Nieuws 2016

Een meter kapsalon, de nieuwste trend

Week 51 - 2016
De laatste tijd zien we veel trends in de vorm van buitengewone proporties snacks. In Vlaanderen is ondertussen de toren van Balen een waar begrip, maar deze krijgt nu concurrentie uit Breda. Hier heeft een mobiel frituur namelijk de meter kapsalon bedacht en het is ondertussen razend populair.

Het gerecht bestaat uit een meter friet, shoarma (of kebabvlees), sla, kaas, tomaat, komkommer en knoflooksaus. Snackliefhebbers vanuit vele plaatsen komen langs in de zaak om deze nieuwe creatie te proeven. Op Facebook is de post over deze nieuwe snack al massaal bekeken; op dit moment al meer dan 250.000 keer. Ook in de snackbar is het aantal bezoekers met grote hoeveelheden gestegen.

Prijswinnaars Week van de Friet bekend

Week 50 - 2016
Tijdens de Week van de Friet konden mensen hun leukste FrietFoto insturen en op die manier leuke prijzen winnen. Ook konden ze meedoen aan de Nationale FrietTest. Drie mensen uit Nederland hebben met hun deelname een prijs gewonnen. De prijzen varieerden van elke week een gratis gezinszak friet, van een kofferset tot een keukenapparaat.

Met de activiteiten tijdens de Week van de Friet wilde de organisator de negativiteit van het eten van friet uit de wereld helpen. ProFi wilde mensen laten weten dat het eten van een frietje van een mobiel frituur helemaal niet ongezond hoeft te zijn. Het basisproduct is de aardappel en deze zit vol met vitaminen, mineralen en vezels. Daarnaast kunnen de voedingsstoffen goed bewaard worden wanneer de friet in schoon en heet vet gebakken wordt. Hierdoor schroeit de buitenste laag direct dicht en blijft het frituurvet buiten het frietje.

Recordomzet friet en snacks

Week 49 - 2016
In Nederland is het afgelopen kwartaal de omzet van cafe's en restaurants enorm gestegen ten opzichte van de kwartalen daarvoor. Dit geldt ook voor menig mobiel frituur. CBS meldt dat in vergelijking met vorig jaar de omzet met 8,8 procent is gestegen. In de afgelopen drie jaar ging het al steeds beter, maar het laatste kwartaal is er een flinke stijging te zien.

De reden van deze stijging is onder andere dat er vaker buiten de deur gegeten wordt en cafe's verkopen meer drankjes. Ook hotels merken dat er meer kamers geboekt worden en ze vaker vol zitten. Deze ontwikkeling is goed voor horecazaken en frituurwagens die het de afgelopen jaren best wel moeilijk hebben gehad.

Week van de Friet voor Vlamingen

Week 48 - 2016
Deze week gaat de Vlaamse Week van de Friet van start. Deze feestweek, die loopt van 28 november tot en met 4 december, wordt jaarlijks georganiseerd door het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing. Maar liefst 65% van de Vlamingen is bekend met de Week van de Friet en 35% bezoekt tijdens deze week ook een mobiel frituur.

Het doel van de Week van de Friet is om mensen vaker naar een frituurwagen te krijgen en enthousiast te maken voor een frietje uit de frituur. Op dit moment gaat maar liefst 43% van de Vlamingen eens per maand naar een mobiel frituur, maar dit aantal kan nog verbeterd worden denkt de organisatie. Om nog meer mensen bekend te maken met de Week van de Friet is er deze keer zelfs een promotiefilmpje gemaakt.

Burger King gaat orders thuisbezorgen

Week 47 - 2016
Burger King heeft besloten om friet en burgers in Nederland ook bij klanten thuis te gaan bezorgen. Burger King heeft hiervoor een deal gesloten met Thuisbezorgd.nl, een maaltijdbesteldienst. Voorlopig zal de bezorgingsdienst alleen werken vanuit de vestigingen in Den Haag en Emmen. Wanneer dit goed verloopt zullen er meerdere vestigingen gaan volgen.

Het streven is om het aantal filialen in Nederland dat thuisbezorgt, snel op te voeren. In verschillende andere landen is het ook al mogelijk om burgers en friet thuis te laten bezorgen en nu volgt dus ook Nederland. Hierdoor hoeven mensen niet meer naar de mobiel frituur toe om hun friet te halen, maar kunnen ze gewoon vanuit huis bestellen.

Nederlandse frieten doen het goed in Polen

Week 46 - 2016
Enige tijd geleden is de Poolse Zoetermeerder Kris Florek met een foodtruck richting Warschau vertrokken. De zaken gaan zo ontzettend goed dat hij nu ook een restaurant heeft geopend in Lodz. Iedere keer heeft hij een enorme rij voor zijn mobiel frituur staan, want de mensen in Polen zijn gek op de Nederlandse frieten. Meteen vanaf het begin was het een waar succes en het gaat steeds beter. Dit is ook de reden dat er een extra friteuse wordt geïnstalleerd en er daardoor dubbel zoveel frieten gebakken kunnen worden.

Een paar weken geleden heeft de ondernemer ook een restaurant geopend in de stad Lodz. Deze is geopend in een soort foodhall waar de sfeer hetzelfde is als bij de frituurwagen. Veel oranje en Nederlandse elementen, alleen de uitstraling hebben ze wat chiquer gemaakt. Zo worden er geen puntzakken geserveerd, maar is er gekozen voor bakjes en de friet wordt aan tafel geserveerd. Ook de Nederlandse sauzen kunnen niet ontbreken, want dit is een van de redenen van het ongelooflijke succes.

Friet wordt duurder aan het einde van het jaar

Week 45 - 2016
Verwacht wordt dat een portie friet aan het einde van het jaar een stuk duurder zal worden. De prijs gaat per portie friet met 5 tot 10 cent omhoog. Dit heeft frietproducent Bex bekend gemaakt. De prijsstijging komt door een tegenvallende aardappeloogst in het afgelopen jaar. CBS liet eerder nog zien dat de oogst ongeveer hetzelfde is als vorig jaar, maar volgens Bex is de kwaliteit van de Nederlandse aardappel een stuk minder goed.

De reden van de tegenvallende kwaliteit is de zware regenval van juni in het afgelopen jaar. In delen van Nederland, zoals Brabant en Limburg liepen aardappelvelden compleet onder water door de zware regenval. Bij veel telers is 40% van de oogst verloren. Ook in Groningen en Friesland zijn tekenen van een tegenvallende oogst. Dit zal er voor zorgen dat een frietje bij een mobiel frituur een stukje duurder zal worden.

