Nieuws

Voorlopig blijft de Zigeunerstick van Mora zijn naam behouden

Bij onder meer bij de mobiel frituur in België en Nederland zijn zigeunersnacks en -sausen ontzettend populair. Datzelfde geldt voor Duitsland alleen heeft Knorr onlangs besloten om voor een andere benaming te kiezen. De naam zigeunersaus wordt daar als discriminerend beschouwd en is daarom veranderd. De nieuwe naam van deze Knorr-saus is nu: ‘Paprikasaus op Hongaarse wijze’. De saus is dezelfde gebleven alleen is de naam veranderd.

Mora, producent van diepvriessnacks, heeft ook een snack waarin het woord zigeuner staat, namelijk de Zigeunerstick. In tegenstelling tot Knorr in Duitsland echter, heeft Mora in België en Nederland geen klachten over de naam ontvangen. Om deze reden heeft Mora besloten om de naam te behouden. Voor nu ten minste, want de discussie wordt uiteraard wel op de voet gevolgd. Voorlopig kunt u bij de frituurwagen en andere horecagelegenheden dus nog gewoon zigeunersnacks en -sausen bestellen.

Heinz Creamz introduceert ketchupijs

IJsliefhebbers kunnen bij de fritwagen bijvoorbeeld, hun hart ophalen aan tal van verschillende ijssmaken zoals vanille, aardbei, yoghurt of chocola. Heinz heeft hier onlangs echter een heel opmerkelijke nieuwe smaak aan toegevoegd: ijs dat smaakt naar ketchup. Onder de naam Heinz Creamz worden nu pakketten verkocht waarmee u zelf ketchupijs kunt maken. Alles is in deze doe-het-zelf kits aanwezig om met succes ketchupijs te maken: een receptenkaart, een kuip en een goudkleurige ijsschep en lepel.

Bovendien blijft het niet bij ketchupijs alleen. Ook de ijssmaken mayonaise en BBQ-saus kunnen met Heinz Creamz gemaakt worden. Momenteel zijn de pakketten nog alleen in het Verenigd Koninkrijk verkrijgbaar, hoewel het pakket voor ketchupijs in no time was uitverkocht. De prijs voor het Heinz Creamz-pakket ligt omgerekend zo ongeveer rond € 16,50. Houdt u saussmaken en ijssmaken toch liever van elkaar gescheiden? Bij onze frietwagen kunt u voor beide te kust en te keur.

Big Mac weer verkrijgbaar met bacon

Toen de Big Mac van McDonald’s in 2017 zijn 50e verjaardag vierde konden liefhebbers er al van genieten: de Big Mac Bacon en de Big Mac BLT (met bacon en tomaat). Helaas ging het toen om een tijdelijke toevoeging aan de menukaart. Onlangs echter, voegde McDonald’s opnieuw de Big Mac met reepjes bacon toe aan het assortiment. Deze Big Mac bestaat uit niet één maar twee 100% rundburgers die u ook bij de frituurwagen kunt bestellen.

Naast de twee rundburgers – of liever gezegd ertussen – zit verse sla, augurk, cheddarkaas, uitjes en de bekende Big Mac saus. Uiteraard zitten er ook reepjes bacon tussen. Het geheel wordt op een 3-delig sesambroodje geserveerd. Tegelijkertijd blijft ook de gewone Big Mac bij de McDonald’s verkrijgbaar. Heeft u ondertussen trek gekregen in een o zo heerlijke burger? Bij onze mobiel frituur kunt u uw hart ophalen aan de lekkerste burgervarianten.

Duurzame badmode collectie van McDonald’s in Oostenrijk

In de horecabranche, zoals bij de fritwagen bijvoorbeeld, is steeds meer vraag naar duurzaamheid. Bij McDonald’s in Oostenrijk hebben ze hiervoor een uniek idee bedacht: een badmode collectie. Deze zwemkleding is gemaakt van plastic milkshakedeksels en plastic rietjes. Zowel de zwemshorts als de badpakken zijn verkrijgbaar in een geel met rood streepdesign, de huiskleuren van de fastfoodketen. McDonald’s heeft de badmode collectie samen ontwikkeld met een modelabel uit Oostenrijk.

Met dit zogenoemde upcycling-project wil McDonald’s in Oostenrijk ecologische en economische verantwoordelijkheid nemen. Dit project is overigens niet het enige duurzaamheidsinitiatief van de Oostenrijkse tak van de fastfoodreus. Zo is men er net als in menig frietwagen voortdurend bezig met de vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast wordt er in elk Oostenrijks McDonald’s restaurant afval ingezameld en gescheiden. Vervolgens wordt dit voor meer dan 90% gerecycled. Bovendien willen ze dat rond 2025 alle verpakkingen afkomstig zijn van hernieuwbare, gerecyclede of duurzaam gecertificeerde bronnen.

De traditionele bitterbal vereerd met eigen postzegel

Liefhebbers van de traditionele bitterbal kunnen in Nederland likken aan een exemplaar op een postzegel. Dat is nog eens wat anders dan bij de frietwagen. De bitterbal is aan de postzegelserie Typisch Nederlands toegevoegd. Andere lekkernijen waar deze postzegelserie uit bestaat zijn de tompouce, de rookworst, wortels en hagelslag. De bitterbal werd in 1946 voor het eerst in het Nederlands woordenboek vermeld en in die tijd werd de snack veelal bij een alcoholisch kruidendrankje geserveerd.

