikke Vlaamse frieten uit de frituurwagen ook wel een pommes pont neuf maken. Maar het werkt het allerbeste met hele dikke vierkante frieten. De normale variant is 3 lagen hoog, hoe hoog kun jij de stapel maken?

Wat is biologische friet?

Tegenwoordig wordt in steeds meer frietwagens biologische friet verkocht. Dat klinkt natuurlijk erg mooi, maar wat houdt het eigenlijk in? Kort gezegd wordt biologische friet gemaakt van aardappelen waarbij tijdens het verbouwen geen gebruik is gemaakt van chemicaliën of bestrijdingsmiddelen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf. Door het eten van biologische friet krijg je namelijk minder schadelijke stoffen binnen. Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit meer 'normale' friet kunt eten. In principe smaakt biologische friet ook niet anders dan 'normale' friet, maar het idee erbij is natuurlijk wel extra lekker. Uiteindelijk maak je natuurlijk zelf de keuze of je biologische of 'normale' friet eet. Eet smakelijk en tot ziens in onze fritwagen!

Spicy friet: voor iedereen die van pittig houdt

De meeste mensen houden van lekker zoute friet. Zeker het zout dat de mobiel frituur voor de friet gebruikt, dat lijkt altijd nog extra lekker te smaken.

Maar er is een nieuwe trend gaande. Bij spicy friet wordt aan het zout ook chilipoeder toegevoegd. En eventueel wordt de spicy friet zelfs nog afgetopt met pepers. Denk aan rode peper of jalapeños. Zo kun je de spicy friet zo pittig maken als je zelf wilt.

Deze variant van friet is perfect voor iedereen die van lekker heet eten houdt. Maar wees niet bang. De normale 'zoute' friet zal nooit verdwijnen uit de frituurwagen. De spicy friet is alleen een optie die naast de 'zoute' friet bestaat.




Bij De Honger Stiller kunnen wij aan al uw wensen voldoen. Neem voor bijzondere of speciale wensen contact met ons op per e-mail of telefoon.

KLIK HIER VOOR EXTRA MEER INFORMATIE!