Wodka van aardappelresten

Week 44 - 2016
FrietHoes heeft een zeer biologisch verantwoord idee tot werkelijkheid gemaakt. Volgens FrietHoes kunnen mensen nog meer hun best doen om meer biologisch en milieuvriendelijk te werk te gaan. Hun idee hebben ze bekend gemaakt tijdens de ADE Green, een onderdeel van het Amsterdam Dance Event. Het idee is een goede manier om verspilling tegen te gaan en is verantwoord, maar ook zeker erg lekker.

FrietHoes werkt samen met de aardappelteler Petrie. Zij vonden samen dat ze nog niet genoeg deden aan het milieu en zijn op het idee gekomen om wodka te maken van de aardappelresten. Bij het snijden van friet blijven er altijd resten over. Deze doen qua smaak niet onder voor de rest, maar zijn qua grootte niet geschikt voor de frieten in een mobiel frituur. Om deze resten weg te gooien is natuurlijk zonde en zo is het idee ontstaan om deze te gebruiken om wodka te maken. De resten van de aardappelen zijn naar Mofongo's Distillery gestuurd en de wodka was net op tijd klaar voor de conferentie. Ze verwachten in de komende tijd nog veel meer snijresten te hebben door grote leveringen, waardoor er nog meer wodka gemaakt kan worden.

Friet op Antarctica in 2016

Week 43 - 2016
Arjen Boerstra is een Groningse patatbakker en heeft een zeer bijzonder doel voor ogen. Hij wil namelijk in 2018 een mobiel frituur openen op Antarctica. De kans is niet heel groot dat hier veel mensen langs zullen komen voor een frietje, aangezien Antarctica bekend staat als de meest desolate plek op de wereld. Eerder stond hij met zijn frituurwagen op het Oerol festival op Terschelling, alwaar hij toen grapte dat het wellicht nog extremer kon. Nu zijn er concrete plannen om dit te verwezenlijken.

Het blijkt nogal een uitdaging te zijn om op deze plek friet te bakken. De temperatuur is daar ongeveer 30 graden onder nul, waardoor het veel voorbereiding vereist. Zo zal de friet vooraf gesneden moeten worden. Ook het op temperatuur houden van de frituurpan vereist nog wat aandacht, want gas bevriest bij hele lage temperaturen. Daarnaast heeft hij zijn kraam op ski's laten zetten, zodat deze gemakkelijk door de sneeuw getrokken kan worden. Hoe lang hij in 2018 op Antarctica zal verblijven om friet te bakken is nog niet duidelijk. Er zal een documentaire gemaakt worden van de avonturen van Arjen Boerstra en updates zijn te vinden op zijn website.

Aziatische landen eten steeds meer friet

Week 42 - 2016
In Aziatische landen is een groeiende vraag naar diepvriesfriet. Dit is goed te merken bij de fabriek van Aviko in Steenderen. Tegenwoordig wordt er nog maar weinig friet bij een mobiel frituur gegeten in China, maar dit is al aan het veranderen. Op dit moment wordt er ongeveer 300 gram friet per persoon per jaar gegeten. In Nederland is dit ongeveer 15 kilo per persoon per jaar. Hier is dus nog heel wat winst te behalen en naar verwachting zal dit ook gaan gebeuren.

In de herfst worden veel aardappelen geoogst. Aviko is op dit moment de grootste aardappelverwerker in Nederland en zelfs vierde ter wereld en verwerkt ongeveer 45 ton aardappelen per uur. Nederland heeft een groot gedeelte van de wereldmarkt in handen, namelijk 25 procent. Alleen België exporteert meer.

Friet met pompoensaus voor Halloween

Week 41 - 2016
Halloween is een feestdag die ieder jaar meer aan populariteit wint. Bedrijven buiten Amerika spelen hier steeds beter op in. Het kon dus niet lang duren of ook fastfoodketens zouden hier op in gaan spelen. Een populaire fastfoodketen in Japan heeft er dit jaar voor gekozen om een speciaal item voor Halloween op het menu te zetten. Ze hebben namelijk friet met pompoen- en chocoladesaus ontwikkeld.

Deze combinatie lijkt heel vreemd, maar de smaken zouden heel goed bij elkaar passen. Ook de kleuren zien de klanten graag, want oranje en bruin zijn traditionele Halloweenkleuren en dus erg populair in Japan. Het speciale frietje heeft de naam "Halloween Choco Potato" en is vooralsnog alleen in Japan verkrijgbaar. Wellicht is het, wanneer het aanslaat, binnenkort ook verkrijgbaar bij de mobiel frituur om de hoek.

Nederland is de grootste producent van friet

Week 40 - 2016
Uit de cijfers van 2014 blijkt dat Nederland de grootste producent en exporteur is in Europa van diepvriespatat en bevroren aardappelproducten. Vorig jaar produceerde Nederland 1,6 miljard kilo patat. Dit had een waarde van bijna 1,3 miljard Euro en de aantallen zijn een derde van alle geproduceerde friet in Europa. Dit is bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De grote vraag is of Nederland dit jaar de nummer 1 positie ook kan behouden. Doordat het de laatste weken weinig geregend heeft zitten veel aardappelen nog in de grond. Doordat de oogst is uitgesteld op veel plekken, bestaat de kans dat er veel "slechte aardappelen" tussen zitten. Veel van de bevroren aardappelproducten uit Nederland zijn terug te vinden in menig mobiel frituur in België.

Derde editie van de Nationale week van de friet

Week 39 - 2016
Dit jaar is er weer een nieuwe editie van de Nationale Week van de Friet. Hoewel er ongeveer 100 cafetaria's minder meedoen dan vorig jaar wordt er toch een grote opkomst verwacht. Dit jaar zijn er ongeveer vijfhonderd cafetaria's die deelnemen aan deze week. De Nationale Week van de Friet wordt gehouden van 1 tot en met 9 oktober.

Het doel van dit jaar is friet positief in de schijnwerpers te zetten. De frituurbedrijven moeten er zelf een feestje van maken, dus eigen initiatief tonen. Ze hebben vanuit ProFri en het Nationaal Frituurcentrum uitgebreid promotiemateriaal gehad. Tevens is er een informatieve website gemaakt en wordt er op social media veel aandacht aan besteed. Ook is er een Frietfoto-wedstrijd gehouden en is er de Nationale Friettest, waarbij deelnemers leuke prijzen kunnen winnen. Op de website is terug te vinden welke mobiel frituur meedoet aan de Nationale Week van de Friet.