Nieuwe postzegel ter ere van de bitterbal

Maar de bitterbal is niet alleen in Nederland populair. Ook in België kunt u bitterballen bij menig fritwagen bestellen en daarnaast worden ze ook graag in Indonesië en Suriname gegeten. De traditionele bitterbal op de nieuwe postzegel is door Edwin van Praet ontworpen. Dit heeft hij samengedaan met de Scrambled Media foodstylisten. Mocht u besluiten om deze unieke postzegels aan te schaffen, dan krijgt u een vel met zes postzegels.

Ramen noedels als nieuwe topping op pizza

Bij de Pizza Hut in Taiwan hebben ze een bijzondere pizza geïntroduceerd: een pizza met ramen noedels als topping. Ramen is afkomstig uit de Japanse keuken. Maar net als de overheerlijke pizza’s bij onze mobiel frituur heeft ook deze bijzondere pizza niet alleen ramen noedels als topping. De andere toppings zijn varkensvlees, gekookte eieren en witte sesam. Daarnaast worden ook chili-vlokken toegevoegd, gesneden groene ui en bamboescheuten.

U kunt deze pizza bij de Taiwanese Pizza Hut bestellen voor 459 Nieuwe Taiwanese dollar. Omgerekend is dit ongeveer € 14,-. Het is overigens niet de eerste keer dat deze pizzaketen in Taiwan een bijzondere pizza op de markt brengt. Afgelopen maart werd ook al een spraakmakende pizza aan de menukaart toegevoegd. Ook deze pizza was geïnspireerd op de Japanse keuken, namelijk de ‘sweet matcha green tea pizza’. Eet u liever een pizza met vertrouwdere toppings? Bij onze pizza frituurwagen kunt u hiervoor uitstekend terecht.

Snacks met truffel bij de Burger King

Fastfoodketen Burger King heeft een nieuwe toevoeging gedaan aan hun menukaart. Ze hebben namelijk de populairste snacks van romige truffelsaus voorzien. Eén van deze snacks is uiteraard friet zoals u dit ook bij de frituurwagen bestelt maar dan in de stijl van Burger King. Datzelfde geldt voor de andere populaire Burger King snacks. Denkt u dan aan de Whopper, de Long Chicken en de Double Bacon King.

Deze Burger King snacks worden stuk voor stuk van truffel voorzien. In de praktijk betekent dit dat u de bekende snacks krijgt maar dan met romige truffelsaus eraan toegevoegd. De namen van de snacks zijn hierdoor veranderd in: Loaded Truffle Fries, de Truffle Whopper, de Truffle Long Chicken en de Truffel Double Bacon King. Voor zover bekend gaat het hier om een tijdelijke toevoeging aan de menukaart. Loopt het water u inmiddels in de mond? Kom dan langs bij onze mobiel frituur, we staan al voor u klaar.

Wereldrecords bij Nathan’s Hot Dog Eating Contest

Op 4 juli jl. vond ’s werelds grootste eetwedstrijd plaats: Nathan’s Hot Dog Eating Contest. Zoals de naam al zegt worden bij deze wedstrijd hotdogs gegeten zoals u die ook bij de fritwagen kunt bestellen. Al sinds 1916 wordt deze eetwedstrijd officieus gehouden. In 1972 heeft de wedstrijd de vorm gekregen zoals hij ook nu gehouden wordt. Bij zowel de mannen als de vrouwen werden er dit jaar wereldrecords gevestigd.

Bij de mannen was het de eer aan Joey Chestnut. Hij was al recordhouder door twee jaar geleden 74 worstjes én broodjes te eten. Dit jaar lukte het hem om 75 hotdogs te eten in tien minuten. Bij de vrouwen werd Miki Sudo wereldrecordhouder. Ook zij had al eerder meegedaan. Het lukte haar dit jaar om 48,5 hotdogs te eten. Heeft u inmiddels trek gekregen in een hotdog? U bent van harte welkom bij onze frietwagen.

Het verschil tussen shoarma en gyros

De echte liefhebber weet het natuurlijk wel, maar sommige mensen vragen zich af: wat is bij de fritwagen eigenlijk het verschil tussen shoarma en gyros? Shoarma komt van oorsprong uit het Midden-Oosten en de naam is afkomstig van Israëliërs. Shoarma is een afgeleide van het Turkse woord ‘çevirme’. Dit betekent ‘draaiend’ en verwijst naar het verticale spit waar het shoarmavlees vanaf geschraapt wordt. Dit geroosterde en gemarineerde vlees is meestal lams-, rund-, kalkoen- of kippenvlees en men eet het op een pitabroodje.

Als u bij de frietwagen gyros bestelt, dan koopt u een van oorsprong Grieks gerecht. De traditionele bereiding vindt plaats door vlees aan een spies te grillen. Meestal is dit varkensvlees of kippenvlees. De reepjes worden vervolgens gesneden en voorzien van kruiden. Ook het woord gyros is een afgeleide van een Turks woord, namelijk ‘döner kebab’. Vaak wordt gyros met heerlijke friet geserveerd, platte broodjes, salade en een saus.

