Nieuws

Festivalseizoen begonnen: friet blijft populair

Afgelopen weekend is het festivalseizoen in België weer begonnen. En dat met een gloednieuw festival genaamd CORE. Rondom het Atomium in Brussel waren zo’n 20.000 festivalgangers heerlijk aan het feesten en aan het genieten van de zon. En vanaf nu zullen alle festivals in België weer op gang komen. Alhoewel het aanbod van foodtrucks op festivals steeds groter en gevarieerder wordt, blijft de frietwagen ongekend populair. Op elk festival waar je komt, kun je altijd wel een frietje halen bij een fritwagen. Soms zijn er zelfs meerdere kramen waar je friet kunt krijgen. Het hoort er ook stiekem wel een beetje bij. Friet in een puntzak op een festival, met een lekker dikke klodder mayo er bovenop. Vieze handen krijg je op die manier gegarandeerd, maar er kan niets tegen de lekkerste festivalfrieten op.

McDonalds weg uit Rusland

De humanitaire crisis in Oekraïne heeft niet alleen gevolgen voor de Oekraïners, maar ook voor de Russen zelf. McDonalds heeft namelijk besloten om zijn 850 vestigingen in Rusland voorgoed te sluiten. Hierbij worden de restaurants verkocht aan lokale ondernemers, maar zullen zij niet het McDonalds logo mogen dragen. Hierbij wordt natuurlijk ook gedacht aan de werknemers en zullen ze doorbetaald worden tot ze nieuw werk vinden en zal worden gestimuleerd dat ze bij het nieuwe restaurant aan de slag kunnen. Meerdere fastfoodketens hadden al aangegeven tijdelijk weg te gaan uit Rusland, maar McDonalds is de eerste die definitief weggaat.

Voor een lekker frietje zullen de Russen nu ook naar een lokale mobiel frituur of frituurwagen moeten gaan. Het is bijzonder dat McDonalds weggaat, want na de val van de Sovjet-Unie was het ongekend populair bij de Russen. McDonalds rekent ook op een afschrijving van maar liefst 1,3 miljard euro.

Zakje friet van meer dan 50 jaar oud gevonden

In de Verenigde Staten vond een stel dat hun huis aan het verbouwen was wel iets heel bijzonders. Ze vonden namelijk een zakje friet van de McDonalds dat, aan de opdruk van het zakje te zien, ongeveer vijftig jaar oud moet zijn. Het bijzondere was dat de frietjes er nog gewoon in zaten. Het stel vond het zelf zo bijzonder dat zelfs de structuur van de frietjes nog zo goed bewaard was gebleven.

50 jaar oude zak friet

Wat ze nu met het meer dan vijftig jaar oude zakje friet gaan doen? Of ze gaan het bewaren als stukje geschiedenis, of ze gaan het verkopen aan de hoogste bieder. Zo’n bieder zou het dan ook kopen voor de historische waarde, want voor een vers frietje kun je beter langsgaan bij je lokale frituurwagen of mobiel frituur.

Tekort aan zonnebloemolie ramp voor frietbakkers

De Belgen slaan friet-alarm, meldt De Telegraaf in hun nieuwskop. En dat is niet voor niets. Wij Belgen halen namelijk zo’n 75% van onze zonnebloemolie uit Oekraïne en Rusland, maar die toevoer ligt nu helemaal stil. Onze friet wordt gebakken in frituurolie, gemaakt van zonnebloemolie. Dat de toevoer van zonnebloemolie nu helemaal stilligt, betekent dat er flinke tekorten kunnen gaan ontstaan. Hierdoor kan de prijs van zonnebloemolie enorm gaan stijgen, waardoor een frietje een stuk duurder wordt. Het kan ook zelfs gebeuren dat je favoriete fritwagen dicht moet omdat ze geen zonnebloemolie meer hebben, als er echt te grote tekorten ontstaan. Dit zou natuurlijk een ramp zijn voor iedere frietwagen.

Werken in een mobiel frituur?

Door de coronatijd zijn veel mensen die in de horeca werken overgestapt naar ander werk, omdat er zo lang niets voor ze te doen was. Ook vele frituurwagens moesten noodgedwongen gesloten blijven. Alhoewel afhalen en bezorgen nog wel mogelijk was, mocht de mobiel frituur niet meer op grote feesten en evenementen staan. En dat is juist waar ze juist vaak ingezet worden. Veel eigenaren van frituurwagens zijn dus weer op zoek naar nieuw personeel, vooral nu alle maatregelen weer opgeheven worden. Werken op festivals, bruiloften en jaarmarkten, dat is toch fantastisch? En natuurlijk kun je dan zelf ook af en toe lekker een frietje eten.

Frietwagen naar de grens met Oekraïne

Twee Nederlandse eigenaren van een fritwagen, Franky en Coen, hadden het zo te doen met de vluchtelingen uit Oekraïne, dat ze besloten om naar de grens te rijden. Met twee volle busjes en een frietwagen deden ze er 16 uur over om aan te komen. Nu maken ze duizenden Oekraïners blij met een frietje of een heerlijke snack. Iedere dag wordt er wel zo’n 1000 kilo friet geleverd bij hun kraam in Polen. Sommige mensen juichten zelfs toen ze de frietwagen zagen staan. Veel vluchtelingen moesten halsoverkop hun huis verlaten en hebben daardoor soms al een hele tijd niets gegeten. Het enige dat telt is om het land uit te komen. Als er dan een frietje voor ze klaarstaat, of een lekkere snack, dan kunnen ze even alle zorgen vergeten en iets lekkers eten.