Nigeria kampt met friettekort

Week 38 - 2016
In Nigeria wordt het voor fastfoodketens en retailers steeds moeilijker om friet te importeren. Dit komt door het wisselkoersbeleid. Toch wordt er nog steeds 178 miljoen Euro uitgegeven aan geïmporteerde friet. Zet dit naast de 85 miljoen Euro die gespendeerd wordt aan de uitgaven voor landbouw en je ziet dat er nog steeds veel wordt uitgegeven.

Dit komt omdat er dagelijks ongeveer 120 ton friet geconsumeerd wordt door de inwoners van Nigeria. Echter zijn er bijna geen aardappelverwerkers gevestigd. Omdat de import steeds moeilijker wordt, hebben sommige fastfoodketens besloten om friet zelfs van het menu te schrappen en ook in een mobiel frituur is geen friet meer te verkrijgen. Dit probleem heeft echter ook geleid tot een voordeel, want misschien dat Nigeria zich nu meer op de lokale teelt gaat richten.

Restaurant met culinaire kip

Week 37 - 2016
Eerder maakte Sergio Herman al bekend dat hij friet een gastronomische upgrade ging geven. Nu is ook de kip aan de beurt. Sterrenchef Roger van Damme gaat de kip aan het spit perfectioneren. Hij is vooral bekend om zijn desserts, maar gaat nu met twee andere mensen investeren in een nieuw concept. Dit gaat Toque Tok heten. Dit is een restaurant waar kip op een hoger niveau geserveerd zal worden.

Een vriend van Van Damme heeft een pand gekocht in Schelle en heeft hem gevraagd of hij mee wil werken. In het restaurant kun je komen eten of je kunt een maaltijd ophalen. Tevens zal er een feestzaaltje zijn, dat gasten af kunnen huren. Als maaltijd worden er handgesneden frietjes geserveerd met uiteraard kip en een dessert. Het nieuwe restaurant zal alleen 's avonds open zijn en de deuren zullen op 13 oktober openen.

Sergio Herman opent een "Luxefrituur" in Antwerpen

Week 36 - 2016
Eerder heeft Sergio Herman al zijn Luxefrituur in Den Haag geopend. Deze draait goed en er zullen naar alle waarschijnlijkheid dit jaar nog 4 zaken in Nederland geopend worden. Daarnaast wil hij ook graag voor het einde van het jaar een luxe mobiel frituur openen in België. Antwerpen is in België als eerste aan de beurt.

Mensen hoeven bij de frituur van Sergio Herman geen achtgangendiner te verwachten, want ook een bakje friet kan culinair zijn. In zijn zaken maakt Sergio Herman alleen gebruik van Zeeuwse aardappelrassen. Een portie friet kost € 3,50 tot € 6,00, maar er staan ook groentegerechten op het menu. Er staan geen standaard sauzen op het menu, maar wel authentieke sausjes zoals echte Belgische mayonaise op basis van peper, truffel en basilicum. De datum dat de frituur in Antwerpen geopend wordt, is nog niet bekend.

Pokemon hamburgers in Australië

Week 35 - 2016
Op dit moment is Pokemon Go nog steeds een rage. Zoals meestal bij veel rages springen veel bedrijven hier op in. De bekendste Pokemon is zonder twijfel Pikachu. Hij komt niet alleen voor in de tekenfilms en het spelletje, maar ook in de strips en op veel verpakkingen en reclames. Nu is het beestje ook verkrijgbaar als een gerecht. In Australië heeft een hamburgerrestaurant een gele hamburger gemaakt en het broodje is zo gemaakt dat de burger op Pikachu lijkt. Ook zijn vriendjes Bulbasaur en Charmander zijn vereeuwigd als hamburgers. Deze Pokemon burgers zijn groen en oranje van kleur.

De burgers zijn ideaal voor de spelers om even extra krachten op te doen om daarna weer verder te kunnen met hun jacht op Pokemons. De hamburgers kosten 15 Australische dollar, wat omgerekend ongeveer € 10,00 is. De burgers zijn nog tot 3 september verkrijgbaar. Het is nog niet duidelijk of de mobiel frituur daarna nog doorgaat met deze burgers.

Gratis friet in ruil voor het opruimen van zwerfafval

Week 34 - 2016
Meestal zorgen mensen voor afval tijdens een festival, maar tijdens het Grondstofjutters Festival in Leiden draait het juist om het verzamelen van afval. En dit het gehele weekend lang. De jutters die hun zwerfafval inruilen tijdens het festival krijgen een gratis kop koffie of een zak biologische patat van de mobiel frituur.

De bedoeling van het verzamelen van het afval is dat dit hergebruikt kan worden. Er is een zonneoven en deze kan wel tot 200 graden Celsius opgewarmd worden bij een stralende zon. Helaas is dit vrijdag niet gelukt, omdat er veel wolken waren en het plastic kon dus niet meteen omgesmolten worden. Dit plastic wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van speelgoed voor kinderen.

Friet bestellen via smartphone

Week 33 - 2016
Op sommige plaatsen zijn parkeerplaatsen schaars en bij drukte ontstaat er al gauw een parkeerprobleem. Zo ook bij frituur Bossuwé aan het station in Kortrijk. Zijn klanten kregen vaak parkeerboetes, omdat het parkeren een groot probleem was bij drukte en er dan vaak fout en te lang geparkeerd werd. Ook de mobiel frituur zelf krijgt vaak boetes, omdat hij vijf minuten te lang op de parkeerplaats staat met zijn bestelbus om te laden en te lossen. Hij zocht dus naar een manier op dit op te lossen.

Hij heeft nu de mogelijkheid geïntroduceerd om via de smartphone een bestelling te plaatsen. Nadat de bestelling geplaatst is wordt er aangegeven wanneer de bestelling klaar staat. Hierdoor hoeven de bezoekers niet lang te wachten in de rij en hoeven ze alleen de bestelling af te halen. Hiermee ontlopen ze boetes en zorgt de frituurwagen ervoor dat hij zijn klanten behoudt.

Benefietdag met stoverij en friet voor het goede doel

Week 32 - 2016
Op 13 augustus is er in Heusden een jaarlijks zomerbenefiet voor het goede doel "Red een kind". Dit goede doel zet zich in voor wees- en straatkinderen in Haïti en zorgt ervoor dat zij een hoopvol bestaan kunnen leiden. Dit doet de organisatie door de kinderen naar school te sturen en bijvoorbeeld te laten sporten. Helaas zijn er heel veel misbruikte, doodzieke en ondervoede kinderen in Haïti, waardoor alle hulp welkom is.

De benefietdag is een heus smulfestijn en de bezoekers kunnen zich tegoed doen aan friet met stoverij van de mobiel frituur ter plaatse. Daarnaast worden ook traaggegaarde varkenswangetjes in kasteelbier en een heerlijke slamix geserveerd. Alle bezoekers kunnen alles a volonté eten voor 15 Euro per persoon. Kinderen tot 10 jaar hoeven maar 10 Euro te betalen. De opbrengst gaat uiteraard naar het goede doel.

