Nieuws 2023
Friet bijbestellen bij het hoofdgerecht
Voorheen was het altijd heel normaal dat je bij je hoofdgerecht in een restaurant frieten of patatten kreeg. Gewoon standaard, dat hoefde je niet apart bij te bestellen. Maar om voedselverspilling tegen te gaan, laten veel restaurants je nu fritten bijbestellen. Dit kost je dan een paar euro extra, maar zo weten restaurants wel zeker dat je alles opeet en dat ze weinig weg hoeven te gooien. Een win-win situatie dus.
Eigenlijk wordt het zo net als bij een fritwagen. Hier bestel je je friet en je snacks ook los van elkaar. Zo eet je ook alleen op waar je trek in hebt. In restaurants bestel je dus net als bij de frietwagen nu ook steeds vaker los je vlees of vis en dan de fritten los erbij.
Friet bij het kerstdiner?
Friet uit de frituurwagen, dat is op heel veel momenten een heel goed idee. Maar friet eten met kerst? Is dat nu echt gebruikelijk?
Vaak staan mensen voor het kerstdiner uren in de keuken. Startend met een voorgerecht, waarna er een heerlijk stuk vlees, vis of vegetarisch alternatief op tafel komt. Maar wat serveer je daar dan als bijgerecht bij? Een frietje zou niet misstaan. In een restaurant krijg je immers ook vaak friet of aardappelgratin als bijgerecht. Na al die uren in de keuken voor het hoofdgerecht is het dus helemaal geen slecht idee om friet af te halen bij de mobiel frituur. Dan weet je zeker dat je de allerlekkerste friet in huis hebt en dat iedereen enorm smult van het hoofdgerecht.
Friet afhalen of opeten in de fritwagen?
Als jij een frietje en een heerlijke snack haalt bij de frietwagen, dan kun je dat op verschillende momenten doen. Misschien haal jij wel een frietje tijdens je lunchwandeling van werk? Of voor het avondeten? Friet is een goed idee op heel veel momenten op de dag. Maar eet jij je friet het liefste direct bij de frietwagen op? Of haal je het af en eet je het thuis of op je werk op?
Veel Vlamingen halen hun friet af om het vervolgens thuis op te eten. Het voordeel is dat je dan lekker in je eigen omgeving je friet kan opeten, op comfortabele stoelen en gezellig privé met je eigen partner of gezin. Aan de andere kant zijn de frietjes wel iets kouder dan wanneer je het bij de frietwagen opeet en je hebt minder de gezellige sfeer van bij de frituur.
Bezoek het frietmuseum in Brugge
Ben jij een echte frietliefhebber en haal je het liefste wel meerdere keren per week een portie friet bij de mobiel frituur of bij de frituurwagen? Dan moet jij zeker eens naar het Frietmuseum gaan. Wist jij dat dit het enige museum in de hele wereld is dat zich volledig focust op friet? Je leert hier van alles, bijvoorbeeld over het bakken en het ontstaan van friet, maar ook over de verspreiding van friet over de wereld. Zo ken jij de hele oorsprong van de allerlekkerste frietjes. En natuurlijk kun je op het einde ook een heerlijk frietje komen eten. Want na het rondlopen in het frietmuseum, heb je natuurlijk wel honger gekregen. Hier moet iedere frietliefhebber toch eens geweest zijn?
Eerste WK friet bakken
Nog nooit eerder vond er een wereldkampioenschap friet bakken plaats, maar afgelopen 6 oktober was het zo ver. Je zou misschien verwachten dat dit allereerste WK in Vlaanderen gehouden zou worden, maar niets was minder waar. De eer was aan Noord-Frankrijk. Echter, het noorden van Frankrijk behoorde vroeger wel tot Vlaanderen. Daarom is friet hier ook nog steeds een echte delicatesse in de fritwagen. In deze regio vind je zelfs wel de helft van de frietwagens in Frankrijk.