Pulled Pork & Piccalilly van het Frites Atelier

Afgelopen mei heeft het Frites Atelier – met vestigingen in Antwerpen, Den Haag en Gent – de snack Pulled Pork & Piccalilly geïntroduceerd. Deze snack bestaat uit draderig varkensvlees dat traag gegaard is en is voorzien van zwarte peper. Daarnaast is er frisse picklessaus toegevoegd en datzelfde geldt voor verse groenten. Qua saus is gekozen voor mayonaise die u niet bij de frituurwagen kunt bestellen want deze is huisgemaakt. De mayonaise is romig en heeft onder andere verse tuinkers als ingrediënt.

Tegelijkertijd met de introductie van Pulled Pork & Piccalilly heeft de snack Parmesan & Basil opnieuw zijn intrede gedaan. Deze snack behoort dan ook tot de populaire specials van het Frites Atelier. Het is een combinatie van frites bestrooid met verse tomatenpoeder, geraspte Parmezaanse kaas met basilicum-cress en als saus basilicummayonaise. Loopt het water u inmiddels in de mond? Bij onze mobiel frituur kunt u uiteraard ook uitstekend terecht voor de heerlijkste snacks en goudgele verse frieten.

Alles wat u over frituurvet wilt weten

De smaak van frieten en snacks die u bij de fritwagen eet wordt voor een groot deel bepaald door het frituurvet. Er worden doorgaans drie soorten frituurproducten gebruikt. Allereerst vast frituurvet dat wordt gemaakt van dierlijke vetsoorten. Denkt u dan aan ossenwit maar ook aan plantaardige oliën die gehard zijn, waaronder kokos- en palmolie. De tweede soort is vloeibaar frituurvet. Dit is een mix van plantaardige olie en ongehard plantaardig vet. De derde soort is frituurolie.

Frituurolie wordt gemaakt van een mix van verschillende plantaardige oliën. Voorbeelden hiervan zijn zonnebloemolie, raapzaadolie, sojaolie, palmolie en high oleïc zonnebloemolie. Waar vloeibaar frituurvet en frituurolie rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, bevat vast frituurvet juist meer verzadigde vetzuren. Qua smaak is high oleïc zonnebloemolie heel neutraal. Gebruikt een frietwagen daarentegen palmolie dan wordt er juist smaak meegegeven aan de friet en snacks. De keuze is vaak gebaseerd op de mate van kwaliteit, duurzaamheid en gezondheid.

De internationale trend van vegan snacks

Er worden steeds vaker nieuwe veganistische en vegetarische snacks geïntroduceerd waardoor er gerust van een trend gesproken kan worden. U kunt ze bestellen bij de frituurwagen, maar ook bij internationale fastfoodketens zoals McDonald’s. Zo werden bij de McDonald’s in Engeland onlangs de Veggie Dippers aan de menukaart toegevoegd. Deze vegan snack bestaat uit rijst, spliterwten en zongedroogde tomatenpesto. Verder introduceerde fastfoodketen KFC de veganistische kipburger.

Ook Marks & Spencer kwam met een vegan kipsnack in de vorm van een Vegan Chicken Kiev en bij de Pizza Hut staat een Vegan Pizza Pepperoni op de menukaart. Deze pizza bevat onder andere het ingrediënt ‘pepperphoni’. Dit is pepperoni die gemaakt is van het eiwit van erwten. Naast vegan snacks worden bovendien ook veel vegan sausjes op de markt gebracht, zoals vegan mayonaise. Net zo romig als de traditionele variant bij de mobiel frituur maar dan zonder de toevoeging van ei en zonder gluten.

Foodmaster opent eerste dark kitchen in Almelo

In het Nederlandse Almelo werd onlangs de eerste dark kitchen van de Foodmaster formule geopend. Foodmaster is volledig gericht op het bezorgen van maaltijden en dit verklaart ook meteen waarom de dark kitchen gevestigd is op het bedrijventerrein. ‘Dark kitchens’ zijn niet zoals de fritwagen bijvoorbeeld toegankelijk voor het publiek. Het is een keuken waar bezorgmaaltijden gemaakt worden. De naamsbekendheid krijgt Foodmaster vooral door de opvallende voertuigen waarmee de maaltijden bezorgd worden.

Voertuigen met een hamburger op het dak bijvoorbeeld. De dark kitchen in Almelo is de eerste vestiging van de Foodmaster formule. De kans is echter groot dat deze vestiging niet de enige zal blijven. Er wordt al gekeken naar andere regio’s in Nederland om het dark kitchen concept uit te breiden. Eet u liever uw friet met heerlijke snacks bij de frietwagen? De Honger Stiller heet u van harte welkom. Ook voor andere snacks en eetkramen.

De verpakkingen voor het bezorgen en afhalen van friet

U staat er misschien niet zo bij stil, maar de verpakkingen voor friet zijn erg belangrijk wanneer u deze laat bezorgen of afhaalt bij de frituurwagen. Het is nogal een uitdaging om bij frietbezorging of -afhaling de kwaliteit te behouden. Het risico bestaat immers dat de friet afkoelt en slap wordt. Of de friet warm en krokant op de plaats van bestemming aankomt is niet alleen afhankelijk van de frietsoort, de afbaktijd en hoe lang de friet onderweg is.

