Nieuws

De populairste snacks van dit moment

Benieuwd naar wat vandaag de dag de populairste snacks zijn? Snacks die u doorgaans altijd in een mobiel frituur kunt bestellen? Met stip bovenaan staat de frikandel, ook bekend als curryworst in België. Deze snack is zeer geliefd bij ontzettend veel mensen, of het nu om een ‘gewoon exemplaar’ gaat of om de speciale variant. Misschien komt het doordat u de frikandel of curryworst op zoveel verschillende manieren kunt bereiden.

Snacks die daarnaast ook vaak gekozen worden in de frituurwagen zijn de Bicky Burger, de saté brochette, boulet, stoofvlees en de viandel. Ook de berepoot doet het zowel in België als Nederland ontzettend goed, evenals de Mexicano en de kipcorn. Vooral in Nederland kunnen mensen geen genoeg krijgen van bitterballen en wordt de Sitostick met name in België vaak gekozen. Deze snack bestaat uit kalkoenvlees op een spies en heeft een heerlijke krokante buitenkant.

Friet met een heerlijke twist

Als u op zoek bent naar friet met een heerlijke twist, dan is de keuze tegenwoordig zeer divers. In menig fritwagen komt u bijvoorbeeld Mexicaanse frietjes tegen. Dit zijn frietjes die gecombineerd geserveerd worden met avocado, bosui en tomaat. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar het is o, zo lekker. Datzelfde geldt voor het patatje pizza, waarbij u zelf bepaalt welke ingrediënten moeten worden toegevoegd. Salami, paprika, cherrytomaatjes, noem maar op.

Eveneens verkrijgbaar: knoflook-chili frietjes. Ideaal voor bij het mooie weer. Dit is dan ook een snackgerecht dat het heel goed doet bij barbecues, maar ook bij minder goed weer zijn ze erg lekker. Bij dit recept worden frietjes gecombineerd met een kipburger – al dan niet zelfgemaakt – ui, komkommer en verse sla. Houdt u ervan om zelf een frietgerecht te maken? Dan zijn lentefrietjes uit de oven zeker de moeite waard. Dit zijn gekruide frietjes met bosui en cheddarkaas en een rood pepertje naar smaak toegevoegd. Echter, voor een ouderwets lekkere portie friet bent u bij onze frietwagen natuurlijk aan het juiste adres.

Winnaar van het ‘Lekkerste frietje met topping’

Tijdens de Horecava heeft Arn Zuyderduin de wedstrijd gewonnen die het ‘Lekkerste frietje met topping’ als titel heeft. Dit is dan ook precies wat de eigenaar van het Vlaams friteshuis van Gogh uit Amersfoort heeft gemaakt. De jury oordeelde dat niet alleen de topping een uitstekende smaak en uitvoering had, maar dat ook de friet perfect was en erg lekker was gebakken. Het was voor het eerst dat deze wedstrijd op de Horecava georganiseerd werd.

Zuyderduin heeft voor zijn friet Agria aardappels gebruikt. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor het maken van friet. Daardoor kan men friet van de Agria aardappel ook bestellen in menig frietwagen waarvan de eigenaar zelf de friet maakt. Voor de topping had Zuyderdam Limburgs zoervleisch gekozen, dat hij met scharrelrundvlees, kruidnagel, appelstroop, azijn en kruidkoek had gemaakt. Verder had hij drie wildbitterballen toegevoegd, afkomstig van Veluws zwijn. Als finishing touch gebruikte hij ingemaakte groenten en heerlijke, Vlaamse mayonaise.

Ambachtelijk friet wordt steeds populairder

Er is een nieuwe trend in de wereld van de mobiel frituur waarbij steeds vaker alleen ambachtelijk friet geserveerd wordt. Deze trend is al enige tijd geleden ingezet en hier lijkt bij lange na geen einde aan te komen. Integendeel, ook het aantal speciaalzaken dat zich alleen op de verkoop van ambachtelijk friet richt, groeit onverminderd sterk door. Daarbij is het dus ontzettend belangrijk dat een horecaondernemer zich continu blijft onderscheiden van zijn of haar concurrentie.

Om bijvoorbeeld een frituurwagen onderscheidend te laten zijn, wordt een aantal tips gegeven. Zo kan men er bij het serveren van ambachtelijk friet voor kiezen om de schil om de frietaardappels te laten zitten. Er zit veel smaak aan de schil van de frietaardappel, waardoor een ambachtelijk frietje zoeter en voller wordt. Ook is het gezonder om de schil erom te laten zitten. In de schil zitten namelijk meer vezels, kalium en vitamine C.