Op het WK friet bakken was een prijs te winnen in vier categorieën: de beste frietsaus, de beste creatieve frieten, de beste authentieke frieten en ook de beste amateurfrieten. Een jury van verschillende experts heeft voor alle categorieën een zeer terechte winnaar gekozen.
Zoete aardappelfriet: wel of niet?
Sinds een aantal jaren zijn de zoete aardappelfrietjes volledig in opkomst. Tegenwoordig kun je ze bij steeds meer frituurwagens kopen. Veel mensen denken dat zoete aardappelfriet gezonder voor je zijn dan de ‘normale frietjes’, maar wist je dat dit helemaal niet waar is? Er zitten ongeveer evenveel calorieën in, net als evenveel eiwitten, vezels en vet. Voor je gezondheid hoef je dus niet voor zoete aardappelfriet te kiezen.
Maar dat betekent niet dat je geen zoete aardappelfriet meer hoeft te eten. Integendeel zelfs. Want de smaak is natuurlijk heel anders dan die van normale frietjes. En wij vinden ze echt verrukkelijk. Zoete aardappelfriet is wat ons betreft echt een aanvulling op het aanbod in de mobiel frituur.
Hoe is friet ontstaan?
Die heerlijke frietjes die jij eet bij de de frietwagen, wie heeft dat eigenlijk ooit zo bedacht? Helaas is dat niet helemaal zeker. Meerdere landen claimen zeker te weten dat zij friet hebben uitgevonden in de achttiende eeuw. Een land hiervan zijn wijzelf: België. Vissers uit ons land frituurden alle kleine visjes. Was vissen niet meer mogelijk omdat het vroor? Dan sneden ze aardappelen in reepjes en frituurden ze deze als frietjes. De Fransen daarentegen zeggen dat zij de eerste waren, waar de eerste frietjes gebakken werden bij Pommes Pont Neuf. En waar lijkt dat op? Jawel, pommes frites. Zo heeft ieder land zijn eigen verhaal. Waar wij in geloven? In België natuurlijk. De Vlaamse frieten moeten wel de originele frieten zijn die je natuurlijk bestelt bij de fritwagen.
Friet opnieuw opwarmen: hoe doe je dat?
Heb jij deze week een frietje gehaald bij de mobiel frituur of bij de frituurwagen? Maar heb je door het warme weer niet zoveel trek en heb je nog wat frietjes over? Gooi ze dan niet weg! Je kunt frietjes namelijk weer opnieuw opwarmen. Hoe werkt dit dan precies? Want in de magnetron worden je frietjes vaak slap.
Eerst is het belangrijk dat de frietjes helemaal droog zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld droogdeppen met keukenpapier. Daarna kun je ze of opnieuw in de frituurpan doen, maar je kunt ze ook in de pan opwarmen met een klein beetje olie of boter. Zorg dan wel dat de pan van tevoren al heel heet is.
Geen vieze vingers bij friet in een puntzak
Friet in een puntzak van je favoriete fritwagen? Dan horen vieze vingers van de dikke klodder mayonaise die bovenop je friet ligt er gewoon bij, toch?! Gelukkig niet. Tegenwoordig zijn er meerdere innovatieve oplossingen die ervoor zorgen dat je vingers niet meer vies en plakkerig worden. Zo zijn er bijvoorbeeld frietwagens die een soort hangend bakje bevestigen bovenaan in de puntzak. Hier kan de saus dan in gedaan worden. Zo kun jij met je handen of met je vorkje makkelijk een frietje uit de puntzak pakken en hem daarna in de saus dopen, zonder dat je vieze vingers krijgt. Handig toch? Wij hopen dat iedere frietwagen dit snel gaat toepassen. Of houd jij er toch meer van op de oldschool manier?
Loaded fries: wat zijn dit precies?