Vele porties friet met mosselen tijdens nationale feestdag

Week 31 - 2016
Tijdens de nationale feestdag werd in Brussel het Resto Nationals op het Brusselse Vossenplein gehouden. Het evenement werd druk bezocht en er waren duizenden bezoekers op deze dag. In totaal werden er in het grote volksrestaurant ruim 1200 porties mosselen met friet bereid voor de bezoekers. Dit gaat over grote porties, maar aan de kinderen werd ook gedacht, want er waren speciale kinderporties. Daarnaast was er ook een muzikaal spektakel speciaal voor de jongste bezoekers.

Ook aan de daklozen was dit jaar goed gedacht dankzij Samusocial. Er mochten ruim 150 daklozen voor 1 Euro ook genieten van een heerlijk portie friet met mosselen van de mobiel frituur, die aanwezig was. Later op de dag was er ook nog Bruxelles Zingt. Dit was een grote karaoke, waarbij alle bezoekers mee konden zingen met bekende hits. Zoals verwacht zat de sfeer er de gehele dag goed in.

Supertje friet van één kilo

Week 30 - 2016
In de maand juli heeft Kees Kroket in Oss (Nederland) een ludieke actie bedacht. In deze maand kun je op dinsdag een super Catamaran bestellen. Dit is niet zomaar een frietgerecht, maar is één kilo friet, twee XXL frikandellen en een grote hoeveel speciaalsaus. Een extra detail; wanneer je dit hoogstandje bestelt, dan wordt je uitgedaagd dit binnen een half uur op te eten. Wanneer dit lukt, dan hoef je het gerecht niet te betalen.

In een mobiel frituur in Vught is het ontstaan en hier staat het record op 18 minuten. In Oss is het tot nu toe nog niet gelukt. De eerste deelnemer gaf aan dat het in het begin wel goed ging, maar dat hij al snel begon te merken dat het toch te veel was. De fout is dat je snel wilt beginnen en dooreten, maar wanneer je dat doet zit je al snel vol. Degenen die het graag willen proberen, kunnen op dinsdagmiddag in de maand juli nog een poging wagen.

Spiegelhanger met de geur van een hamburger

Week 29 - 2016
In Brazilië heeft een fastfoodketen een origineel, maar ook een vreemd idee. Zij hebben namelijk een spiegelhanger ontworpen met de geur van een hamburger. Deze spiegelhanger zorgt ervoor dat het interieur van uw auto geparfumeerd wordt met de natuurlijke aroma's van hamburgers, zoals deze ook aanwezig is bij een mobiel frituur.

Het idee is niet geheel nieuw, want in de restaurants van Burger King worden al geurverspreiders gebruikt, die zorgen voor de juiste sfeer. Hier komt dan ook het idee vandaan om een autoparfum te ontwikkelen dat zorgt dat mensen ook in de auto van deze heerlijke geur kunnen genieten. Men kan nu dus in de auto genieten van de geur van uien, augurken en gegrild vlees. Het product heeft de naam “Whopperisator“ gekregen. Of en wanneer dit hier verkrijgbaar zal zijn, is nog niet duidelijk.

Friet gemaakt van Nederlandse machines

Week 28 - 2016
Een van de grootste fabrikanten van friet en chips in Iran maakt zijn friet met Nederlandse machines. Deze machines produceren zes ton friet per uur en de fabriek draait 24 uur per dag op volle toeren om de vraag in Iran bij te kunnen houden. Zodra de machines voor wassen, schillen, snijden, voorbakken en koelen aan vervanging toe zijn, zullen de Nederlandse machinefabrikanten zeker weer van de partij zijn om hun reputatie hoog te houden.

De aardappelen die gebruikt worden voor de friet komen vooral uit het land zelf, maar het kan wel eens moeilijk zijn om goede kwaliteit te vinden door de droogte in het land. Het is dus soms zoeken naar de geschikte aardappelen. Deze worden voornamelijk gekocht bij lokale boeren. Vooral in april zijn er weinig geschikte aardappelen, waardoor de prijs in deze periode omhoog gaat. De friet wordt verkocht naar menig mobiel frituur in Iran en omliggende landen.

Frieten aan boord van Brussels Airlines

Week 27 - 2016
Sinds kort serveert Brussels Airlines frietjes met mayonaise of ketchup aan boord. De portie frieten wordt geserveerd op alle Europese vluchten die langer dan 2 uur duren. Over niet al te lange tijd zullen ook Belgische wafels verkrijgbaar zijn.

De luchtvaartmaatschappij wil een vliegende ambassadeur van België zijn en om die reden wordt er straks naast de friet, tijdens lange afstandsvluchten ook maaltijden van diverse Belgische sterrenchefs in de business class geserveerd. Er worden ook Belgische kazen, bieren en chocolade geserveerd. De vliegtuigen van Brussels Airlines zijn gewijd aan een aantal Belgische iconen zoals Kuifje, Magritte en de Rode Duivels. Gaat u niet vliegen en heeft u toch zin in een portie friet, dan bent u van harte welkom bij onze mobiel frituur.

Bakfrietfiets als frituurwagen

Week 26 - 2016
Danny Vanderhoven droomde er als klein kind van om een eigen mobiel frituur te beginnen. Uiteindelijk is hij chef geworden en staat achter het fornuis van zijn eigen sterrenrestaurant. Nu heeft hij besloten zijn oude passie te volgen en heeft hij een klassieke bakfiets omgebouwd naar bakfrietfiets. Hij heeft ingebouwde frietketels en koeling in laten bouwen en zal deze zomer te zien zijn op evenementen en feesten in het Belgische en Nederlandse Limburg.

De bakfrietfiets is gemonteerd op het chassis van een oude, stalen bakfiets en bevat twee ketels voor het bakken van friet en snacks. Daarnaast is er een koeltoog om de snacks gekoeld te houden. Toen hij de oude bakfiets op het internet zag staan kwam zijn oude passie weer naar boven en besloot deze richting in te gaan. Er staan al diverse evenementen op zijn agenda en je kunt hier een klassieke puntzak biologische frieten krijgen met een heerlijke schep mayonaise. Daarnaast heeft hij een beperkt aantal snacks in het assortiment, die huisgemaakt zijn.

