Nieuws

Wat gebeurt er met aardappelstukjes die te klein zijn voor frietjes?

Daar heeft de West-Vlaamse friet- en aardappelenproducent Agristo wel ideeën over. Grote kans dat jij hun friet wel eens eet bij het mobiel frituur of bij de frituurwagen. Alleen niet alle stukjes aardappel kunnen voor friet gebruikt worden. Sommige stukjes zijn bijvoorbeeld te klein. Maar weggooien is natuurlijk zonde! Daarom start Agristo met de aardappelvlokkenlijn. Met deze vlokken kan dan bijvoorbeeld weer chips of puree gemaakt worden.

Tot nu toe ging er wel 30.000 kilo aardappelen per jaar verloren. Dit werd nog wel gebruikt als veevoer. Maar Agristo wil juist maximaal gebruikmaken van de aardappelproductie voor menselijke consumptie. Door hun lancering van aardappelvlokken zetten zij een stap in de goede richting tegen voedselverspilling.

Geniet van een high friet met je vrienden

Een high friet, hoor je dat nu goed? Jazeker. Voor iedereen die wel eens genoeg heeft gehad van de standaard high tea, high wine of high cocktail heeft een restaurant in Noord-Brabant (Nederland) de high friet geïntroduceerd. Tijdens de high friet krijg je vijf soorten friet voorgeschoteld, maar dat is niet het enige. Ook krijg je verschillende snacks geserveerd. Hierbij drink je een heerlijk koud biertje, of een lekker colaatje natuurlijk!

De vraag is of de high friet echt aanslaat of dat mensen hier niet op zitten te wachten. Dit zal de tijd moeten uitwijzen. Zou jij bij je favoriete fritwagen of frietwagen een heerlijke high friet bestellen met je maten? Of lijkt het je helemaal niets?

Patatje oorlog?

In Nederland is het misschien wel een van de bekendste en populairste manieren om je frietje te bestellen bij de mobiel frituur of bij de frituurwagen: een patatje oorlog. Je krijgt je friet dan geserveerd met mayonaise, pindasaus en uitjes erbovenop. In Vlaanderen is het helemaal niet zo vanzelfsprekend om je friet met pindasaus te bestellen. Wie doet dat nou? In Nederland is het echter de normaalste zaak van de wereld om je friet met pindasaus te eten.

Maar vanwaar dan de naam ‘patatje oorlog’? Het heeft eigenlijk niets te maken met een echte oorlog, maar het is meer een soort spreektaal. Het is namelijk oorlog op je bord, een enorme rommel. Vandaar de naam ‘patatje oorlog’. Mocht je het eens willen proberen, in Nederland weten ze precies wat je bedoelt als je dit bestelt. En het is zeker de moeite waard om eens te proberen.

3 onverwachts goede momenten om friet te eten

Iedereen haalt wel eens een frietje bij de frietwagen voor een verjaardag of tijdens een evenement. Maar er zijn ook onverwachte momenten waarop een frietje van de fritwagen extra goed smaakt.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een portie friet na je sportwedstrijd? Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar na het sporten bestellen veel teams voor de derde helft een frietje. Het is gezellig om met elkaar te eten en drinken en het smaakt extra lekker na het sporten.

Ook ’s nachts na het uitgaan in een club smaakt een frietje met mayo heerlijk. Want wat is er nu beter dan een vette hap na het uitgaan?

Het laatste onverwachte moment waarop een frietje heerlijk smaakt, is in je lunchpauze van werk. Als je ’s ochtends heel hard gewerkt hebt, ben je toe aan wat ontspanning. Maak een wandeling door de zon naar de frietwagen en geniet daar van een heerlijk frietje. Dan kun je er ’s middags weer met frisse zin tegenaan.

Interessante cijfers over friet

Weet jij hoeveel friet de gemiddelde Belg ieder jaar eet? Dan vraag je je wellicht af of jij daarboven of onder zit. Sowieso gaat 95% van de Vlamingen minimaal een keer per jaar naar de mobiel frituur of naar de frituurwagen. 85% van de Vlamingen eet zelfs minimaal een keer per maand een portie friet en 60% eet zelfs wekelijks de heerlijkste frieten. Per jaar komt dit in totaal neer op 40 tot 50 porties friet. Een portie friet staat ongeveer gelijk aan 200 gram. Per jaar eet een Vlaming dus ongeveer 9 kilo friet. Ongelofelijk hè?

Hiermee staat België wereldwijd op de vierde plaats van hoeveel friet er ieder jaar wordt gegeten. Dit is echter gemeten aan de hand van de aardappelexport en is dus niet per persoon gerekend. De landen die boven ons staan zijn echter veel groter, dus per persoon eten de Vlamingen hoogstwaarschijnlijk wereldwijd de meeste friet per persoon.

Friet van groente in plaats van aardappel?

Wat zou jij doen als je een frietje bij de fritwagen bestelt, maar je krijgt opeens groentefrietjes op je bord of in je bakje? Bij de McDonald’s in Frankrijk is dit geen ‘wat als’, maar is dit deze maand werkelijkheid. Nadat ze de papieren bakjes daar al hebben vervangen voor herbruikbare bakjes, veranderen ze nu ook hun typische Franse frietjes naar groentefrietjes. Deze zijn gemaakt van wortels, bietjes en pastinaak. Zou jij dit erg vinden als jouw favoriete frietwagen deze verandering zou maken?