Ook de verpakking speelt hierbij een sleutelrol. De verpakking moet namelijk niet alleen goed isoleren, maar ook goed condens absorberen en ventileren. Als er geen lucht bij de friet komt dan zal deze zeer waarschijnlijk slap worden en klam. Daarom worden onder andere doosjes gebruikt die voorzien zijn van zijkanten waarin een opening in zit. Bovendien is het afhankelijk van de soort friet die u bijvoorbeeld bij de mobiel frituur bestelt welke verpakking het meest geschikt is.

18 frikandelvariaties op één plank

Mathies Soons van Happy Frites Ransdaal introduceerde eerder al de frikandellenplank in zijn trendy cafetaria. Deze plank heeft hij inmiddels uitgebreid. En hoe! Op dit moment worden er maar liefst 18 frikandelvariaties op de populaire plank geserveerd. Dit zijn frikandellen zoals u die ook bij de fritwagen eet maar dan met een twist. Zo kunnen de liefhebbers onder andere genieten van de Freakydel. Dit is een frikandel met chips van friet, Amerikaanse fritessaus en ketchup.

Een andere frikandelvariatie is de Tostidel. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een frikandel met ham, kaas en curry. Daarnaast zijn er de populaire Spicy frikandel en de Crazy Cheese frikandel. Klanten van Happy Frites Ransdaal kunnen ook kiezen voor de Duodel of Quatrodel. Dit zijn frikandellenplanken met respectievelijk twee of vier frikandellen naar keuze. Heeft u inmiddels trek gekregen in een overheerlijke frikandel? Bij onze frietwagen zijn we u graag van dienst.

Een nieuwe soort kaaskroket in de maak

Arn Zuyderduin van het Vlaams friethuis van Gogh in het Nederlandse Amersfoort is bezig met de release van een nieuwe snack. Een kaaskroket zoals u die bij de frituurwagen bestelt maar dan anders. Zuyderduin ontdekte namelijk via social media dat zijn volgers erg enthousiast raakten van het idee om een kaaskroket met Cheetos kruimels te paneren. De Cheetos werden door Zuyderduin eerst verpulverd en vervolgens met zijn paneermeel gemengd.

Helaas, de kaaskroket met een korst van chips bleek geen succes. Zo trekken Cheetos vocht aan en daardoor ontstond een zompige korst. Ook bleek de smaak niet zo geweldig te zijn als Zuyderduin aanvankelijk dacht. Toch gaat hij gedreven door. De nieuwe snack wordt tijdens de ontwikkelingsfase geproefd door een kritisch panel. Zo wordt geprobeerd de ultieme kaaskroket te introduceren. Uiteraard kunt u altijd bij onze mobiel frituur terecht voor een evenzo ultieme kroketsensatie.

Erkenning voor de Nederlandse bitterbal

De bitterbal is in Nederland niet alleen bij de frietwagen en bij snackbars verkrijgbaar maar ook in cafés. Deze typisch Nederlandse snacktraktatie is namelijk sterk verbonden met de borrelcultuur in het land. Ook thuis genieten Nederlanders volop van het kleine ronde broertje van de kroket. Dit is dan ook de reden waarom het eten van een bitterbal bij de borrel is toegevoegd aan de lijst van immaterieel erfgoed.

De reden voor de toevoeging was de verbazing van bitterballenkoningin Ilona de Wit. Zij begreep niet dat deze oer-Hollandse traditie nog niet allang op de lijst stond. De Wit is ook verantwoordelijk voor het uitroepen van ‘De dag van de bitterbal’ op 27 maart en heeft tevens een heus kookboek over bitterballen gepubliceerd. Net als in Nederland is de bitterbal ook in menig Belgische fritwagen verkrijgbaar en datzelfde geldt voor snackpunten in Indonesië. In Indonesië zijn het echter wel veelal de Hollandse expats die van deze snacktraktatie genieten.

Nieuwe campagne van Burger King verboden

Fastfoodketen Burger King is teruggefloten vanwege de campagne voor een nieuwe burger, de Rebel Whopper. De ASA, de Advertising Standards Authority, heeft de reclame verboden vanwege de slogan: “100% Whopper. No beef”. Er werd daarbij geadverteerd dat de Rebel Whopper een plantaardige burger is zoals u die ook bij de frituurwagen kunt bestellen. Geschikt voor zowel vegetariërs als veganisten. Volgens de ASA echter, is dit bij de Rebel Whopper niet het geval.

Wat blijkt? De burgers worden bereid op een bakplaat waar ook burgers van vlees op worden gebakken zoals u die bij de mobiel frituur bestelt. Daarnaast zit er tussen de burgers mayonaise met eieren als basis. In hun verweer noemde Burger King dat onderaan de advertentie in kleine letters staat dat deze plantaardige burgers op dezelfde bakplaat worden gemaakt als de vleesvarianten. Verder dat er om mayonaise zonder ei gevraagd kan worden. Het mocht niet baten, de ASA heeft de campagne direct laten stoppen.

De smaak van Japan: Samurai Mac Burgers

In Japan worden net als in de fritwagen regelmatig nieuwe snacks geïntroduceerd. Ook worden nieuwe varianten van bestaande snacks op de markt gebracht. Zo presenteerde McDonald’s in Japan onlangs twee nieuwe Samurai Mac Burgers. Beide burgers representeren elk een eigen samoeraifractie. Ze zijn slechts tijdelijk verkrijgbaar en bevatten de smaak en de spirit van de samoeraikrijger. De slogan waarmee de Japanse burgers geïntroduceerd werden luidt dan ook: de smaak van Japan.