Je vindt loaded fries tegenwoordig in steeds meer frituurwagens. Waar je vroeger gewoon een frietje en een snack bestelde, gaat dit tegenwoordig steeds vaker anders. Nu wordt er namelijk van alles op de friet gedaan. Dit heet loaded fries, letterlijk vertaald ‘bedolven friet’. Voor de toppings kun je bijvoorbeeld denken aan kaas, groente, vlees of vis. Bekende voorbeelden van loaded fries zijn bijvoorbeeld het frietje zuurvlees of de kapsalon. Maar tegenwoordig vind je loaded fries in veel meer vormen. Het kan niet gek genoeg. Denk aan een frietje met pulled chicken of pulled pork. Misschien kun je dit ook wel bij jou in de mobiel frituur bestellen. In ieder geval wordt aangeraden om niet meer dan 3 of 4 ingrediënten te gebruiken, want anders proef je de verschillende smaken niet goed meer.
Het verschil tussen ovenfriet en friet uit de frituurpan
Wanneer je een frietje haalt bij jouw favoriete fritwagen, dan is deze waarschijnlijk gefrituurd in de frituurpan. Maar tegenwoordig kiezen ook steeds meer mensen voor friet uit de oven of uit de airfryer. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen ovenfriet en friet uit de frituurpan?
Omdat je in de oven en airfryer geen frituurvet gebruikt, wordt er voor ovenfriet meer frituurvet gebruikt bij het voorbakken. Zo komt het dus dat jouw ovenfrietjes bijna hetzelfde smaken als het frietje dat je haalt bij de frituurwagen. Veel mensen stappen bovendien over op ovenfriet omdat dat gezonder zou zijn omdat je geen frituurvet gebruikt, maar dit maakt dus ook bijna geen verschil. Kies dus gewoon voor de frietjes die jij het lekkerste vindt!
Bijzondere toppings voor op je friet
Een frietje eet je met mayonaise of ketchup, toch? Of je eet je friet met een heerlijke portie stoofvlees erop. Maar tegenwoordig zijn er steeds meer bijzondere toppings mogelijk.
Wat dacht je bijvoorbeeld van een frietje guacamole? Een heerlijke Mexicaanse dip die je toch ook eens bij je frietje moet proberen. Maar het kan nog gekker. In sommige frituurwagens kun je nu ook een frietje met chocosaus bestellen. Net alsof je churros eet, maar dan met de lekkere Vlaamse frieten.
Ben jij fan van kaas en friet? Dan kun je bij een mobiel frituur ook friet met kaasdip bestellen. Lijkt jou dat lekker of ga je liever voor iets culinairs? Tegenwoordig is bij enkele restaurants namelijk zelfs friet met kaviaar erop te bestellen.
Welke bijzondere topping lijkt jou het lekkerste?
Alternatieven voor plastic frietbakjes
In 2021 presenteerde de Europese Unie nieuwe richtlijnen omtrent wegwerpplastic. Tot nu toe heeft België om deze reden bijvoorbeeld plastic bordjes en bestek verboden. Maar op 1 juli trekt Nederland de maatregelen nog verder door. Vanaf dan moet de horeca in Nederland namelijk extra geld rekenen voor wegwerpplastic. Maar wat zijn de alternatieven?
Je kunt als consument zelf een bakje of beker meenemen naar de frietwagen, of de fritwagen biedt zelf een herbruikbaar bakje of beker aan. Aan de andere kant kun je ook aan creatieve oplossingen denken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bord gemaakt van een palmblad. Of een bakje gemaakt van suikerriet?
De vraag is wanneer deze regels omtrent wegwerpplastic ook in België gaan gelden. Maar mocht het zover zijn, dan zijn er genoeg oplossingen om het wegwerpplastic te vermijden en het milieu te sparen!
Kleinere frietjes door mooi weer
De zomer is nu dan ook eindelijk aangebroken in België. De temperaturen lopen hoog op en iedereen geniet volop van het mooie weer. En bij dat heerlijke weer haal je natuurlijk graag een frietje bij je favoriete mobiel frituur.
Maar wist jij dat dit extreem mooie weer helemaal niet zo goed is voor de aardappelteelt? Dit jaar zijn de boeren al later begonnen met het planten van de aardappelen, omdat het eerst het hele voorjaar zo nat was. Maar de aardappelen hebben wel wat water nodig, alleen nu regent het al een hele tijd niet. Uiteindelijk kan dit zorgen voor een slechte oogst. De aardappelen zullen dan ook een stuk kleiner zijn dan we gewend zijn. Dit heeft gevolgen voor de frietjes, want die zullen hierdoor ook een stuk kleiner worden.