Opvallend genoeg kunnen de Franse klanten de groentefriet wel waarderen en zijn ze er zeer over te spreken. Zo vinden ze de afwisseling wel eens leuk. Wel is de kans groot dat ze over een maand toch weer reikhalzend uitkijken naar de ‘echte’ Franse friet.

Iedere week friet eten, is dat ongezond?

Dat frietje dat je iedere week bij de mobiel frituur haalt, kan dat nou kwaad voor je gezondheid? Je vraagt je wellicht af of het ongezond is om iedere week friet te eten. Gelukkig hebben we goed nieuws voor je. Het eten van friet op zichzelf is niet zo ongezond. Gooi er niet te veel zout op en vervang het voor je portie aardappelen. Als je de friet eens per week onderdeel van je maaltijd maakt, dan is het niet zo ongezond. Als je alleen een frietje met een snack eet, zonder groente of andere goede voedingsstoffen van de schijf van vijf, dan is het een ander verhaal. Let ook zeker op de sauzen, want die zorgen ervoor dat er flink wat calorieën aan je maaltijd worden toegevoegd. Als je toch graag saus bij je frietje uit de frituurwagen eet, kies dan voor een rode saus in plaats van voor mayonaise of satésaus.

Prijs aardappels is hard gestegen

Vind jij ook dat friet zo ongelofelijk veel duurder is geworden de afgelopen jaren? Het klopt inderdaad dat de prijs van een frietje bij de fritwagen enorm is gestegen. Maar wist jij dat de prijzen eigenlijk nog veel meer hadden moeten stijgen?

De prijzen van aardappels zijn namelijk de afgelopen jaren bijna verdubbeld. Ook hebben we al eerder geschreven dat de prijzen van energie en gas heel erg omhoog zijn gegaan. Als je al deze zaken bij elkaar optelt, zou de prijs van friet sowieso meer dan verdubbeld moeten worden om dezelfde winst te blijven maken. Maar wat blijkt? De prijs van een gemiddeld frietje is slechts 20% gestegen in de afgelopen anderhalf jaar. Eigenaren van frietwagens zijn namelijk erg voorzichtig omdat ze bang zijn dat klanten anders wegblijven.

Kaviaar op je friet?

Ieder jaar wordt een voorspelling gedaan voor de nieuwe trends in de horeca. Ook jouw favoriete frituurwagen maakt onderdeel van uit van deze voorspelling. Maar wat zeggen de experts? En dan zijn we natuurlijk vooral benieuwd wat ze zeggen over friet!

Wat in ieder geval opvallend is, is dat de vraag naar luxeproducten meer toeneemt. Wat dacht je bijvoorbeeld van kaviaar? Dit was altijd een luxeproduct dat je alleen in sterrenrestaurants kon terugvinden, maar tegenwoordig vind je het overal. Sommige mensen doen zelfs kaviaar op hun friet. Of je kaviaar ook op je friet bij de mobiel frituur kunt gaan bestellen, dat blijft natuurlijk de vraag. Het zou ook goed kunnen dat deze delicatesse alleen iets voor in restaurants blijft.

Herbruikbaar servies McDonalds nog geen succes

Vorige keer las je over het herbruikbare servies dat de McDonalds in Frankrijk heeft geïntroduceerd. Als dit een succes zou zijn, zouden veel landen hier in hun frietwagens een voorbeeld aan kunnen nemen, ook met name vanwege de plasticvermindering die de EU wil doorvoeren.

Helaas lijkt het herbruikbare servies nog geen succes te zijn. Er wordt namelijk enorm veel gestolen. Het lijkt een waar ‘collectors item’ te worden om McDonalds servies in je huis te hebben. Aan de andere kant zou het ook kunnen dat mensen het per ongeluk meenemen. Dit kan omdat ze gewend zijn om bijvoorbeeld als hun eten op is hun McFlurry in de auto op te eten. Omdat je dan wel hebt aangegeven je bestelling binnen op te eten, krijg je deze dan wel in een afwasbaar bakje.

Kortom: tot nu toe zijn de herbruikbare frietverpakkingen nog geen succes. Voorlopig is de kans dus klein dat we deze terugzien in een Vlaamse fritwagen.

Zijn afwasbare frietbakjes de toekomst?

De bekende fastfoodketen McDonalds introduceert in Frankrijk voor het eerst afwasbare frietbakjes. Dit zijn harde plastic frietbakjes die je aan het einde van je maaltijd weer inlevert. Vervolgens worden de bakjes afgewassen en hergebruikt voor een volgende klant. Dit geldt natuurlijk alleen wanneer klanten in het restaurant zelf eten en moet zorgen voor een enorme vermindering van het afvalgebruik.

Als je in België bij de mobiel frituur een frietje bestelt, krijg je deze vaak in een papieren puntzak. Als je je frietje echter toch in de buurt van de frituurwagen opeet, dan zou deze manier van het verminderen van plastic gebruik ook voor ons erg functioneel kunnen zijn. Het nadeel is natuurlijk wel dat deze oplossing niet werkt als je je frietje niet in het restaurant zelf wilt opeten.




Bij De Honger Stiller kunnen wij aan al uw wensen voldoen. Neem voor bijzondere of speciale wensen contact met ons op per e-mail of telefoon.

KLIK HIER VOOR EXTRA MEER INFORMATIE!