Eerste Frites Atelier van Sergio Herman geopend

Week 25 - 2016
Op 14 juni 2016 is het eerste Frites Atelier van Sergio Herman gestart in Den Haag. Het is gevestigd aan de Venestraat 7. In april kondigde de topchef al aan dat Frites Ateliers er aan zaten te komen. In Den Haag is deze nu dus geopend en later zullen er ook nog zaken geopend gaan worden in Amsterdam, Utrecht en Arnhem, waarvan Amsterdam de flag ship store wordt.

Het is geen standaard mobiel frituur, want er wordt friet gebakken van Zeeuwse aardappelrassen. Andere rassen worden niet gebruikt. Sergio Herman geeft aan dat hij een eenvoudig product in een warme, inspirerende omgeving wil neerzetten. Het filiaal in Arnhem zal gevestigd worden in de binnenstad. Waar de zaken in Amsterdam en Utrecht gevestigd gaan worden is nog niet bekend.

Tricolore EK-hamburger

Week 24 - 2016
Sporthal De Ring krijgt na 3 jaar een nieuwe uitbater, namelijk Luc de Coster. Emily van Loon stopt na 3 jaar en geeft het stokje dus over. Hij valt meteen vol in de EK-gekte, die nu heerst. Er is daarom besloten om een duivels lekkere tricolore hamburger te gaan verkopen, de Black Belgian Ringburger.

Samen met Emily heeft hij het cafetaria helemaal versierd met vlaggen en wimpels. Eind deze maand mag Luc definitief het stokje overnemen en gaat op 3 juli alle clubs uitnodigen voor zijn officiële start. Ze hopen per EK-wedstrijd van de rode duivels zo'n 150 supporters te kunnen verwelkomen. Het grote scherm is al opgezet en de pils kost 1 euro per glas. Daarnaast worden er tricolore hamburgers gebakken in de mobiel frituur om het ultieme EK-gevoel te verkrijgen. Een zwart broodje met gele kaas en rode plakjes tomaat, de echte Belgische kleuren.

McDonalds komt met rode en groene hamburger

Week 23 - 2016
Een tijdje geleden kwam McDonald's al met een zwarte en grijze hamburger, maar nu hebben ze weer nieuwe kleuren toegevoegd aan hun speciale assortiment. Ter promotie van de film van Angry Birds hebben ze namelijk tijdelijk een rode en groene hamburger aan het assortiment toegevoegd. Helaas zijn deze burgers voorlopig nog niet bij ons verkrijgbaar.

De groene burger draagt de naam 'Naughty Green Pork Burger'. Hier vind je naast het groene broodje ook een eitje, sla en een pittige saus op de hamburger. De rode burger draagt de naam 'The Super Red' en bestaat uit een kippenburger, tomaat, ei en pepermayonaise. De meningen over de burgers zijn verdeeld en vooral de groene burger wordt nog niet enthousiast ontvangen. De kleur van de burger doet bij sommige mensen meer denken aan een burger die men een nachtje heeft laten staan. Geen fan van gekleurde hamburgers? Geen probleem, want in onze mobiel frituur kunt u terecht voor verse hamburgers op een normale kleur broodje.

Pikantste hamburger ter wereld

Week 22 - 2016
In het Australische Perth is wellicht de pikantste hamburger ter wereld verkrijgbaar. Bij de mobiel frituur Johnny's Burger is deze hamburger verkrijgbaar en de bedenker geeft aan dat de hamburger nog pikanter is dan pepperspray en dit komt door een speciale saus. Ondertussen is de lekkernij een ware attractie geworden.

Het restaurant dekt zich in tegen eventuele klanten die misselijk worden of andere klachten krijgen door de hamburger. Wanneer je de Demon's Revenge wil proberen, dan moet je namelijk eerst een verklaring van afstand tekenen en een chauffeur regelen om thuis te kunnen komen. De hamburger bestaat uit een broodje, krokante spek, een plakje kaas, sla en tomaat. De burger is doordrenkt met de zeer pikante saus, die maar liefst twee pepers bevat die heter zijn dan pepperspray.

McDonald's komt met nieuwe variant frietjes

Week 21 - 2016
Eerder kwam McDonald's al met een groter bakje frietsaus en het all you can eat concept, maar nu komen ze ook met ander nieuws. Ze komen namelijk met een nieuwe variant op de franse frietjes, zoals iedereen ze kent. De frietjes heten Gilroy Garlic Fries en worden gefrituurd zoals normaal. Daarna worden ze door een mix van knoflook, olijfolie, Parmezaanse kaas, peterselie en zout gehaald. Ze kijken er naar uit om de frietjes te introduceren.

De frietjes zijn nog niet overal verkrijgbaar, maar worden op 4 locaties in San Francisco getest. Als dat een succes wordt, dan is de kans groot dat ze ook op andere plekken verkocht gaan worden. Bent u toch meer een liefhebber van versgebakken Belgische frieten, dan kunt u altijd terecht in onze mobiel frituur.

Roze mayonaise tijdens de Giro

Week 20 - 2016
Wie aan de Giro denkt, denkt aan roze. Dit wielerevenement is gestart in Nederland en speciaal voor het wielerevenement de Giro hebben de eigenaren van snackbar Mart uit Tiel roze mayonaise gemaakt. Deze roze mayonaise is roze gemaakt met behulp van bietensap en heeft de naam Gironaise gekregen. Omdat de Giro praktisch langs hun snackbar kwam hebben ze dit bedacht.

Op het eerste gezicht lijkt het wel een frietje met frambozensaus, maar het smaakt naar gewone mayonaise. Het hele weekend hebben ze de roze mayo verkocht in hun mobiel frituur. Het trok veel bekijks en er zijn tijdens de doorkomst van de Giro veel frieten met deze mayonaise verkocht.

Japanners smullen van Belgisch bier en friet met stoofvlees

Week 19 - 2016
De drie hoofdingrediënten van de Belgian Beer Weekends in Japan zijn Belgisch bier, Belgische muziek en Belgisch eten. Dit evenement is georganiseerd door een Limburgse organisator en dit Japanse evenement werd al een aantal keren georganiseerd. Het is een enorm succes en er wordt steeds een festival in een andere stad in het land van de rijzende zon gehouden. Dit jaar vindt het eerste festival plaats in Nagoya.

Vorig jaar heeft het evenement maar liefst 200.000 bezoekers getrokken. Dit jaar hopen ze dat record te kunnen breken. Naast heerlijke Belgische frieten van de frituurwagen, kunnen bezoekers genieten van Belgisch bier en muziek. Een Limburgse band die Nederlands zingt voor het Japanse publiek is niet vreemd, want de bezoekers vinden het prachtig. Ze hopen dat het evenement dit jaar net zo'n groot succes wordt als vorig jaar.