Hoe men zich met friet kan onderscheiden

Verse friet is ook binnen het assortiment van een mobiel frituur nog steeds de belangrijkste pijler. Het is een samenspel van verschillende factoren om hierin onderscheidend te zijn. Boven alles staat natuurlijk kwaliteit en de continuïteit hierin. Ook moet het frituurvet op tijd ververst worden en de friet vervolgens goed uitgeschud. Bovendien is het belangrijk dat alle medewerkers op gelijke wijze de friet bakken en datzelfde geldt voor het hanteren van de portiegroottes.

Daarnaast zijn er nog meer factoren om onderscheidend te zijn. Een ondernemer kan bijvoorbeeld zelf de aardappelen snijden om zo een echt ambachtelijk product te presenteren. Verder kan men zich ook met de presentatie van de friet onderscheiden door bijvoorbeeld een speciale puntzak te creëren. Omdat toppings momenteel helemaal hot zijn, kan ook creativiteit hierin een onderscheidende rol spelen. Dit kan bijvoorbeeld door een eigen unieke saus te ontwikkelen waarover klanten erg enthousiast zijn. Deze unieke sauzen zijn ook in menig frituurwagen verkrijgbaar.

High friet erg populair

Ondanks dat het al een paar jaartjes bestaat, is de “High Friet” nu ineens heel populair. De “High friet” gaat momenteel het hele internet over en is daardoor immens populair. Zoals de naam al zegt, is het een soort van high tea maar dan met verschillende soorten friet, kleine snacks en diverse sauzen. Maar ook met gezonde salades, in plaats van de welbekende scones, cupcakes en verse thee. Het is nog niet overal te boeken, maar steeds meer restaurants en eetcafés haken in op deze trend en voeren een vergelijkbaar concept door.

Zoals aangegeven bestaat het concept al even, maar gaat nu ineens viral op social media. Menig frituurwagen pakt deze trend op en zet een eigen variant van de high friet op de kaart. Wil je geen high friet boeken, maar zelf organiseren? Dan is het natuurlijk mogelijk om alle losse gerechten te halen in onze mobiel frituur en als high friet te presenteren bij je thuis.

Zeep met de geur van frieten

In Amerika is er een fastfoodketen die een zeep heeft ontwikkeld met een bepaald aroma waardoor je na gebruik naar friet ruikt. De naam van het zeepje is heel toepasselijk, namelijk “Eau de French Fry”. Het zeepje zit in een normaal uitziend doosje, maar de geur is dus wel een beetje anders dan anders. Wanneer je je handen wast met deze zeep dan ruik je niet naar lavendel, maar naar frietjes. Het lijkt een vreemde combinatie maar Kentucky Fried Chicken kwam eerder al met een geurkaars met de geur van jus en een andere fastfoodketen bracht een geurkaars met de geur van vleeslucht op de markt.

De zeepjes zijn in ieder geval wel populair, want deze zijn inmiddels al uitverkocht en niet meer verkrijgbaar in de mobiel frituur van de fastfoodketen. Of er een nieuwe zending komt is nog niet bekend. Het is ook nog niet bekend of deze op meer plaatsen dan alleen bij deze frituurwagen verkrijgbaar zal zijn.

Steeds meer hybride vlees op de markt

Je zult het steeds vaker tegen gaan komen; hybride vlees. Dit is vlees waaraan bijvoorbeeld witte bonen, rijst of groenten wordt toegevoegd waardoor vleesproducten, zoals een hamburger, niet uit alleen vlees bestaat. Hierdoor wordt er goed ingespeeld op de wens van de consument om minder vlees te gaan eten. Iedere hamburger bevat dan zo'n 10 procent minder vlees, maar heeft desondanks toch dezelfde smaak, structuur en sappigheid als een hamburger van een frituurwagen die uit 100% vlees bestaat.

Volgens velen is hybride vlees een uitkomst voor mensen die graag structureel minder vlees willen gaan eten. Een hamburger van 100% rundvlees is iets waar mensen aan gewend zijn en dus blijven eten, terwijl er nu een goed alternatief is. Nog lang niet alle frituurwagens hebben hybride vlees in hun assortiment, maar de kans bestaat dat dit wel gaat gebeuren in de nabije toekomst. Wanneer je nu een hybride hamburger wilt eten, dan kan deze bij verschillende slagerijen gekocht worden. Wil je toch liever een hamburger van 100% vlees, dan ben je uiteraard van harte welkom in onze mobiel frituur.