Als jij gewoon je gebruikelijke frietjes wilt eten bij de frituurwagen, dan is het dus te hopen dat er binnenkort weer wat regen gaat vallen.
Wat geef jij uit aan friet en snacks?
Iedereen besteedt natuurlijk een ander bedrag in de frietwagen. Weet jij hoeveel jij per keer ongeveer uitgeeft aan friet en snacks? In totaal wordt ieder jaar zo’n 900 miljoen euro uitgegeven in fritwagens. Gemiddeld geven we per persoon 5,20 euro uit aan een frietwagenbezoek. Vind jij dat veel of weinig? In een fastfoodrestaurant geven we meer uit. Dan gaat het om zo’n 6,10 euro per keer dat je er komt eten of gaat afhalen.
Dit bedrag staat ongeveer gelijk aan een friet met saus en een snack. Een frietje zonder saus kost namelijk ongeveer 2,50. Met saus kom je rond de 3 euro uit. Met een gemiddelde snackprijs van iets meer dan 2 euro, neemt de gemiddelde Vlaming dus één snack bij zijn frietje.
Wat gebeurt er met aardappelstukjes die te klein zijn voor frietjes?
Daar heeft de West-Vlaamse friet- en aardappelenproducent Agristo wel ideeën over. Grote kans dat jij hun friet wel eens eet bij het mobiel frituur of bij de frituurwagen. Alleen niet alle stukjes aardappel kunnen voor friet gebruikt worden. Sommige stukjes zijn bijvoorbeeld te klein. Maar weggooien is natuurlijk zonde! Daarom start Agristo met de aardappelvlokkenlijn. Met deze vlokken kan dan bijvoorbeeld weer chips of puree gemaakt worden.
Tot nu toe ging er wel 30.000 kilo aardappelen per jaar verloren. Dit werd nog wel gebruikt als veevoer. Maar Agristo wil juist maximaal gebruikmaken van de aardappelproductie voor menselijke consumptie. Door hun lancering van aardappelvlokken zetten zij een stap in de goede richting tegen voedselverspilling.
Geniet van een high friet met je vrienden
Een high friet, hoor je dat nu goed? Jazeker. Voor iedereen die wel eens genoeg heeft gehad van de standaard high tea, high wine of high cocktail heeft een restaurant in Noord-Brabant (Nederland) de high friet geïntroduceerd. Tijdens de high friet krijg je vijf soorten friet voorgeschoteld, maar dat is niet het enige. Ook krijg je verschillende snacks geserveerd. Hierbij drink je een heerlijk koud biertje, of een lekker colaatje natuurlijk!
De vraag is of de high friet echt aanslaat of dat mensen hier niet op zitten te wachten. Dit zal de tijd moeten uitwijzen. Zou jij bij je favoriete fritwagen of frietwagen een heerlijke high friet bestellen met je maten? Of lijkt het je helemaal niets?
Patatje oorlog?
In Nederland is het misschien wel een van de bekendste en populairste manieren om je frietje te bestellen bij de mobiel frituur of bij de frituurwagen: een patatje oorlog. Je krijgt je friet dan geserveerd met mayonaise, pindasaus en uitjes erbovenop. In Vlaanderen is het helemaal niet zo vanzelfsprekend om je friet met pindasaus te bestellen. Wie doet dat nou? In Nederland is het echter de normaalste zaak van de wereld om je friet met pindasaus te eten.
Maar vanwaar dan de naam ‘patatje oorlog’? Het heeft eigenlijk niets te maken met een echte oorlog, maar het is meer een soort spreektaal. Het is namelijk oorlog op je bord, een enorme rommel. Vandaar de naam ‘patatje oorlog’. Mocht je het eens willen proberen, in Nederland weten ze precies wat je bedoelt als je dit bestelt. En het is zeker de moeite waard om eens te proberen.
