Nieuws

Erkenning voor de Nederlandse bitterbal

De bitterbal is in Nederland niet alleen bij de frietwagen en bij snackbars verkrijgbaar maar ook in cafés. Deze typisch Nederlandse snacktraktatie is namelijk sterk verbonden met de borrelcultuur in het land. Ook thuis genieten Nederlanders volop van het kleine ronde broertje van de kroket. Dit is dan ook de reden waarom het eten van een bitterbal bij de borrel is toegevoegd aan de lijst van immaterieel erfgoed.

De reden voor de toevoeging was de verbazing van bitterballenkoningin Ilona de Wit. Zij begreep niet dat deze oer-Hollandse traditie nog niet allang op de lijst stond. De Wit is ook verantwoordelijk voor het uitroepen van ‘De dag van de bitterbal’ op 27 maart en heeft tevens een heus kookboek over bitterballen gepubliceerd. Net als in Nederland is de bitterbal ook in menig Belgische fritwagen verkrijgbaar en datzelfde geldt voor snackpunten in Indonesië. In Indonesië zijn het echter wel veelal de Hollandse expats die van deze snacktraktatie genieten.

Nieuwe campagne van Burger King verboden

Fastfoodketen Burger King is teruggefloten vanwege de campagne voor een nieuwe burger, de Rebel Whopper. De ASA, de Advertising Standards Authority, heeft de reclame verboden vanwege de slogan: “100% Whopper. No beef”. Er werd daarbij geadverteerd dat de Rebel Whopper een plantaardige burger is zoals u die ook bij de frituurwagen kunt bestellen. Geschikt voor zowel vegetariërs als veganisten. Volgens de ASA echter, is dit bij de Rebel Whopper niet het geval.

Wat blijkt? De burgers worden bereid op een bakplaat waar ook burgers van vlees op worden gebakken zoals u die bij de mobiel frituur bestelt. Daarnaast zit er tussen de burgers mayonaise met eieren als basis. In hun verweer noemde Burger King dat onderaan de advertentie in kleine letters staat dat deze plantaardige burgers op dezelfde bakplaat worden gemaakt als de vleesvarianten. Verder dat er om mayonaise zonder ei gevraagd kan worden. Het mocht niet baten, de ASA heeft de campagne direct laten stoppen.

De smaak van Japan: Samurai Mac Burgers

In Japan worden net als in de fritwagen regelmatig nieuwe snacks geïntroduceerd. Ook worden nieuwe varianten van bestaande snacks op de markt gebracht. Zo presenteerde McDonald’s in Japan onlangs twee nieuwe Samurai Mac Burgers. Beide burgers representeren elk een eigen samoeraifractie. Ze zijn slechts tijdelijk verkrijgbaar en bevatten de smaak en de spirit van de samoeraikrijger. De slogan waarmee de Japanse burgers geïntroduceerd werden luidt dan ook: de smaak van Japan.

De ene burger heet de Roasted Soy Sauce Style Double Thick Beef. Deze burger bestaat uit een broodje met twee flinke hamburgers, uien, cheddarkaas en saus. De andere burger heet de Roasted Soy Sauce Style Bacon Tomato Thick Beef. Deze burger bestaat uit een broodje met daartussen een dik stuk vlees, uien, witte cheddar, tomaat, bacon, sla en saus. Heeft u trek gekregen in een stevige burger? Bij onze frietwagen kunt u uiteraard ook terecht voor heerlijke hamburgers in diverse varianten.

De ‘Cartonney’: pizzadoos met luikje en draaischijf

Als iemand bij onze mobiel frituur een pizza bestelt, wordt deze meestal meteen opgegeten. Dit is anders als u een pizza laat bezorgen. Deze pizza’s komen in een pizzadoos die u in zijn geheel moet openen om de pizza op te kunnen eten. Dit zorgt ervoor dat de hele pizza snel afkoelt. De Nederlander Ton Kooiman vond hiervoor een oplossing. Hij bedacht een pizzadoos met een luikje ter grootte van een pizzapunt. Daarmee was de uitvinding echter nog niet compleet.