De ene burger heet de Roasted Soy Sauce Style Double Thick Beef. Deze burger bestaat uit een broodje met twee flinke hamburgers, uien, cheddarkaas en saus. De andere burger heet de Roasted Soy Sauce Style Bacon Tomato Thick Beef. Deze burger bestaat uit een broodje met daartussen een dik stuk vlees, uien, witte cheddar, tomaat, bacon, sla en saus. Heeft u trek gekregen in een stevige burger? Bij onze frietwagen kunt u uiteraard ook terecht voor heerlijke hamburgers in diverse varianten.

De ‘Cartonney’: pizzadoos met luikje en draaischijf

Als iemand bij onze mobiel frituur een pizza bestelt, wordt deze meestal meteen opgegeten. Dit is anders als u een pizza laat bezorgen. Deze pizza’s komen in een pizzadoos die u in zijn geheel moet openen om de pizza op te kunnen eten. Dit zorgt ervoor dat de hele pizza snel afkoelt. De Nederlander Ton Kooiman vond hiervoor een oplossing. Hij bedacht een pizzadoos met een luikje ter grootte van een pizzapunt. Daarmee was de uitvinding echter nog niet compleet.

Werking Cartonney pizzadoos met draaischijf

Want als u één pizzapunt heeft opgegeten, hoe pakt u dan de volgende punt zonder dat de pizza koud wordt? Hiervoor is een draaischijf aan de pizzadoos toegevoegd. Daarmee kan de pizza gemakkelijk gedraaid worden zodat u steeds een pizzapunt kunt pakken en de rest van de pizza warm blijft. Het zal u niet verbazen dat de ‘Cartonney’, zoals de pizzadoos heet, inmiddels vele prijzen heeft gewonnen. Eet u liever uw pizza bij de frituurwagen? U bent bij ons van harte welkom.

Nieuwe ingrediënten voor de Western Bacon Cheeseburger

Carl’s Jr. is een Amerikaanse fastfoodketen die ook internationaal steeds populairder wordt. In 1956 opende het bedrijf de eerste twee restaurants in Anaheim en Brea, Californië. Vandaag de dag heeft Carl’s Jr. franchisebedrijven in Australië, Azië, Latijns-Amerika, Canada en uiteraard Amerika zelf. De burgers van Carl’s Jr. behoren, net als in onze fritwagen, tot een van de populairste snacks. Onlangs voegden ze nieuwe ingrediënten toe aan hun Western Bacon Cheeseburger.

Ook de naam van de burger is met deze nieuwe ingrediënten veranderd; de New Spicy Western Bacon Cheeseburger. Wat de nieuwe ingrediënten zijn laat zich dan ook raden. Naast een pittige barbecuesaus en kaassoort bestaat de burger eveneens uit Caliente Jalapeños. Verder worden er reepjes spek en een aantal uienringen toegevoegd. De nieuwe variant kan besteld worden met één, twee of drie patty’s van rundvlees. Loopt het water u al in de mond? Kom dan naar onze frietwagen waar we ook overheerlijke hamburgers serveren.

KFC introduceert ‘Chicken en Donuts’

Na een succesvolle proefperiode afgelopen september introduceert KFC nu overal in Amerika ‘Chicken en Donuts’. Dit is een snackcombinatie van gefrituurde kip die tussen twee donuts geserveerd wordt. Zoals wij ook in onze fritwagen merken zijn kipsnacks zeer geliefd. Dat lijkt nu ook voor combinaties met kipsnacks te gelden. Zo konden eerder al wafels met kipsnacks op veel waardering rekenen. De ‘Chicken en Donuts’ van KFC kunnen hier zeker aan toegevoegd worden.

Er kan bij KFC in Amerika uit twee verschillende varianten ‘Chicken en Donuts’ worden gekozen. De ene variant bestaat uit twee geglazuurde donuts waartussen de kip geplaatst wordt. De andere variant bestaat ook uit kip en donuts, maar hierbij worden ze naast elkaar gepresenteerd. Het is nu nog onbekend of KFC ook buiten Amerika ‘Chicken en Donuts’ aan de menukaart zal toevoegen. Vooralsnog is het een tijdelijke toevoeging aan het menu. Wilt u ondertussen genieten van een lekkere kipsnack? Kom dan naar onze frietwagen.

Drie nieuwe hamburgers bij Kwalitaria in Nederland

De Nederlandse snackbarketen Kwalitaria heeft onlangs maar liefst drie nieuwe hamburgers aan het assortiment toegevoegd. Wel zijn er tegelijkertijd drie hamburgers komen te vervallen: de Tomeato burger, de Oriental burger en de Mrs. Bullette. In plaats daarvan kan er bij de Kwalitaria’s genoten worden van hamburgers met een eigen unieke twist zoals u die ook bij onze mobiel frituur bestelt. Dit zijn de French Delight, The Queen en de Italian Tomeato, een vegetarische variant.