3 onverwachts goede momenten om friet te eten
Iedereen haalt wel eens een frietje bij de frietwagen voor een verjaardag of tijdens een evenement. Maar er zijn ook onverwachte momenten waarop een frietje van de fritwagen extra goed smaakt.
Wat dacht je bijvoorbeeld van een portie friet na je sportwedstrijd? Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar na het sporten bestellen veel teams voor de derde helft een frietje. Het is gezellig om met elkaar te eten en drinken en het smaakt extra lekker na het sporten.
Ook ’s nachts na het uitgaan in een club smaakt een frietje met mayo heerlijk. Want wat is er nu beter dan een vette hap na het uitgaan?
Het laatste onverwachte moment waarop een frietje heerlijk smaakt, is in je lunchpauze van werk. Als je ’s ochtends heel hard gewerkt hebt, ben je toe aan wat ontspanning. Maak een wandeling door de zon naar de frietwagen en geniet daar van een heerlijk frietje. Dan kun je er ’s middags weer met frisse zin tegenaan.
Interessante cijfers over friet
Weet jij hoeveel friet de gemiddelde Belg ieder jaar eet? Dan vraag je je wellicht af of jij daarboven of onder zit. Sowieso gaat 95% van de Vlamingen minimaal een keer per jaar naar de mobiel frituur of naar de frituurwagen. 85% van de Vlamingen eet zelfs minimaal een keer per maand een portie friet en 60% eet zelfs wekelijks de heerlijkste frieten. Per jaar komt dit in totaal neer op 40 tot 50 porties friet. Een portie friet staat ongeveer gelijk aan 200 gram. Per jaar eet een Vlaming dus ongeveer 9 kilo friet. Ongelofelijk hè?
Hiermee staat België wereldwijd op de vierde plaats van hoeveel friet er ieder jaar wordt gegeten. Dit is echter gemeten aan de hand van de aardappelexport en is dus niet per persoon gerekend. De landen die boven ons staan zijn echter veel groter, dus per persoon eten de Vlamingen hoogstwaarschijnlijk wereldwijd de meeste friet per persoon.
Friet van groente in plaats van aardappel?
Wat zou jij doen als je een frietje bij de fritwagen bestelt, maar je krijgt opeens groentefrietjes op je bord of in je bakje? Bij de McDonald’s in Frankrijk is dit geen ‘wat als’, maar is dit deze maand werkelijkheid. Nadat ze de papieren bakjes daar al hebben vervangen voor herbruikbare bakjes, veranderen ze nu ook hun typische Franse frietjes naar groentefrietjes. Deze zijn gemaakt van wortels, bietjes en pastinaak. Zou jij dit erg vinden als jouw favoriete frietwagen deze verandering zou maken?
Opvallend genoeg kunnen de Franse klanten de groentefriet wel waarderen en zijn ze er zeer over te spreken. Zo vinden ze de afwisseling wel eens leuk. Wel is de kans groot dat ze over een maand toch weer reikhalzend uitkijken naar de ‘echte’ Franse friet.
Iedere week friet eten, is dat ongezond?
Dat frietje dat je iedere week bij de mobiel frituur haalt, kan dat nou kwaad voor je gezondheid? Je vraagt je wellicht af of het ongezond is om iedere week friet te eten. Gelukkig hebben we goed nieuws voor je. Het eten van friet op zichzelf is niet zo ongezond. Gooi er niet te veel zout op en vervang het voor je portie aardappelen. Als je de friet eens per week onderdeel van je maaltijd maakt, dan is het niet zo ongezond. Als je alleen een frietje met een snack eet, zonder groente of andere goede voedingsstoffen van de schijf van vijf, dan is het een ander verhaal. Let ook zeker op de sauzen, want die zorgen ervoor dat er flink wat calorieën aan je maaltijd worden toegevoegd. Als je toch graag saus bij je frietje uit de frituurwagen eet, kies dan voor een rode saus in plaats van voor mayonaise of satésaus.