Werking Cartonney pizzadoos met draaischijf

Want als u één pizzapunt heeft opgegeten, hoe pakt u dan de volgende punt zonder dat de pizza koud wordt? Hiervoor is een draaischijf aan de pizzadoos toegevoegd. Daarmee kan de pizza gemakkelijk gedraaid worden zodat u steeds een pizzapunt kunt pakken en de rest van de pizza warm blijft. Het zal u niet verbazen dat de ‘Cartonney’, zoals de pizzadoos heet, inmiddels vele prijzen heeft gewonnen. Eet u liever uw pizza bij de frituurwagen? U bent bij ons van harte welkom.

Nieuwe ingrediënten voor de Western Bacon Cheeseburger

Carl’s Jr. is een Amerikaanse fastfoodketen die ook internationaal steeds populairder wordt. In 1956 opende het bedrijf de eerste twee restaurants in Anaheim en Brea, Californië. Vandaag de dag heeft Carl’s Jr. franchisebedrijven in Australië, Azië, Latijns-Amerika, Canada en uiteraard Amerika zelf. De burgers van Carl’s Jr. behoren, net als in onze fritwagen, tot een van de populairste snacks. Onlangs voegden ze nieuwe ingrediënten toe aan hun Western Bacon Cheeseburger.

Ook de naam van de burger is met deze nieuwe ingrediënten veranderd; de New Spicy Western Bacon Cheeseburger. Wat de nieuwe ingrediënten zijn laat zich dan ook raden. Naast een pittige barbecuesaus en kaassoort bestaat de burger eveneens uit Caliente Jalapeños. Verder worden er reepjes spek en een aantal uienringen toegevoegd. De nieuwe variant kan besteld worden met één, twee of drie patty’s van rundvlees. Loopt het water u al in de mond? Kom dan naar onze frietwagen waar we ook overheerlijke hamburgers serveren.

KFC introduceert ‘Chicken en Donuts’

Na een succesvolle proefperiode afgelopen september introduceert KFC nu overal in Amerika ‘Chicken en Donuts’. Dit is een snackcombinatie van gefrituurde kip die tussen twee donuts geserveerd wordt. Zoals wij ook in onze fritwagen merken zijn kipsnacks zeer geliefd. Dat lijkt nu ook voor combinaties met kipsnacks te gelden. Zo konden eerder al wafels met kipsnacks op veel waardering rekenen. De ‘Chicken en Donuts’ van KFC kunnen hier zeker aan toegevoegd worden.

Er kan bij KFC in Amerika uit twee verschillende varianten ‘Chicken en Donuts’ worden gekozen. De ene variant bestaat uit twee geglazuurde donuts waartussen de kip geplaatst wordt. De andere variant bestaat ook uit kip en donuts, maar hierbij worden ze naast elkaar gepresenteerd. Het is nu nog onbekend of KFC ook buiten Amerika ‘Chicken en Donuts’ aan de menukaart zal toevoegen. Vooralsnog is het een tijdelijke toevoeging aan het menu. Wilt u ondertussen genieten van een lekkere kipsnack? Kom dan naar onze frietwagen.

Drie nieuwe hamburgers bij Kwalitaria in Nederland

De Nederlandse snackbarketen Kwalitaria heeft onlangs maar liefst drie nieuwe hamburgers aan het assortiment toegevoegd. Wel zijn er tegelijkertijd drie hamburgers komen te vervallen: de Tomeato burger, de Oriental burger en de Mrs. Bullette. In plaats daarvan kan er bij de Kwalitaria’s genoten worden van hamburgers met een eigen unieke twist zoals u die ook bij onze mobiel frituur bestelt. Dit zijn de French Delight, The Queen en de Italian Tomeato, een vegetarische variant.