De French Delight is een burger voorzien van bacon, Franse brie, tomaat, rucola en rode uien compote. The Queen bevat malse kipfilet, gehuld in een krokant jasje, met daaraan rode ui, komkommer, tomatenrelish en uienringen toegevoegd. Deze burger vervangt de Mrs. Bullette. Daarnaast is er dan nog een vegetarische burger zoals u die ook bij onze frituurwagen kunt bestellen. De Italian Tomeato burger is voorzien van Parmezaanse kaas, tomaatjes, rucola, groene pesto en truffelmayonaise.

Introductie van een pizza-automaat in Spanje

Het restaurant Pizzorro in Campanillas uit Málaga, Spanje, heeft een primeur te pakken; de eerste pizza-automaat van het land. Van oorsprong komt het idee voor een pizza-automaat uit Frankrijk. Inmiddels zijn er circa 750 pizza-automaten en om de kwaliteit hoeft u het beslist niet te laten. De pizza’s zijn van dezelfde hoge kwaliteit als die bij onze speciale fritwagen en pizzeria’s. Zo ook bij deze nieuwe pizza-automaat in Málaga.

Eigenaar Jean Daniel Hagolle benadrukt dan ook dat de pizza’s dagelijks op ambachtelijke wijze gemaakt worden. Hiervoor worden verse en lokale producten gebruikt. Zodra ze gereed zijn worden ze aan de automaat toegevoegd zodat klanten wanneer ze maar willen een pizza kunnen kopen. De keuze is bovendien, net als in onze frietwagen, veelzijdig. Er zijn maar liefst 12 verschillende pizza’s verkrijgbaar en de kosten liggen tussen € 5,90 en € 8,00. De mogelijkheid bestaat om de pizza thuis af te bakken.

50-jarig jubileum voor de Rolls-Royce onder de kroketten

Hij staat bekend als de Rolls-Royce onder de kroketten: de kalfscroquet van Holtkamp. Dit jaar bestaat hij 50 jaar. Net als de meeste kroketten die u bij de frituurwagen kunt kopen is de kalfscroquet in de loop der jaren steeds verder verfijnd. Toch gebruikt Holtkamp nog steeds dezelfde basis als vijftig jaar geleden. De Holtkamp kalfscroquetten worden op ambachtelijke wijze gemaakt met de beste ingrediënten en volgens traditioneel recept.

De jubilerende kalfscroquet begon vijftig jaar geleden als een typisch Amsterdamse snack. Inmiddels hebben de croquetten heel Nederland veroverd maar daar blijft het niet bij. Ook wereldwijd behoort de Holtkamp kalfscroquet voor velen tot favoriete lekkernij. Van Hong Kong tot de Côte d'Azur: overal geniet men volop van deze lekkere smaaktraktatie. Heeft u inmiddels trek gekregen? Uiteraard kunt u ook bij onze mobiel frituur terecht om van een heerlijke kroket te genieten en evenzo heerlijke verse friet.

Broodjes vervangen voor rijst bij McDonald’s in Japan

In Japan is rijst ongeveer net zo populair als friet in de Belgische en Nederlandse frietwagen. Daarom bedacht McDonald’s in Japan een unieke variant op drie populaire burgers. Deze burgers worden nu voorzien van een rijstbroodje. De standaard buns waar McDonald’s bij ons zo bekend om staat zijn hiermee vervangen. De drie burgers worden daarbij aangeprezen met ‘gohan dekita yo’. Dit betekent zoveel als ‘de rijst is klaar’.

De namen van de drie burgers met rijstbroodje zijn: de Gohan Bacon Lettuce Burger, de Gohan Chicken Filet O’ en de Gohan Teriyaki. Alle drie zijn ze via het Yoru Mac menu verkrijgbaar. Dit menu wordt vanaf 17.00 uur verkocht tot aan sluitingstijd. Ook in Japan zijn er 24-uurs McDonald’s restaurants waardoor de drie burgers soms tot 5.00 uur ‘s ochtends gekocht kunnen worden. Loopt het water u inmiddels in de mond? Bij onze fritwagen kunt u onder andere terecht voor de heerlijkste burgers.

Ben & Jerry’s introduceert: Netflix en Chilll’d IJs

Snacks uit onze fritwagen en ijs hebben in ieder geval één ding gemeen; u kunt er overal heerlijk van genieten. Bijvoorbeeld thuis op de bank voor de televisie. Dat is dan ook precies de reden waarom Ben & Jerry’s samen met Netflix een nieuwe ijssmaak gelanceerd heeft. De naam van deze nieuwe ijssmaak? Netflix & Chilll’d. De basis van deze nieuwe Ben & Jerry’s ijssoort is pindakaas.

Naast pindakaas zijn zoete en zoute krakelingen toegevoegd en o zo heerlijke fudge brownies. Kortom, bent u ijsliefhebber dan heeft deze nieuwe ijssoort altijd een ingrediënt om lekker van te genieten terwijl u kijkt naar uw favoriete Netflix serie. Volgens Ben & Jerry’s zelf kan met deze superchille ijssmaak iedere snack craving gestild worden. Geeft u de voorkeur aan een lekkere warme snack? Kom dan naar onze frietwagen en geniet van ons heerlijke en ruime snackassortiment.