Onbeperkt friet bij McDonald's

Week 18 - 2016
McDonald's, de bekende fastfoodketen, gaat experimenteren met onbeperkt friet wanneer je een eigen burger samenstelt. Dit kan nog niet meteen in alle restaurants, maar het wordt gelanceerd in Missouri, Amerika. In dit restaurant werd ook het ontbijt gelanceerd en was de eerste Drive Thru gelanceerd. De nieuwe vestiging moet nog gebouwd worden en de verwachting is dat deze in juli dit jaar open gaat.

Mensen krijgen onbeperkt friet wanneer ze zelf hun burger samenstellen via een touch-screen. Ook dit is een nieuw concept. Er komen honderd keuzemogelijkheden om zelf je burger te ontwerpen. Zodra deze is besteld, dan kun je gaan zitten, want deze wordt aan tafel geserveerd. Wil je liever een verse portie versgebakken Belgische frieten, dan kun je terecht in onze mobiel frituur.

Pannenkoek met friet speciaal

Week 17 - 2016
Na de frikandel met discodip is er een nieuwe vreemde hype op het gebied van snacks. Wellicht klinkt het als een grap, maar de nieuwste rage is een pannenkoek met friet speciaal. Deze pannenkoek is bedacht door Brian de Jong van het restaurant bij de midgetgolfbaan aan de Parkhaven in Rotterdam. Ze hadden een nieuwe idee nodig voor hun pannenkoeken en na de discodel is deze bedacht en ontstaan.

De speciale pannenkoek schijnt heel lekker te zijn. Er komen allerlei smaken bij elkaar, waardoor de smaaksensatie uitzonderlijk is. Naast de pannenkoek met friet speciaal hebben ze nog meer vreemde pannenkoeken, want zo staat er ook de pannenkoek Turkse pizza en pannenkoek saté op het menu. Ze verwachten dat de nieuwe pannenkoek ook een hardloper gaat worden. Wellicht is deze binnenkort in menig mobiel frituur verkrijgbaar.

Beroemde chef-kok nieuwe mede-eigenaar Frites Atelier

Week 16 - 2016
Sergio Herman, de wereldberoemde chef-kok, is mede-eigenaar geworden van Frites Atelier in Amsterdam. De eerste zaak moet nog geopend worden in het centrum van Amsterdam. Ze hebben er bewust voor gekozen om zich alleen op triple A-locaties te vestigen en ze streven er naar om voor het einde van het jaar in elke grote stad gevestigd te zijn.

Het wordt geen doorsnee mobiel frituur, want ze zullen alleen werken met aardappelrassen die gedijen in de Zeeuwse klei. Naast smaak willen ze ook beleving en het gevoel van gastvrijheid creëren voor hun bezoekers. Bij het interieur van de zaken is de bekende architect Piet Boon betrokken. In het interieur zal veel marmer gebruikt worden en er is zelfs aan de ontwerpen van de servetten gedacht. Behalve friet worden groentes geserveerd van een biologische boerderij uit Zeeland. Een frietje zal tussen de 3,50 en 6,00 Euro gaan kosten.

Hollandse friet is succes in Warschau

Week 15 - 2016
Middenin het centrum van Warschau, de Poolse hoofdstad, staat een knaloranje Nederlandse foodtruck. Dit blijkt een doorslaand succes te zijn en is een concept van Kris Florek. Hij heeft na jaren van voorbereiding eindelijk de stap genomen en is met zijn foodtruck naar zijn vaderland gereden. Hier bakt hij dagelijks verse friet voor liefhebbers uit Polen.

In de foodtruck verkoopt hij alleen friet in de schil. Deze worden in 3 maten uitgeleverd en kunnen met 3 sauzen geserveerd worden; mayo, ketchup en pindasaus. Patatje oorlog is zijn grootste succes en wordt geserveerd in een rood-wit-blauwe puntzak. Het is dagelijks erg druk voor de truck en de Polen zijn er dol op.

Deze maand heeft Kris Florek afspraken met Nederlandse investeerders in Polen. Zij zijn geïnteresseerd in een eventuele samenwerking en franchisers van Patat & More zijn dus niet uitgesloten. Florek hoopt zelf straks naast friet in zijn mobiel frituur ook heerlijke Nederlandse bitterballen te verkopen.

Mora overgenomen door een Canadees bedrijf

Week 14 - 2016
Het Tilburgse krokettenmerk Van Geloven, vooral bekend van het snackmerk Mora, is overgenomen door de Canadese patatproducent McCain. De overname van Van Geloven werd eerder al aangekondigd, maar door de overname door McCain blijft het bedrijf in handen van een branchegenoot. De Autoriteit Consument en Markt geeft aan dat er na de fusie voldoende concurrentie overblijft.

Van Geloven bestaat al sinds 1960 en is begonnen met het maken van ragout en soep in blik. Niet lang daarna werden de eerste kroketten gemaakt en later werden er ook andere snacks gemaakt. Het bedrijf wilde eerst samengaan met Royaan. Dit bedrijf is bekend van de merken Van Dobben en Kwekkeboom, die in menig mobiel frituur verkrijgbaar zijn. Deze fusie ketste in 2012 af. Daarna startte een krokettenoorlog om de sterke positie van Royaan in de horeca aan te vallen. Van Geloven was de marktleider in de supermarkten met zijn Mora snacks.

McCain ziet de toonaangevende merken en producten als een waardevolle aanvulling op zijn snackaanbod. Dit moet met name in Europa voor extra groei zorgen. Het Brabantse bedrijf Van Geloven had vorig jaar een omzet van 197 miljoen euro.

Aardappelverwerkende industrie in België heeft opvallende groei in 2015

Week 13 - 2016
In 2015 werd een grote hoeveelheid aardappelen verwerkt tot diverse producten. Er werd maar liefst 4 miljoen ton verwerkt tot gekoelde en diepgevroren friet, chips, voorgekookte aardappelen, pureeproducten en vlokken. Dit is een groei van 4,4 % ten opzichte van 2014. Verder is heel opvallend dat het aantal investeringen is gegroeid. Er wordt dan ook een grote uitbreiding van de sector verwacht in de komende jaren.

De groei in deze sector zit vooral in de productie van diepgevroren en gekoelde friet, zoals deze bij menig mobiel frituur gebruikt wordt. Ook het volume van andere producten, zoals aardappelkroketten, vlokken en chips nam in het afgelopen jaar opnieuw toe. De groei komt door de wereldwijde vraag naar verwerkte aardappelen. Deze worden steeds meer beschouwd als een basisvoedsel. De aardappel zit namelijk vol met koolhydraten, vitamine C en kalium en is dus populair in landen waar eerst niet veel aardappelen gegeten werden.