De French Delight is een burger voorzien van bacon, Franse brie, tomaat, rucola en rode uien compote. The Queen bevat malse kipfilet, gehuld in een krokant jasje, met daaraan rode ui, komkommer, tomatenrelish en uienringen toegevoegd. Deze burger vervangt de Mrs. Bullette. Daarnaast is er dan nog een vegetarische burger zoals u die ook bij onze frituurwagen kunt bestellen. De Italian Tomeato burger is voorzien van Parmezaanse kaas, tomaatjes, rucola, groene pesto en truffelmayonaise.

Introductie van een pizza-automaat in Spanje

Het restaurant Pizzorro in Campanillas uit Málaga, Spanje, heeft een primeur te pakken; de eerste pizza-automaat van het land. Van oorsprong komt het idee voor een pizza-automaat uit Frankrijk. Inmiddels zijn er circa 750 pizza-automaten en om de kwaliteit hoeft u het beslist niet te laten. De pizza’s zijn van dezelfde hoge kwaliteit als die bij onze speciale fritwagen en pizzeria’s. Zo ook bij deze nieuwe pizza-automaat in Málaga.

Eigenaar Jean Daniel Hagolle benadrukt dan ook dat de pizza’s dagelijks op ambachtelijke wijze gemaakt worden. Hiervoor worden verse en lokale producten gebruikt. Zodra ze gereed zijn worden ze aan de automaat toegevoegd zodat klanten wanneer ze maar willen een pizza kunnen kopen. De keuze is bovendien, net als in onze frietwagen, veelzijdig. Er zijn maar liefst 12 verschillende pizza’s verkrijgbaar en de kosten liggen tussen € 5,90 en € 8,00. De mogelijkheid bestaat om de pizza thuis af te bakken.

50-jarig jubileum voor de Rolls-Royce onder de kroketten

Hij staat bekend als de Rolls-Royce onder de kroketten: de kalfscroquet van Holtkamp. Dit jaar bestaat hij 50 jaar. Net als de meeste kroketten die u bij de frituurwagen kunt kopen is de kalfscroquet in de loop der jaren steeds verder verfijnd. Toch gebruikt Holtkamp nog steeds dezelfde basis als vijftig jaar geleden. De Holtkamp kalfscroquetten worden op ambachtelijke wijze gemaakt met de beste ingrediënten en volgens traditioneel recept.

De jubilerende kalfscroquet begon vijftig jaar geleden als een typisch Amsterdamse snack. Inmiddels hebben de croquetten heel Nederland veroverd maar daar blijft het niet bij. Ook wereldwijd behoort de Holtkamp kalfscroquet voor velen tot favoriete lekkernij. Van Hong Kong tot de Côte d'Azur: overal geniet men volop van deze lekkere smaaktraktatie. Heeft u inmiddels trek gekregen? Uiteraard kunt u ook bij onze mobiel frituur terecht om van een heerlijke kroket te genieten en evenzo heerlijke verse friet.

Broodjes vervangen voor rijst bij McDonald’s in Japan

In Japan is rijst ongeveer net zo populair als friet in de Belgische en Nederlandse frietwagen. Daarom bedacht McDonald’s in Japan een unieke variant op drie populaire burgers. Deze burgers worden nu voorzien van een rijstbroodje. De standaard buns waar McDonald’s bij ons zo bekend om staat zijn hiermee vervangen. De drie burgers worden daarbij aangeprezen met ‘gohan dekita yo’. Dit betekent zoveel als ‘de rijst is klaar’.

De namen van de drie burgers met rijstbroodje zijn: de Gohan Bacon Lettuce Burger, de Gohan Chicken Filet O’ en de Gohan Teriyaki. Alle drie zijn ze via het Yoru Mac menu verkrijgbaar. Dit menu wordt vanaf 17.00 uur verkocht tot aan sluitingstijd. Ook in Japan zijn er 24-uurs McDonald’s restaurants waardoor de drie burgers soms tot 5.00 uur ‘s ochtends gekocht kunnen worden. Loopt het water u inmiddels in de mond? Bij onze fritwagen kunt u onder andere terecht voor de heerlijkste burgers.