Bijzondere reclame van Burger King

Burger King in Amerika bedacht onlangs een erg bijzondere manier om reclame te maken; een promofilm van hun Whopper die langzaamaan beschimmelt. Erg onsmakelijk zult u denken maar dit is uiteraard niet zonder reden. In Amerika mogen eind 2020 onder andere hamburgers zoals u die bij de mobiel frituur kunt bestellen geen toegevoegde conserveringsmiddelen meer bevatten. En een burger zonder conserveringsmiddelen beschimmelt juist. Vandaar de keuze van de fastfoodketen om voor deze reclame te kiezen.

In de video wordt het beschimmelproces van 34 dagen versneld weergegeven. Op de achtergrond is het toepasselijke nummer ‘What a difference a day makes’ van Dinah Washington te horen. Burger King wil met deze promofilm hun Whopper zonder toegevoegde conserveringsmiddelen in heel Amerika uitrollen. Het is nog niet bekend of en wanneer deze regels ook in Europa gaan gelden. Bijvoorbeeld voor hamburgers en andere snacks die u bij de frituurwagen koopt.

Vegetarische snacks mogen hamburger of frikandel heten

Hoewel het Europees Parlement het omgekeerde advies gaf, mogen snacks zonder vlees van het Nederlands Ministerie van Volksgezondheid bijvoorbeeld hamburger of frikandel heten. Dit publiceerde het ministerie onlangs in een speciaal actieplan. Als snacks in de Nederlandse frietwagen duidelijk geen vlees bevatten mogen ze de benaming schnitzel, burger, frikandel of worst dragen, maar wel op één voorwaarde. Er moet duidelijk worden aangegeven dat het om een vegetarische variant gaat. Het presenteren van onder andere een vegetarische burger is hierdoor toegestaan.

De voorstanders van de gelijke benaming zijn zeer tevreden over dit gepubliceerde actieplan. Zij vinden dat de vleesindustrie niet het alleenrecht moet hebben op deze benamingen. Tegelijkertijd vinden en begrijpen ze ook dat het duidelijk gemaakt moet worden als bijvoorbeeld een hamburger in de fritwagen geen vlees bevat. Sterker nog, de voorstanders beschouwen dit als een pluspunt om meer vegetarische snacks te verkopen waarvan een tegenhanger met vlees bestaat.

De Broodjeshoek presenteert: de ‘Molen van Balen’

Elk jaar bedenkt broodjeszaak De Broodjeshoek uit Balen een nieuwe en verrassende snackcreatie. Zo ook dit jaar. Na onder andere de ‘Toren van Balen’ en de ‘Balense Reus’ werd nu de ‘Molen van Balen’ gepresenteerd. Deze molen heeft een basis van 4 Bicky burgers zoals u die ook bij de mobiel frituur kunt bestellen. Het dak is een boulet en 4 curryworsten vormen de molenwieken. Rondom vindt u twee sausjes, sla en plakjes ei.

Professionele eters kijken altijd uit naar de nieuwste creatie van De Broodjeshoek omdat hier een uitdaging aan verbonden is. Zo ook deze keer. Voor elke seconde die iemand nodig heeft om de ‘Molen van Balen’ op te eten krijgt hij of zij 1 euro. Het is echter zo dat alleen de snelste tijd het geldbedrag wint. Daarbij komt dat de andere tijden niet worden gedeeld door de broodjeszaak. Wilt u op uw gemak een snacksensatie beleven? In onze frituurwagen staan we al voor u klaar.

De allereerste döner kebab drive thru

Nederland krijgt in februari een primeur. Dan wordt namelijk de eerste döner kebab drive thru geopend. Volgens de bedenker Eyyub Uyar is de drive thru uniek in zijn soort. Hij wil de mensen hiermee iets nieuws bieden als alternatief voor de drive thru’s van onder andere McDonald’s, Burger King en Kentucky Fried Chicken. Daar bestelt u friet en snacksoorten die vergelijkbaar zijn met die van de frietwagen maar bij Uyars drive thru staat döner kebab centraal.

Uyar is een ondernemer pur sang en opende tien jaar geleden zijn eerste zaak in Arnhem. Inmiddels is Chico’s Place – zoals zijn bedrijf heet – nog twee vestigingen in Arnhem rijker. De drive thru wordt daarmee zijn vierde vestiging waar hij met trots naar uitziet. Als locatie heeft hij ditmaal voor Duiven gekozen. Hier wordt zijn drive thru straks in een leegstaande koffiezaak op de parkeerplaats van de Makro geopend. Is deze unieke drive thru voor u te ver weg? Geen zorgen, bij onze fritwagen bent u altijd van harte welkom.

Nieuwe menukaart Grizzl voor vleeseter, vegetariër en veganist

Het Amsterdamse hamburgerrestaurant Grizzl wil vleeseters, vegetariërs en veganisten gezamenlijk aan tafel krijgen. Hoe ze dit doen? Door een nieuwe menukaart te introduceren. Voor elke traditionele hamburger die u ook bij de mobiel frituur kunt bestellen hebben ze een vegetarische en veganistische variant aan hun kaart toegevoegd. In 2013 was Grizzl een van de eersten die in hun foodtruck een vegetarische burger introduceerde die nauwelijks van de traditionele burger te onderscheiden was.