Vlag Oekraïne

Friet wordt steeds duurder

De invloed van de oorlog die gaande is in Oekraïne is merkbaar. Veel mensen vrezen voor hun leven en vluchten richting het westen van Europa. Echter, de oorlog in Oekraïne heeft ook gevolgen voor de frituurbranche. De energiekosten van je favoriete frituurwagen lopen namelijk zo ver op, dat je dat binnenkort gaat merken. Frituurpannen werken namelijk vaak op gas en je hebt de frituur natuurlijk wel nodig om de heerlijkste frieten en snacks klaar te maken. Maar dat is niet het enige, want ook de prijzen van bijvoorbeeld de vorkjes, de bakjes en de frituurolie zijn gestegen. Hierdoor zal ook jij dit binnenkort merken, want de prijs van een frietje zal omhoog moeten als je favoriete mobiel frituur deze hoge kosten wil dekken.

Zelf friet knapperig maken

Vind jij een frietje uit de frietwagen of fritwagen het lekkerste, of maak je je friet het liefste zelf? De meningen zijn hier sterk over verdeeld. De meeste mensen kunnen hun friet namelijk niet zo lekker maken als dat een professionele frietenbakker dit kan. Toch geven wij je wat tips om de lekkerste frieten zelf te bakken.

Het knapperig maken van je frieten is namelijk vaak het struikelblok. Dit los je eenvoudig op door wanneer je de aardappelen gesneden hebt, ze een half uur te laten weken in een bak koud water. Doe er dan ook een eetlepel zout bij. Als je vervolgens je frietjes gaat bakken, moet je ze wel goed afdrogen. Doe dit voorbakken op 160 graden voor 5 minuten lang. Vervolgens bak je de frieten echt om ze te gaan eten op 175 graden.

Friet eten tijdens je vlucht bij Transavia

Goed nieuws voor alle frietliefhebbers die graag met Transavia naar een zonnige bestemming vliegen. Vanaf 10 maart is een smakelijk frietje met mayo (vegan of truffel) niet meer alleen verkrijgbaar in je favoriete frituurwagen en mobiel frituur, maar ook in het vliegtuig bij Transavia. Je vraagt je misschien af, hoe kan dat? Een frituur in het vliegtuig is toch niet mogelijk? Samen met een vliegtuigvoedselontwikkelaar is het toch gelukt om friet te maken dat een knapperig randje krijgt in de oven die maar maximaal 150 graden heet mag worden. Er is zo’n twee jaar aan gewerkt, dus er kan vanuit gegaan worden dat het nu perfect is. Binnenkort geniet jij dus ook in het vliegtuig van de lekkerste frieten.

Transavia Fries in the  Skies

Lagere frietproductie in België

Waar twee weken geleden in Japan sprake was van een friettekort, ontstaan er ook in België problemen met de frietproductie. Het Belgapom, de branchevereniging, meldt dat er veel aardappeltelers en frietproducenten in quarantaine zitten vanwege de oplopende coronacijfers. Hierdoor ontstaat er een gespannen markt. Daardoor stijgen ook de aardappelprijzen en dus ook de frietprijzen in de fritwagen ten opzichte van 2021. Aan de andere kant zijn de prijzen van 2021 ten opzichte van 2020 flink gedaald, dus een stijging nu werd wel verwacht.

Hopelijk kunnen de frietproducenten snel weer uit quarantaine, zodat jij gewoon kunt blijven genieten van een frietje bij je favoriete frietwagen.

Kleinere frietporties in Japan

Friet wordt niet alleen in België gegeten, maar is over de hele wereld te verkrijgen. Waar natuurlijk niets onze Vlaamse frieten uit een frituurwagen of mobiel frituur overtreft, gaan we stiekem toch allemaal wel eens naar de McDonalds voor de heerlijke dunne frietjes die ze daar verkopen.

Helaas voor de Japanners zijn er grote aardappeltekorten en worden hun frietporties opnieuw verkleind bij de McDonalds. Waar geheel december al alleen nog een kleine portie friet besteld kon worden, maar dit rond de jaarwisseling weer was opgelost, wordt dit nu opnieuw ingevoerd. Er worden namelijk nog steeds minder aardappelen geleverd aan Japan vanwege de slechte weersomstandigheden. Veel van hun aardappelen komen namelijk uit Canada, waar begin december een haven was overstroomd.

Frieten bakken voor de kansarmen

De periode rond kerst en oud en nieuw hoort voor iedereen een feestelijke periode te zijn. Aldus, dat vindt Benji Stappen van Frituur Yvonne. Deze snackbar in Aalten bezorgde mensen die het wat minder breed hebben ook lekkere frieten. In totaal hebben ze maar liefst 150 kilo friet uitgedeeld. Het OCMW in Aalten koos de mensen uit die een bon kregen voor gratis frieten en een gratis snack. Maar Frituur Yvonne heeft dit niet alleen verzorgd, ook enkele leveranciers droegen bij aan deze fantastische actie. Wellicht kan in de toekomst een andere frietwagen ook een soortgelijke actie opzetten om ook kansarmen in andere gemeenten eens in de watten te leggen. Zelf ook toe aan een lekkere snack? Bezoek gerust eens onze fritwagen voor een portie heerlijke friet of een lekkere snack.
Bij De Honger Stiller kunnen wij aan al uw wensen voldoen. Neem voor bijzondere of speciale wensen contact met ons op per e-mail of telefoon.

KLIK HIER VOOR EXTRA MEER INFORMATIE!