Ben & Jerry’s introduceert: Netflix en Chilll’d IJs

Snacks uit onze fritwagen en ijs hebben in ieder geval één ding gemeen; u kunt er overal heerlijk van genieten. Bijvoorbeeld thuis op de bank voor de televisie. Dat is dan ook precies de reden waarom Ben & Jerry’s samen met Netflix een nieuwe ijssmaak gelanceerd heeft. De naam van deze nieuwe ijssmaak? Netflix & Chilll’d. De basis van deze nieuwe Ben & Jerry’s ijssoort is pindakaas.

Naast pindakaas zijn zoete en zoute krakelingen toegevoegd en o zo heerlijke fudge brownies. Kortom, bent u ijsliefhebber dan heeft deze nieuwe ijssoort altijd een ingrediënt om lekker van te genieten terwijl u kijkt naar uw favoriete Netflix serie. Volgens Ben & Jerry’s zelf kan met deze superchille ijssmaak iedere snack craving gestild worden. Geeft u de voorkeur aan een lekkere warme snack? Kom dan naar onze frietwagen en geniet van ons heerlijke en ruime snackassortiment.

Bijzondere reclame van Burger King

Burger King in Amerika bedacht onlangs een erg bijzondere manier om reclame te maken; een promofilm van hun Whopper die langzaamaan beschimmelt. Erg onsmakelijk zult u denken maar dit is uiteraard niet zonder reden. In Amerika mogen eind 2020 onder andere hamburgers zoals u die bij de mobiel frituur kunt bestellen geen toegevoegde conserveringsmiddelen meer bevatten. En een burger zonder conserveringsmiddelen beschimmelt juist. Vandaar de keuze van de fastfoodketen om voor deze reclame te kiezen.

In de video wordt het beschimmelproces van 34 dagen versneld weergegeven. Op de achtergrond is het toepasselijke nummer ‘What a difference a day makes’ van Dinah Washington te horen. Burger King wil met deze promofilm hun Whopper zonder toegevoegde conserveringsmiddelen in heel Amerika uitrollen. Het is nog niet bekend of en wanneer deze regels ook in Europa gaan gelden. Bijvoorbeeld voor hamburgers en andere snacks die u bij de frituurwagen koopt.

Vegetarische snacks mogen hamburger of frikandel heten

Hoewel het Europees Parlement het omgekeerde advies gaf, mogen snacks zonder vlees van het Nederlands Ministerie van Volksgezondheid bijvoorbeeld hamburger of frikandel heten. Dit publiceerde het ministerie onlangs in een speciaal actieplan. Als snacks in de Nederlandse frietwagen duidelijk geen vlees bevatten mogen ze de benaming schnitzel, burger, frikandel of worst dragen, maar wel op één voorwaarde. Er moet duidelijk worden aangegeven dat het om een vegetarische variant gaat. Het presenteren van onder andere een vegetarische burger is hierdoor toegestaan.

De voorstanders van de gelijke benaming zijn zeer tevreden over dit gepubliceerde actieplan. Zij vinden dat de vleesindustrie niet het alleenrecht moet hebben op deze benamingen. Tegelijkertijd vinden en begrijpen ze ook dat het duidelijk gemaakt moet worden als bijvoorbeeld een hamburger in de fritwagen geen vlees bevat. Sterker nog, de voorstanders beschouwen dit als een pluspunt om meer vegetarische snacks te verkopen waarvan een tegenhanger met vlees bestaat.

De Broodjeshoek presenteert: de ‘Molen van Balen’

Elk jaar bedenkt broodjeszaak De Broodjeshoek uit Balen een nieuwe en verrassende snackcreatie. Zo ook dit jaar. Na onder andere de ‘Toren van Balen’ en de ‘Balense Reus’ werd nu de ‘Molen van Balen’ gepresenteerd. Deze molen heeft een basis van 4 Bicky burgers zoals u die ook bij de mobiel frituur kunt bestellen. Het dak is een boulet en 4 curryworsten vormen de molenwieken. Rondom vindt u twee sausjes, sla en plakjes ei.