Prijs aardappels is hard gestegen
Vind jij ook dat friet zo ongelofelijk veel duurder is geworden de afgelopen jaren? Het klopt inderdaad dat de prijs van een frietje bij de fritwagen enorm is gestegen. Maar wist jij dat de prijzen eigenlijk nog veel meer hadden moeten stijgen?
De prijzen van aardappels zijn namelijk de afgelopen jaren bijna verdubbeld. Ook hebben we al eerder geschreven dat de prijzen van energie en gas heel erg omhoog zijn gegaan. Als je al deze zaken bij elkaar optelt, zou de prijs van friet sowieso meer dan verdubbeld moeten worden om dezelfde winst te blijven maken. Maar wat blijkt? De prijs van een gemiddeld frietje is slechts 20% gestegen in de afgelopen anderhalf jaar. Eigenaren van frietwagens zijn namelijk erg voorzichtig omdat ze bang zijn dat klanten anders wegblijven.
Kaviaar op je friet?
Ieder jaar wordt een voorspelling gedaan voor de nieuwe trends in de horeca. Ook jouw favoriete frituurwagen maakt onderdeel van uit van deze voorspelling. Maar wat zeggen de experts? En dan zijn we natuurlijk vooral benieuwd wat ze zeggen over friet!
Wat in ieder geval opvallend is, is dat de vraag naar luxeproducten meer toeneemt. Wat dacht je bijvoorbeeld van kaviaar? Dit was altijd een luxeproduct dat je alleen in sterrenrestaurants kon terugvinden, maar tegenwoordig vind je het overal. Sommige mensen doen zelfs kaviaar op hun friet. Of je kaviaar ook op je friet bij de mobiel frituur kunt gaan bestellen, dat blijft natuurlijk de vraag. Het zou ook goed kunnen dat deze delicatesse alleen iets voor in restaurants blijft.
Herbruikbaar servies McDonalds nog geen succes
Vorige keer las je over het herbruikbare servies dat de McDonalds in Frankrijk heeft geïntroduceerd. Als dit een succes zou zijn, zouden veel landen hier in hun frietwagens een voorbeeld aan kunnen nemen, ook met name vanwege de plasticvermindering die de EU wil doorvoeren.
Helaas lijkt het herbruikbare servies nog geen succes te zijn. Er wordt namelijk enorm veel gestolen. Het lijkt een waar ‘collectors item’ te worden om McDonalds servies in je huis te hebben. Aan de andere kant zou het ook kunnen dat mensen het per ongeluk meenemen. Dit kan omdat ze gewend zijn om bijvoorbeeld als hun eten op is hun McFlurry in de auto op te eten. Omdat je dan wel hebt aangegeven je bestelling binnen op te eten, krijg je deze dan wel in een afwasbaar bakje.
Kortom: tot nu toe zijn de herbruikbare frietverpakkingen nog geen succes. Voorlopig is de kans dus klein dat we deze terugzien in een Vlaamse fritwagen.
Zijn afwasbare frietbakjes de toekomst?
De bekende fastfoodketen McDonalds introduceert in Frankrijk voor het eerst afwasbare frietbakjes. Dit zijn harde plastic frietbakjes die je aan het einde van je maaltijd weer inlevert. Vervolgens worden de bakjes afgewassen en hergebruikt voor een volgende klant. Dit geldt natuurlijk alleen wanneer klanten in het restaurant zelf eten en moet zorgen voor een enorme vermindering van het afvalgebruik.
Als je in België bij de mobiel frituur een frietje bestelt, krijg je deze vaak in een papieren puntzak. Als je je frietje echter toch in de buurt van de frituurwagen opeet, dan zou deze manier van het verminderen van plastic gebruik ook voor ons erg functioneel kunnen zijn. Het nadeel is natuurlijk wel dat deze oplossing niet werkt als je je frietje niet in het restaurant zelf wilt opeten.
Bij De Honger Stiller kunnen wij aan al uw wensen voldoen. Neem voor bijzondere of speciale wensen contact met ons op per e-mail of telefoon.