Met de toenemende aardappelproductie in ontwikkelingsladen neemt ook de vraag naar gebruiksvriendelijke aardappelproducten toe. In China zullen aardappelen steeds meer rijst en noedels gaan vervangen doordat er een kleinere oppervlakte land nodig is dan bij rijst en andere granen. De verwachting is dat deze groei aankomend jaar ook nog zichtbaar zal zijn.

De discodel, een hele speciale frikandel

Week 12 - 2016
Nederland is in de ban van een nieuwe snack, namelijk de discodel. Dit is een frikandel met mayonaise en discodip. Deze nieuwe snack werd bedacht door studievrienden Stijn en Bas. Samen gingen ze in Nijmegen op zoek naar de voor hen ideale snack en deze hebben ze gevonden in de Discodel.

Volgens de twee vrienden gaat het zure van de mayonaise goed samen met het zoete van de discodip. Daarnaast geeft het krokante van de discodip een goede bite aan de snack. Deze snack is ondertussen een enorme hit op het internet.

Vorig jaar gingen Bas en Stijn in november een avondje stappen en waren daarna op zoek naar een vervanger van de frikandel speciaal. De frikandel met mayonaise en discodip was het eerste dat in hen op kwam en vroegen hiernaar bij een mobiel frituur. De snackbarhouder wilde wel meewerken en ze kregen de zelf verzonnen snack. Deze viel meteen in de smaak bij de vrienden.

Hoe iedereen erachter is gekomen is hen niet bekend, maar opeens is de nieuwe snack een ware hit. Mocht u toch liever een gewone frikandel met mayonaise willen bestellen, dan kunt u langskomen in onze frituurwagen. Wij maken deze graag vers voor u klaar.

Verfrissende nieuwe hamburger McDonalds

Week 11 - 2016
Iedereen kent McDonald's van de lekkere hamburgers, maar McDonalds heeft naar buiten gebracht met wel een zeer bijzondere hamburger te komen. Ze hebben de Big Mac in een nieuw bijzonder jasje gestoken en is helemaal anders dan de standaard burgers die ze al hebben. Deze burger wordt beschreven als een nieuwe en verfrissende manier om je McDonald's maaltijd mee af te sluiten. Deze hamburger zorgt namelijk voor een frisse adem.

De kleur van de burger kan je in het begin misschien afschrikken, maar de nieuwe burger schijnt lekker te zijn. De nieuwe hamburger van McDonald's is namelijk de Spearmint After Dinner Big Mac. Het broodje bestaat uit sesam en mint en in de kaas zit zelfs spearmint-olie. Ook aan de burger en saus zit een frisse mintsmaak. Deze hamburger is dus een soort pepermuntje om na je maaltijd te nemen. Wil je toch liever een verse en authentieke hamburger, dan kun je terecht in onze mobiel frituur. Hier kun je ook terecht voor diverse andere snacks en vers gebakken friet.

Levenslang gratis friet voor snackbar baby

Week 10 - 2016
In een Brusselse snackbar is op zaterdag 27 februari een baby geboren. De moeder heeft haar zoontje Adam genoemd, omdat de snackbar Adam Snack heet. Omdat de moeder is bevallen in de snackbar heeft de eigenaar van de frituurwagen het pasgeboren jongetje een cadeau gegeven. Hij mag namelijk zijn leven lang gratis friet komen eten in de mobiel frituur.

De vrouw beviel van haar baby op het terras van de snackbar. De ambulancedienst was gewaarschuwd, maar ze beviel voordat deze arriveerde. Ondertussen had het personeel de vrouw afgeschermd met reclameborden. Op deze manier had ze geen last van voorbijgangers. De snackbareigenaar dacht dat het een grap was toen een medewerker hem het verhaal vertelde. Hij wil heel graag contact houden met Adam. Moeder en kind maken het goed.

Cafetaria gered dankzij een crowdfundingactie

Week 9 - 2016
In Vierlingsbeek is een cafetaria gered dankzij een crowdfundingactie. Dankzij deze actie kwam er voldoende geld binnen voor een verhuizing van de mobiel frituur binnen de dorpsgrenzen. De crowdfundingactie was een initiatief van Maarten Hermans van Herberg Thijssen. Door inwoners van het dorp werd hij gewezen op de zaak die gesloten ging worden en hij zag wel wat in een overname.

Helaas dacht de bank daar anders over en wilde geen geld geven voor de overname. Hij zocht steun bij de inwoners van Vierlingsbeek en zij hebben geholpen om de overname te realiseren. Dankzij hun geld heeft Vierlingsbeek gelukkig nog steeds een cafetaria, al is deze wel verhuisd naar een andere locatie.

Friet van zoete aardappelen

Week 8 - 2016
In Amsterdam is een cafetaria geopend waar ze friet van zoete aardappelen bakken. Dit is opmerkelijk, omdat zoete aardappelen niet als aardappel gezien worden, maar als groenten. Bij Schatje Patatje hebben ze nu dus friet van groenten.

De uitbaters waren verbaasd dat er nergens gezondere friet te krijgen was. De zoete aardappel is gezonder dan een normale aardappel, want deze zit vol met vitamines A en C en bevatten veel anti-oxidanten. Daarnaast heb je van zoete aardappelen sneller een vol gevoel. Bij de groentefriet worden daarnaast ook gezondere sauzen geserveerd. Wanneer u toch liever een vers gebakken portie friet van gewone aardappelen wilt, dan bent u van harte welkom in onze mobiel frituur.

Vanreusel introduceert de gepaneerde frikandel

Week 7 - 2016
Vanreusel heeft een nieuwe snack aan de wereld geïntroduceerd, de gepaneerde frikandel. Dit is een gewone heerlijke frikandel in het gepaneerde en krokante jasje van een kroket. Er is een blinde smaaktest gehouden en de gepaneerde frikandel is hierbij als lekkerste getest. Daarom is besloten om de snack verkrijgbaar te maken bij menig mobiel frituur.

Deze snack is op dit moment alleen exclusief voor de horeca beschikbaar, maar op dit moment nog niet bij alle horeca verkrijgbaar. Wanneer de nieuwe snack aanslaat zal hij vast beschikbaar worden voor een groter publiek en bij meerdere snackbars verkrijgbaar zijn. Tot die tijd zijn in onze frituurwagen meerdere heerlijke snacks en versgebakken friet verkrijgbaar.

Friet met Nutella in Roermond

Week 6 - 2016
Nadat McDonalds in Japan friet met chocoladesaus op de markt bracht werd Piet Friet uit Roermond geïnspireerd om hier ook iets mee te doen. Hij verkoopt sinds kort friet met Nutella. De combinatie van friet met chocolade blijft opmerkelijk, maar het frietje is er in de smaaktest goed uit gekomen.