Belgische frieten steeds vaker aanwezig in Mexico

België is op dit moment de grootste exporteur van diepvriesaardappelproducten ter wereld. Het aandeel dat geëxporteerd wordt naar Mexico wordt ook steeds groter. Op dit moment is België de derde invoerder van friet uit de diepvries dat in menig mobiel frituur in Noord-Amerika verkocht wordt. De export steeg vorig jaar met maar liefst 282%, wat neerkomt op 10.000 ton. België ziet kans nog verder uit te breiden nu het NAFTA akkoord begin 2020 wordt vervangen door het USMCE akkoord. Dit akkoord geeft echter nog een onduidelijk beeld over de handelsrelatie tussen de VS en Mexico. Belgapom is tevens bezig met een onderzoek naar de mogelijkheden om verse aardappelen naar Mexico te exporteren.

Dit alles is nodig om de Mexicaanse consument kennis te laten maken met de echte 'papas fritas Belgas'. De aardappelen uit België zijn uitermate geschikt voor het streetfood dat klaargemaakt wordt in menig frituurwagen in Mexico. De daad werd direct bij het woord gevoegd tijdens het persevent, want er werden Belgische frietzakken uitgedeeld. Deze frieten werden geserveerd met Mexicaanse chipotle saus, wat goed in de smaak viel bij de bezoekers. De Belgische friet werd ook geserveerd op het Sabores de Belgica event, welke gehouden werd in Mexico Stad. Deze viel hier ook goed in de smaak, dus de kans is groot dat er straks meer Belgische frieten in de frietwagens in Mexico verkrijgbaar zullen zijn.

Ideaal voor de zomer; combinatie van ijs en fastfood

Steeds vaker komen er filmpjes en foto's voorbij waarop rolletjes ijs gemaakt worden met verschillende smaken en varianten. Omdat dit ontzettend populair aan het worden is, komen er ook steeds meer filmpjes online hoe je deze rolletjes thuis kunt maken. Echter zijn sommige filmpjes net iets anders dan normaal, want in plaats van Kinder Bueno's en Oreo's worden er producten gebruikt die je kunt krijgen in een frietwagen of mobiel frituur.

Deze combinatie wordt mogelijk gemaakt dankzij een speciaal poeder. Door het toevoegen van dit speciale poeder, dat je aanmaakt met melk, kun je ijs maken met friet of burgers. De formule dient toegevoegd te worden aan bijvoorbeeld de friet waarna je deze fijnhakt tot een zeer fijne constitentie. Deze kun je met je eigen kookgereedschap verwerken tot een ijsrolletje. Of de smaak van deze ijsrolletjes ook echt lekker is? Daar kunnen we alleen achter komen door het zelf te proberen. De filmpjes trekken in ieder geval veel bezoekers op het internet. Dus wanneer je een keer iets anders wilt proberen, is het wellicht de moeite waard.

Steeds vaker friet zoals vroeger

Een portie patat is nog immer de Nationale trots van België. Echter, bij een mobiel frituur kun je tegenwoordig vaak alleen nog maar diepvriesproducten bestellen. Veel mensen vinden dat dit anders moet en de artisanale frituur komt daarom steeds vaker terug. De Nederlandse topkok Sergio Herman heeft bijvoorbeeld de luxefrituren geopend, waarbij friet alle eer krijgt die het verdient en vers gesneden en gebakken wordt. Steeds vaker duiken deze hippe frietwagens op en kun je op steeds meer plekken biologische en verse frieten bestellen.

Steeds meer mensen willen friet van een frituurwagen die smaakt zoals oma deze vroeger maakte. Gelukkig zijn er steeds vaker frietwagens die op deze manier hun frieten klaarmaken. Zelf gesneden en versgebakken. Soms zelfs nog in de schil en biologisch. Ook de sauzen en de snacks zijn dan vaak zelfgemaakt. Ook veganisten kunnen op steeds meer plaatsen terecht. Deze beweging wordt steeds belangrijker in de maatschappij en wordt dus ook steeds vaker door frituurwagens in acht genomen. Je hoeft dus niet per se zelf te bakken om versgebakken friet te krijgen.