Inmiddels is de foodtruck van Grizzl ingeruild voor maar liefst drie locaties in de hoofdstad van Nederland en het plan is om nog verder uit te breiden. Het is de bedoeling dat hun nieuwe ‘Meat the Veggies’-menu daarbij helpt. Zo staat bijvoorbeeld ‘The Big Hibernation’ op hun menukaart samen met ‘The Vegan Hibernation’. ‘The Big Hibernation’ bestaat uit een traditionele burger, zoals in onze frituurwagen, met daarbij bacon, cheddar, gegrilde uien en Grizzl-saus. De veganistische variant bestaat uit een vegan pea patty, vegan bacon en vegan cheddar.

Stroopwafels en kroketten populair bij Nederlandse emigranten

Onderzoek heeft uitgewezen dat geëmigreerde Nederlanders vasthouden aan snacks waarvan ze ook in eigen land genoten. Een uitgelezen voorbeeld hiervan zijn kroketten die ze in Nederland onder andere bij de frietwagen bestelden. Daarnaast zijn ook stroopwafels zeer in trek bij de geëmigreerde Nederlander. Datzelfde geldt voor veel geëmigreerde Vlamingen. Het onderzoek werd gehouden onder 7000 Vlamingen en Nederlanders die naar 130 verschillende landen emigreerden.

In deze 130 landen is ongetwijfeld een fritwagen te vinden, maar niet met de snacks zoals ze in België en Nederland worden geserveerd. Daarom houden de emigranten elkaar onderling op de hoogte via onlinekanalen. Daarop wordt informatie met elkaar gedeeld over waar typische Nederlandse snacks te koop zijn. Via deze zelfde onlinekanalen worden ook recepten uitgewisseld. Bijvoorbeeld hoe men oliebollen moet bakken of zelf stroopwafels kan maken. Daarnaast zijn er in veel van deze 130 landen zogeheten heimweewinkels opgericht waar de geliefde snacks verkocht worden.

Robin Hood of Nuggets

Een medewerker van McDonald’s in Canada heeft een opvallende bijnaam gekregen: Robin Hood of Nuggets. Onlangs bekende Cody Bondarchuk, zoals de medewerker heet, dat hij bijna altijd een extra nugget toevoegde aan elke portie nuggets van 10 stuks. De nuggets die u ook bij de mobiel frituur kunt bestellen zorgden zo voor een extra vreugdemomentje bij de klanten. Cody deed zijn bekentenis op Twitter en kreeg al vrij snel deze opvallende bijnaam.

Zijn reden voor het toevoegen van de extra gratis nugget was dat hij de klanten graag een geluksmomentje wilde geven. Of dit ook lukte zag hij op dat moment zelf niet. Hij werkte indertijd namelijk bij de drive-thru van de bekende fastfoodketen. Inmiddels is het hem door zijn Twitter bericht wel duidelijk wat zijn gebaar teweeg heeft gebracht. Heeft u door dit verhaal trek gekregen in overheerlijke nuggets? Wij verwelkomen u graag bij onze frituurwagen.

Krokettenbistro

In het Nederlandse dorp Nieuw-Weerdinge stoppen Rien (66) en Edel (62) met hun cafetaria. Niet om met pensioen te gaan, maar om er een speciaalzaak van te maken. En wat voor speciaalzaak; een heuse krokettenbistro. Zoals velen bij de fritwagen hebben Rien en Edel in de loop der jaren een passie voor kroketten ontwikkeld. Gedurende hun laatste werkzame jaren willen zij dan ook het mooiste uit deze passie halen en zo ontstond het idee voor een krokettenbistro.

Rien en Edel maken sinds jaar en dag hun eigen snacks. Onder de naam KrokettenKunst produceren ze inmiddels ook voor de horeca. Hier zitten kroketten tussen die u ook bij de frietwagen kunt bestellen maar de meeste kroketten zijn unieke ambachtelijke varianten. Zo behoort onder andere het wildpalet tot hun assortiment. Dit palet bestaat uit vijf minikroketjes met de naam ‘Hunebedjes’. De vulling is van ree, hert en gans. Daar worden dan rode wijnsaus en smakelijke gebakken paddenstoeltjes aan toegevoegd.

Snacks eten om sneller beter te worden

Het klinkt misschien ongelooflijk maar toch is het echt waar: als u ziek bent kunt u het beste snacks eten om sneller beter te worden. Dat stelt tenminste professor Elisabeth De Waele van het Universitair Ziekenhuis in Brussel. In plaats van fruit of groente te eten kunt u het beste een snack halen bij de mobiel frituur als u ziek bent. Hoe dit zo komt? Dit heeft met ondervoeding te maken.

De Waele licht dit principe toe in een video. Daarin noemt ze dat iemand die ziek is vaak te weinig voeding binnenkrijgt. Dit zorgt ervoor dat het ziekbed langer is. Bij ontstekingen en/of koorts verandert de stofwisseling. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken helpt het om anders te eten. Een hamburger die u bij de frituurwagen bestelt bijvoorbeeld, zit vol met eiwitten, vetten en suikers. Dit in tegenstelling tot een salade, een beschuitje of brood. Hiermee worden te weinig reserves aangevuld.
Bij De Honger Stiller kunnen wij aan al uw wensen voldoen. Neem voor bijzondere of speciale wensen contact met ons op per e-mail of telefoon.

KLIK HIER VOOR EXTRA MEER INFORMATIE!