Mensen moeten vooral wennen aan het idee dat zoet en hartig in één gerecht verwerkt worden. Toch zorgt de chocolade op een vers gebakken frietje voor een nieuwe smaakbeleving. De eigenaar van de mobiel frituur Piet Friet laat iedereen de friet met chocoladesaus gratis proeven op zondag 14 februari tussen 11.00 en 12.00 uur. Dit doet hij om de friet te promoten en mensen kennis te laten maken met nieuwe smaken.

De nieuwe snack, Pizza frikandel speciaal

Week 5 - 2016
Een snackplaza uit Urk, Nederland, heeft een nieuw gerecht aan het snackassortiment toegevoegd; een “pizza frikandel speciaal” en zou zomaar een concurrent kunnen worden van de frietvariant “kapsalon”.

De snackbar heeft deze variant zelf bedacht en het verkoopt goed. Het product is wel een dikmaker, want het bevat de nodige calorieën. Volgens de mobiel frituur hebben ze al veel goede reacties ontvangen van hun klanten. De pizza is belegd met een laagje knoflooksaus, plakjes frikandel, ui, mayonaise en curry. Op de eerste avond van de verkoop waren er al 60 stuks verkocht.

Tot nu toe is deze snackplaza de enige die deze pizza frikandel verkoopt en het is dus nog even afwachten of het ook een blijvertje wordt. Mocht u toch liever een gewone frikandel speciaal eten, dan kunt u deze samen met onze vers gebakken friet in onze frituurwagen komen bestellen.

McChoco patat bij Japanse McDonald's

Week 4 - 2016
Waar wij in België het liefste frites met mayonaise eten, zijn ze in andere delen van de wereld op zoek naar een alternatief. De McDonalds in Japan heeft nu de McChoco patat op de markt gebracht. Dit is de originele McDonalds patat met chocoladesaus. De saus is gemaakt van witte- en melkchocolade en de patat kan hierin gedoopt worden.

De friet is vanaf 26 januari verkrijgbaar en is speciaal voor Valentijnsdag bedacht en ontwikkeld. Het frietje kost ongeveer € 2,59. Volgens McDonalds moet juist de combinatie tussen zout en zoet een heerlijke smaakervaring zijn. Dit frietje is niet de eerste spraakmakende combinatie die ze op de markt brengen. Zo was er eerder een Shaka Shaka friet verkrijgbaar. Dit is friet met kaassaus en baconstukjes. Wilt u toch liever een frietje met mayonaise, dan kunt u hiervoor terecht in onze mobiel frituur.

Beloning voor tip die leidt naar gestolen mobiel frituur

Week 3 - 2016
In de nacht van 9 op 10 januari 2016 werd de aanhangwagen van Dirk Baetens gestolen. Hij was deze aan het verbouwen tot mobiel frituur. Rond 9 uur 's morgens op zondag werd hij gebeld door de garagist met de vraag of hij soms zijn aanhangwagen al was komen halen. Deze stond niet meer op de strook waar deze eerder geparkeerd was. Dirk Baetens wist meteen hoe laat het was en heeft direct de politie verwittigd. Die hebben direct een buurtonderzoek gestart.

De wagen was in opbouw om als frituurwagen gebruikt te worden. Dit was een idee van Dirk zelf en hij ziet nu zijn droom in duigen vallen. Hij had alles al helemaal bedacht en had een unieke prijslijst bedacht. Helaas mocht het niet zo zijn en looft hij nu een beloning van 300 Euro uit aan degene die de gouden tip geeft die kan leiden naar het terugvinden van zijn aanhangwagen. Gelukkig kunt u bij ons gewoon nog terecht voor een vers gebakken frietje met een lekkere snack.

Benefiet voor afgebrande frituur Den Box

Week 2 - 2016
Op 11 december 2015 heeft een brand de frituur Den Box in Walfergem verwoest. De brand blijkt aangestoken te zijn en heeft ook de aangrenzende woning zwaar beschadigd. Raoul Pauwels en zijn dochter Laetitia hebben daarom een benefiet opgestart om de gedupeerden te helpen om hun zaak weer op te starten.

De twee vaste klanten van de frituur vonden dat er iets gedaan moest worden voor de gedupeerden en hebben op zaterdag 26 en zondag 27 december in een mobiel frituur frietjes gebakken om het gezin te helpen. Ze hebben dit gedaan om het getroffen gezin moreel en financieel te steunen.

Dat de brand is aangestoken is duidelijk geworden dankzij videobeelden. De bewakingscamera's waren nog maar anderhalve maand in gebruik. De harde schijf was gelukkig niet teveel aangetast door de brand en de beelden zijn nog goed bruikbaar. Op deze beelden is te zien dat de daders eerst de deur wilden forceren en toen dit niet lukte is er een raam ingegooid en hebben ze benzine naar binnen gegoten. Op het moment dat ze dit aanstaken stopten de camera's ermee. Hopelijk kunnen ze aan de hand van deze beelden toch de daders te pakken krijgen.

250 jaar welstand dankzij aardappel

Week 1 - 2016
De aardappel is naar Europa gebracht vanuit Zuid-Amerika door Spaanse ontdekkingsreizigers. In eerste instantie bleef de teelt beperkt tot kloostertuinen en botanische collecties. Volgens diverse bronnen werd de aardappel pas in 1727 voor het eerst in Friesland als voedsel erkend. Hierdoor verspreidde de teelt zich in de loop van de 18e eeuw door alle tuinen van Nederland. Er wordt zelfs erkend dat de knol het einde betekende van de hongersnood en het begin van een duurzame bevolkingsgroei.

In de eerste dertig jaar van de 18e eeuw verdubbelde de bevolking van Brabants Haspengouw. De regio telde in 1755 ongeveer 15.000 inwoners en dat steeg bijna naar 30.000 in 1784. Ook andere regio's verdubbelden in deze periode hun inwonersaantal. Er waren dankzij de aardappel minder ziektes en minder kindersterfte. Veel later zou de aardappel ons ook friet en kroketten schenken, die tegenwoordig niet meer weg te denken zijn uit de frituurwagen bij u in de buurt.

Rond 1900 was friet algemeen bekend in België, maar in Nederland nog vrij onbekend. Aardappelchips zijn rond 1853 bedacht door een Amerikaanse kok en tegenwoordig niet meer weg te denken bij jong en oud.
Bij De Honger Stiller kunnen wij aan al uw wensen voldoen. Neem voor bijzondere of speciale wensen contact met ons op per e-mail of telefoon.

KLIK HIER VOOR EXTRA MEER INFORMATIE!