Vegetarische burger die ruikt en smaakt naar vlees

Steeds meer mensen worden vegetariër of gaan bewuster om met de keuze voor welk vlees ze kiezen. Ieder jaar stijgt het aantal mensen dat minder vlees consumeert en deze lijn zal voorlopig nog even doorzetten. Een Belgische hamburgerketen vond het tijd om hier op in te haken en ontwikkelde een plantaardige burger. Vaak valt de smaak van dergelijke producten wat tegen, maar met deze burger wil dit bedrijf aantonen dat dit niet het geval hoeft te zijn.

De burger bestaat uitsluitend uit plantaardige ingrediënten, maar dit doet geen afbreuk aan de smaak en geur. De burger ruikt en smaakt namelijk als een klassieke burger van rundsvlees, zoals je deze in een restaurant of frituurwagen kunt kopen. Doordat er bietensap in de burger is verwerkt, “bloedt” de burger zelfs een beetje, waardoor je het echte burger gevoel krijgt. Deze plantaardige hamburger is niet alleen gezonder, maar ook duurzamer, want deze burger verbruikt 99% minder water, heeft 93% minder grond nodig, stoot 90% minder gassen uit en verbruikt 46% minder energie dan de normale hamburger van echt rundvlees. Wanneer deze burger in een frietwagen verkrijgbaar wordt, is nog niet bekend. Het zal echter niet lang duren voor deze zijn opmars gaat maken.

Iedereen mag een hamburger “Big Mac” noemen

De naam Big Mac mag nu door ieder Europees bedrijf dat hamburgers bakt gebruikt gaan worden. De fastfoodketen heeft het alleenrecht op de bekende naam in Europa verloren. Dit betekent dat elke frietwagen die hamburgers bakt deze naam vrij mag gebruiken. Een bedrijf uit Ierland had een verzoek ingediend om deze naam te mogen gebruiken en heeft hiervoor toestemming gekregen van de EUIPO (Europees Bureau voor Intellectuele Eigendom).

De fastfoodketen kon niet genoeg aantonen dat ze in de afgelopen vijf jaar werkelijk gebruik hebben gemaakt van hun merknaam. Uiteraard zijn zij het niet eens met de uitspraak en gaan in hoger beroep. Wanneer ze deze zaak verliezen, dan kan de naam Big Mac dus vrij gebruikt worden en naar alle waarschijnlijkheid zal menig frituurwagen hier gebruik van gaan maken.

Avocadofriet voor de horeca en particulieren

The Avocado Show brengt, in samenwerking met Salud, avocadofriet op de markt. Deze lekkernij zal het naar verwachting goed doen bij menig frietwagen en restaurant, maar ook zeker bij particulieren. De frieten zijn in een paar minuten klaar te maken in de frituur en hebben dan een heerlijk krokant korstje. Ze zijn vooral goed te combineren met mango- of truffeldip, maar kunnen uiteraard ook op andere manieren gegeten worden. Vanaf maart is de gezonde, diepgevroren avocadofriet in zakken te bestellen via Salud en worden aangeboden aan zowel de frituurwagen, restaurants als aan particulieren.

Het bedrijf heeft lang nagedacht over het volgende product wat ze op de markt zouden brengen. Uiteindelijk is besloten om de avocado fanbase samen te voegen met de friet fanbase en met avocadofriet de markt op te gaan. De eerste frieten werden gemaakt en werden getest in een restaurant. In eerste instantie stond de friet niet op de kaart, maar werd het aan tafel als specialiteit aanbevolen door de medewerkers. Omdat 48 procent van de gasten het wilde uitproberen, is besloten het op de markt te brengen. Wellicht slaat deze lekkernij zo goed aan dat de avocadofriet binnenkort ook in menig mobiel frituur te koop is.

Lekkerste hamburger van Nederland

Ieder jaar wordt op de Horecava de lekkerste hamburger van Nederland gekozen. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lekkerste Wedstrijden. Ook dit jaar werd de wedstrijd georganiseerd en werd de prijs voor de 3e keer in de wacht gesleept door Laurentz Craane. In 2016 en 2018 sleepte hij deze prijs ook al in de wacht en ook nu heeft hij de jury weer verrast. Dit kwam onder andere door het gebruik van groenten in plaats van het traditionele blaadje sla en schijfje tomaat. Daarnaast bevatte de hamburger ook pulled pork en een ingelegde augurk in mangozuur als dressing. Volgens de jury een unieke combinatie. Deze hamburger zul je echter niet snel bij een frietwagen tegenkomen.