Professionele eters kijken altijd uit naar de nieuwste creatie van De Broodjeshoek omdat hier een uitdaging aan verbonden is. Zo ook deze keer. Voor elke seconde die iemand nodig heeft om de ‘Molen van Balen’ op te eten krijgt hij of zij 1 euro. Het is echter zo dat alleen de snelste tijd het geldbedrag wint. Daarbij komt dat de andere tijden niet worden gedeeld door de broodjeszaak. Wilt u op uw gemak een snacksensatie beleven? In onze frituurwagen staan we al voor u klaar.

De allereerste döner kebab drive thru

Nederland krijgt in februari een primeur. Dan wordt namelijk de eerste döner kebab drive thru geopend. Volgens de bedenker Eyyub Uyar is de drive thru uniek in zijn soort. Hij wil de mensen hiermee iets nieuws bieden als alternatief voor de drive thru’s van onder andere McDonald’s, Burger King en Kentucky Fried Chicken. Daar bestelt u friet en snacksoorten die vergelijkbaar zijn met die van de frietwagen maar bij Uyars drive thru staat döner kebab centraal.

Uyar is een ondernemer pur sang en opende tien jaar geleden zijn eerste zaak in Arnhem. Inmiddels is Chico’s Place – zoals zijn bedrijf heet – nog twee vestigingen in Arnhem rijker. De drive thru wordt daarmee zijn vierde vestiging waar hij met trots naar uitziet. Als locatie heeft hij ditmaal voor Duiven gekozen. Hier wordt zijn drive thru straks in een leegstaande koffiezaak op de parkeerplaats van de Makro geopend. Is deze unieke drive thru voor u te ver weg? Geen zorgen, bij onze fritwagen bent u altijd van harte welkom.

Nieuwe menukaart Grizzl voor vleeseter, vegetariër en veganist

Het Amsterdamse hamburgerrestaurant Grizzl wil vleeseters, vegetariërs en veganisten gezamenlijk aan tafel krijgen. Hoe ze dit doen? Door een nieuwe menukaart te introduceren. Voor elke traditionele hamburger die u ook bij de mobiel frituur kunt bestellen hebben ze een vegetarische en veganistische variant aan hun kaart toegevoegd. In 2013 was Grizzl een van de eersten die in hun foodtruck een vegetarische burger introduceerde die nauwelijks van de traditionele burger te onderscheiden was.

Inmiddels is de foodtruck van Grizzl ingeruild voor maar liefst drie locaties in de hoofdstad van Nederland en het plan is om nog verder uit te breiden. Het is de bedoeling dat hun nieuwe ‘Meat the Veggies’-menu daarbij helpt. Zo staat bijvoorbeeld ‘The Big Hibernation’ op hun menukaart samen met ‘The Vegan Hibernation’. ‘The Big Hibernation’ bestaat uit een traditionele burger, zoals in onze frituurwagen, met daarbij bacon, cheddar, gegrilde uien en Grizzl-saus. De veganistische variant bestaat uit een vegan pea patty, vegan bacon en vegan cheddar.

Stroopwafels en kroketten populair bij Nederlandse emigranten

Onderzoek heeft uitgewezen dat geëmigreerde Nederlanders vasthouden aan snacks waarvan ze ook in eigen land genoten. Een uitgelezen voorbeeld hiervan zijn kroketten die ze in Nederland onder andere bij de frietwagen bestelden. Daarnaast zijn ook stroopwafels zeer in trek bij de geëmigreerde Nederlander. Datzelfde geldt voor veel geëmigreerde Vlamingen. Het onderzoek werd gehouden onder 7000 Vlamingen en Nederlanders die naar 130 verschillende landen emigreerden.