De wedstrijd wordt al sinds 1984 jaarlijks gehouden op de vakbeurs en is bedoeld voor professionals die werken bij hamburgerzaken of een mobiel frituur. Wanneer je aan de wedstrijd deelneemt, moet je op het podium binnen 8 minuten 5 identieke hamburgers klaarmaken en de jury verrassen met uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling, maar ook inkoopprijs en uiteraard de originaliteit. Het voornemen is om deze wedstrijd volgend jaar weer te houden tijdens de vakbeurs.

Spaanse friet naar Australië

Vanuit Galicië, Spanje, wordt veel geëxporteerd naar Australië. De grootste boost komt door de auto-industrie, maar in 2018 is daar nog een product aan toegevoegd, namelijk diepvries friet. Door toevoeging van dit exportproduct zal de economische gezondheid van dit gebied nog verder vooruitgaan.

Eén van de populairst merken uit dit Spaanse gebied heeft onlangs voor het eerst friet geëxporteerd naar Australië, alwaar deze friet in menig mobiel frituur verkocht zal gaan worden. De eerste zending was zo populair dat deze binnen 3 weken in iedere frituurwagen uitverkocht was. De tweede bestelling is direct geplaatst en reeds onderweg. De friet wordt naar Australië geëxporteerd dankzij een bedrijf dat gespecialiseerd is in Spaanse producten. Dot bedrijf heeft het productaanbod weten uit te breiden met de frieten uit Galicië.

Nieuwe ontwikkeling in het bezorgen van friet

Thuisbezorging in de foodsector wordt steeds populairder. De markt voor de thuisbezorging is het snelst groeiend in de foodmarkt. Volgens onderzoek zal deze stijging tot 2025 door blijven zetten. Friet is een belangrijk onderdeel van alle gerechten die thuisbezorgd kunnen worden. Het is dus belangrijk dat friet niet koud en slap bezorgd wordt bij mensen thuis. Vaak wordt friet daarom nog steeds bij een mobiel frituur gehaald, zodat deze vers en knapperig is.

Er is nu een nieuw bezorgconcept waarvoor de friet speciaal ontwikkeld is. Niet alleen de friet maar ook de verpakking is uniek waardoor de friet 20 minuten lang warm en knapperig blijft. Op deze manier kan een frituurwagen ook de optie voor thuisbezorging hanteren met garantie dat de friet vers blijft. De friet is voorzien van een dun laagje zetmeel wat ervoor zorgt dat de friet langer warm blijft. De verpakking heeft een betere ventilatie en vrijgekomen vocht kan ontsnappen uit de verpakking zonder dat de friet afkoelt. Wilt u zeker zijn van verse en versgebakken friet, dan bent u altijd welkom bij onze frietwagen.

Vegetarische keuze voor kinderen

Tegenwoordig zijn mensen zich veel meer bewust van wat ze eten. Hierdoor zijn er steeds meer mensen die bijvoorbeeld vegetarisch gaan eten. Vooral in het begin van het nieuwe jaar is vegetarisch eten populair. Niet alleen volwassenen zijn ermee bezig, maar ook steeds vaker willen kinderen vegetarisch eten. Bijvoorbeeld een vegetarische snack van de frietwagen. McDonald's speelt hier handig op in, want men komt met een vegetarische versie van de Happy Meal bij restaurants in Groot-Brittanië.

Vegetarische Happy Meal

De traditionele Happy Meals met kipnuggets of een hamburger blijven gewoon bestaan, maar de versie met een wrap met vleesvervanger wordt ook aan het menu toegevoegd. In de wrap zitten erwten, tomaten, broodkruim, pesto en zongedroogde tomaten. Voorlopig is de wrap nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar wellicht zal deze later nog toegevoegd worden aan het menu. Eerder zijn al 2 burgers toegevoegd aan het volwassenen menu, dus wellicht volgt er binnenkort ook een variant voor kinderen. Waarschijnlijk zal ook menig mobiel frituur volgen door vegetarische snacks in het assortiment op te nemen.
Bij De Honger Stiller kunnen wij aan al uw wensen voldoen. Neem voor bijzondere of speciale wensen contact met ons op per e-mail of telefoon.

KLIK HIER VOOR EXTRA MEER INFORMATIE!