In deze 130 landen is ongetwijfeld een fritwagen te vinden, maar niet met de snacks zoals ze in België en Nederland worden geserveerd. Daarom houden de emigranten elkaar onderling op de hoogte via onlinekanalen. Daarop wordt informatie met elkaar gedeeld over waar typische Nederlandse snacks te koop zijn. Via deze zelfde onlinekanalen worden ook recepten uitgewisseld. Bijvoorbeeld hoe men oliebollen moet bakken of zelf stroopwafels kan maken. Daarnaast zijn er in veel van deze 130 landen zogeheten heimweewinkels opgericht waar de geliefde snacks verkocht worden.

Robin Hood of Nuggets

Een medewerker van McDonald’s in Canada heeft een opvallende bijnaam gekregen: Robin Hood of Nuggets. Onlangs bekende Cody Bondarchuk, zoals de medewerker heet, dat hij bijna altijd een extra nugget toevoegde aan elke portie nuggets van 10 stuks. De nuggets die u ook bij de mobiel frituur kunt bestellen zorgden zo voor een extra vreugdemomentje bij de klanten. Cody deed zijn bekentenis op Twitter en kreeg al vrij snel deze opvallende bijnaam.

Zijn reden voor het toevoegen van de extra gratis nugget was dat hij de klanten graag een geluksmomentje wilde geven. Of dit ook lukte zag hij op dat moment zelf niet. Hij werkte indertijd namelijk bij de drive-thru van de bekende fastfoodketen. Inmiddels is het hem door zijn Twitter bericht wel duidelijk wat zijn gebaar teweeg heeft gebracht. Heeft u door dit verhaal trek gekregen in overheerlijke nuggets? Wij verwelkomen u graag bij onze frituurwagen.

Krokettenbistro

In het Nederlandse dorp Nieuw-Weerdinge stoppen Rien (66) en Edel (62) met hun cafetaria. Niet om met pensioen te gaan, maar om er een speciaalzaak van te maken. En wat voor speciaalzaak; een heuse krokettenbistro. Zoals velen bij de fritwagen hebben Rien en Edel in de loop der jaren een passie voor kroketten ontwikkeld. Gedurende hun laatste werkzame jaren willen zij dan ook het mooiste uit deze passie halen en zo ontstond het idee voor een krokettenbistro.

Rien en Edel maken sinds jaar en dag hun eigen snacks. Onder de naam KrokettenKunst produceren ze inmiddels ook voor de horeca. Hier zitten kroketten tussen die u ook bij de frietwagen kunt bestellen maar de meeste kroketten zijn unieke ambachtelijke varianten. Zo behoort onder andere het wildpalet tot hun assortiment. Dit palet bestaat uit vijf minikroketjes met de naam ‘Hunebedjes’. De vulling is van ree, hert en gans. Daar worden dan rode wijnsaus en smakelijke gebakken paddenstoeltjes aan toegevoegd.

Snacks eten om sneller beter te worden

Het klinkt misschien ongelooflijk maar toch is het echt waar: als u ziek bent kunt u het beste snacks eten om sneller beter te worden. Dat stelt tenminste professor Elisabeth De Waele van het Universitair Ziekenhuis in Brussel. In plaats van fruit of groente te eten kunt u het beste een snack halen bij de mobiel frituur als u ziek bent. Hoe dit zo komt? Dit heeft met ondervoeding te maken.

De Waele licht dit principe toe in een video. Daarin noemt ze dat iemand die ziek is vaak te weinig voeding binnenkrijgt. Dit zorgt ervoor dat het ziekbed langer is. Bij ontstekingen en/of koorts verandert de stofwisseling. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken helpt het om anders te eten. Een hamburger die u bij de frituurwagen bestelt bijvoorbeeld, zit vol met eiwitten, vetten en suikers. Dit in tegenstelling tot een salade, een beschuitje of brood. Hiermee worden te weinig reserves aangevuld.
Bij De Honger Stiller kunnen wij aan al uw wensen voldoen. Neem voor bijzondere of speciale wensen contact met ons op per e-mail of telefoon.

KLIK HIER VOOR EXTRA MEER INFORMATIE!